UŽICE - Pokrenulo je Gradsko veće Užica na svojoj poslednjoj sednici zvaničnu inicijativu, kojom se traži ponovno uspostavljanje Elektrodistribucije u najvećem gradu zapadne Srbije. U protekloj deceniji Ere su ostale bez ovog važnog regionalnog centra koji je premešten u Kraljevo, iseljen je i Zavod za zaštitu spomenika kulture, „otišla“ je i ispostava carine, „odmarširao“ je u istoriju ovdašnji korpus Vojske. Izvesno je da će se kući prvo vratiti - struja.
- Podaci govore da je izmeštanjem Elektrodistribucije iz Užica, napravljen loš poslovni potez. Previše su izgubile i brojne okolne opštine - zaključak je Gradskog veća.
Užice je posle preseljenja Elektrodistribucije, godišnje gubilo oko 400 miliona dinara, samo od prihoda iz ovdašnjeg dela energetskog sistema. Iznos je, razumljivo - veliki, jer je reč o drugom po veličini javnom sistemu u Srbiji, najvećem posle NIS.
Ovi podaci su nedavno predočeni ministru energetike dr Petru Škundriću, a predlog o vraćanju regionalne centrale EPS, naći će se uskoro pred Vladom Srbije.
Regionalna centrala EPS je iz Užica izmeštena 2006. godine. Ukupno 11 tadašnjih elektrodistribucija iz sastava Elektroprivrede Srbije, transformisano je u pet privrednih društava. Tada je formirana „Elektrosrbija“ u Kraljevu, organizacija u okviru koje danas posluje užička „Elektrodistribucija“.
Ovo izmeštanje i „kresanje“ užičkih nadležnosti, imalo je poguban uticaj na razvoj celog regiona, a grad je „odlukom odozgo “tonuo u provinciju. O ovim događajima se tada oglasila Privredna komora, pesimistički komentar je najbolje oslikavao veliki gubitak:
- Užice više ne postoji kao makroregionalni centar. Tonemo u provinciju, a odatle nam spasa nema - zaključili su privrednici, kada su uprkos dobrim poslovnim rezultatima, njihove firme i armija zaposlenih, ostali „kratkih rukava“.
Danas je izvesno, „struja se vraća kući“ prva, uskoro će ponovo biti formirana i carinarnica. Grad takođe planira da osnuje Zavod za zaštitu spomenika, pa će Užičani uskoro biti u prilici da ponovo odlučuju o svojoj kulturnoj baštini.

FORMIRANJE CARINARNICE
DRŽAVNI sekretar Ministarstva finansija Miodrag Đidić obećao je formiranje carinarnice i otvaranje slobodne zone u Užicu. On je u razgovoru sa gradonačelnikom Jovanom Markovićem najavio da će Ministarstvo finansija, preko Uprave carina, zajedno sa lokalnom samoupravom, obezbediti novac za ovaj posao.
- Formiranjem Carinarnice adekvatno će se odgovoriti potrebama privrede užičkog regiona, koja ostvaruje godišnju spoljnotrgovinsku razmenu u vrednosti većoj od milijardu dolara - naglasio je Đidić.