ZAJEČAR - Moja politička ambicija je da u dogledno vreme Timočka Krajina, u čiji bi sastav ušle i opštine istočnog Homolja - Kučevo, Golubac i Žagubica - dobije status autonomije, kao Vojvodina. Posle toga, kandidovaću se za predsednika te regije, makar se ta funkcija zvala i knez.
Ovo, u razgovoru za "Novosti", uz napomenu da ogromna većina Timočana podržava tu ideju, ističe gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, koga njegovi politički protivnici, u najboljem slučaju, nazivaju kontroverznim političarom.

* Tražite da Timočka Krajina dobije autonomiju?
- Ne tražim, zahtevam! Ali, to ne znači da sam separatista, već samo želim da se Srbija regionalizuje i decentralizuje, kao što je to slučaj u EU. Neka gospoda iz Beograda kažu koliko Timočka Krajina treba da izdvaja, a da veći deo prihoda ostaje ovom kraju. Uostalom, to je želja većine Timočana.

* Ima li vaš optimizam realnu potporu?
- Pokret "Živim za Krajinu", čiji sam ja predsednik, na prethodnim lokalnim izborima u Zaječaru osvojio je 23 od 50 odborničkih mesta. U Boru, naša politička opcija čini vladajuću većinu, dok smo na ponovljenim izborima u Knjaževcu osvojili 11 mandata, baš kao i koalicija DS - G 17 plus. Pri tom, moram da naglasim da bismo, da smo imali više vremena za kampanju, u Knjaževcu osvojili bar 14 odborničkih mandata. Prema tome, moj optimizam je, svakako, utemeljen. A, kolika je naša snaga, videće se već na narednim izborima, budući da će Pokret "Živim za Krajinu" učestvovati na svim glasanjima.

* Ali, u Knjaževcu još nije formirana vladajuća većina?
- Nije, jer je pola sata pre potpisivanja koalicionog sporazuma između nas i koalicija DS - G 17 plus i SPS-PUPS, koja bi u lokalnom parlamentu, koji ima 50 članova, imala komotnu većinu od 27 predstavnika, demokratama stigao aber iz Beograda da sačekaju sa ozvaničenjem koalicije. Mislim da smo bili korektni, jer smo DS, koji je, pojedinačno, sa šestoro odbornika u SO Knjaževac tek treća po snazi politička opcija - iza nas i naprednjaka Tomislava Nikolića, dali mesto predsednika opštine. Ne znam šta više hoće, ali je izvesno da zbog njihovog odugovlačenja najviše trpe Knjaževčani.

* Vaši politički protivnici vas optužuju da za pet godina, koliko ste na vlasti u Zaječaru, ništa niste učinili za taj grad?
- Što je babi milo... U prethodