Na spisku 1.235 zločinaca

D. STOJANOVIĆ

petak, 23. 01. 2009. u 20:31

На списку 1.235 злочинаца
Prvi put objavljena sva imena počinilaca zloglasne racije u Novom Sadu i okolini u januaru 1942. godine. Ubijeno ukupno 3.417 ljudi, a za tri dana u gradu mučki likvidirano 1.300 Srba, Jevreja i Roma

SPISAK od 1.235 zločinaca koji su osmislili, organizovali i sproveli zloglasnu raciju u Novom Sadu, Šajkaškoj oblasti, Srbobranu i Bečeju, prvi put je objavljen u knjizi “Treća grupa masovnih zločina - racija”, koju je na osnovu izveštaja Pokrajinske komisije za utvrđivanje zločina i njihovih pomagača u Vojvodini priredio dr Drago Njegovan, viši kustos Muzeja Vojvodine.
Tokom racije, u januara 1942. godine, ubijeno je ukupno 3.417 ljudi, dok je 21.554 uhapšeno, mučeno ili pokradeno, a samo u Novom Sadu je tokom tri dana (od 21. do 23. januara) bačeno pod led oko 1.300 Jevreja, Srba i Roma.
- Do sada su u knjigama objavljivana samo imena žrtava, a sada imamo priliku da prvi put pročitamo imena počinilaca - kaže Zoran Kolundžija, direktor “Prometeja”, kuće koja je izdala knjigu. - Knjiga je nesumnjivo jedinstvena, jer donosi prvorazrednu istorijsku građu o najvećem zločinu na ovim prostorima.
Nosilac projekta je Malo istorijsko društvo Novog Sada, a u knjizi je objavljeno i 25 fotografija iz albuma o raciji. Recenzenti su akademik Čedomir Popov i Zvonimir Golubović, muzejski savetnik.
Komisija za utvrđivanje zločina je radila od septembra 1944. do oktobra 1945, a sledeće godine su održana suđenja. Kako objašnjava Njegovan, imena do sada nisu objavljivana, jer treba da prođe najmanje 50 godina da bi se publikovali takvi podaci. Originalni dokumenti se čuvaju u Arhivskoj zbirci Muzeja Vojvodine.
- Podaci o ratnim zločincima su domaćim stranim istraživačima bili dostupni i ranije, ali nije bilo neophodne istorijske distance da se prezentuju javnosti - navodi Njegovan. - Važno je reći da svi podaci mogu da se provere, jer smo objavili i brojeve predmeta, što je veoma značajno za buduće istraživače.
Njegovan naglašava da je nekim zločincima suđeno, a neki su i streljani. Međutim, nisu svi izvedeni pred lice pravde. Među njima je Šandor Kepiro, koji živi u Budimpešti.
U knjizi je opisan tok racije u Šajkaškoj oblasti (Čurug, Žabalj, Đurđevo, Gospođinci, Titel, Lok, Gardinovci, Šajkaš, Vilovo, Mošorin), Novom Sadu, Srbobranu i Bečeju, broj žrtava i spisak svih učesnika.
Na tom spisku su i Mikloš Horti, regent kraljevine Mađarske i vrhovni komandant vojske, koji je učestvovao u pripremi, organizaciji i sprovođenju same racije, Laslo Bardoši, predsednik mađarske vlade, Karolj Barta, armijski general, i Ferenc Keresteš, ministar unutrašnjih dela, pod čijom nadležnošću je bila državna policija u Novom Sadu.
Objavljena su imena 151 vojnika i žandara, zatim 10 špijuna i 250 predstavnika županija, opština, policije i drugih državnih organa okupacione vlasti.
U zločinima je učestvovalo i 817 meštana i za svakog od njih je napisana kratka biografija i na koji način su učestvovali u raciji. Navešćemo neke od primera objavljenih u knjizi.
Marija Bastijančič, domaćica, proglašena je krivom za smrt Nove Uškurca, koji je stanovao u Rumenačkoj ulici u Novom Sadu. Mađarski vojnici su odveli njenog komšiju tek kada je ova rekla: “Jeste, on je pravi pripadnik srpske narodnosti”.
Joška Pekač je imao 23 godine za vreme racije, a mađarskim vojnicima je pokazivao u kojim kućama žive Srbi, koji su potom uhapšeni i streljani. Nadničar Janoš Tot (22) je saučestvovao u ubistvu devet članova porodice Kolarov-Mašin iz Rumenačke ulice. Joška Balaton (45) iz Gardinovaca je svoje sugrađane, njih četvoro, uhapsio i odveo na Dunav gde su i streljani.
U knjizi su opisani i pomalo bizarni primeri krađe i pljačkanja komšija. Domaćica Roza Čep ukrala je Jelici Jovanović, tokom racije u Žablju, par ženskih cipela, čija je vrednost procenjena na 300 dinara. Komšije su, takođe, krale novac i dragocenosti, ali i bicikle, kantare, odeću, kaiševe...

POŽURILI NA STRELJANJE
- IGNJAT i Olga Pavlas, učesnici Velike narodne skupštine u Novom Sadu, progurali su se kroz red kako bi bili streljani što pre, jer nisu mogli da izdrže hladnoću pošto su već bili u godinama - priča Njegovan. - Ispostavilo se da je racija obustavljena odmah pošto su ubijeni. Preživeli bi da su ostali u redu i čekali.

MASOVNA UBISTVA
MASOVNA ubistva su počinjena na uglu Miletićeve i Gornjoškolske ulice, na obali Dunava, u Kasarni 16. bataljona pograničnih lovaca, na Štrandu, Uspenskom groblju i igralištu “Naka”.
Iz ostalih delova grada, Novosađani su dovoženi kamionima na ulaz u gradsku plažu Štrand. Tu su bili postrojavani u redove i čekali su da budu uvedeni pojedinačno ili u grupama na samu plažu, gde su streljani i potom bacani u Dunav.

PLAKAT
“POŠTO se na području Novog Sada kriju razna sumnjiva lica kao i velika količina oružja, to je Ministarstvo vojske naredilo da se održi pretres svih stanova kao i legitimisanje svih lica.”
Ovakav je bio sadržaj plakata koji je potpisao Jožef Graši, komandant mesta. Na osnovu tog proglasa niko nije mogao ni da pomisli da okupator namerava da izvrši masovni zločin tog 21. januara 1942. Racija je počela oko šest časova ujutru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

laslo

24.01.2009. 08:05

A kada ce se objaviti knjiga o genocidu partizana ,sto se desilo posle ulaska komunistickih snaga u mnoga mesta sirom Vojvodine.Cela sela su ociscena od madara i nemaca.Skoro cele populacija nemaca je proterano ili nestalo a 10 posto madara je ubijeno.Dok se ovo ne rascisti na drzavnom nivou nemojte ocekivati da cete biti prihvaceni u Evropi.

Zločinci

24.01.2009. 11:04

Jevreji su barem pohvatali največe zverke među fašistima a mi Srbi??? E mi smo "specijalci" ,nama je lepše bilo sa bratstvom-jedinstvom,večina tih zlikovaca nije odgovarala za zločine a znate zločin nekažnjen se ponavlja, da li ćemo opet doćekati,jedan je bio devedesetih,pitanje je hoćemo li opet biti "okupatori" ,posebno u Vojvodini...nešto nas tamo zovu Srbi,Srbijanci,Vojvođani,dođoši itd,je li neka priprema nova u pitanju...???

Cvoki

25.01.2009. 10:46

kako to da je Madjarska primljena u Jevropu nakon svega za sta je zasluzna u II sv.ratu ? Ja sam za to da se objavi neka knjiga o genocidu koji su pocinili partizani nad Srbima na teritotiji danasnje Srpske. Ili mozda nije proslo dovoljno vremena ? A podataka ima dosta, treba samo malo zagrebati po povrsini. Inace, tekst je "na mjestu".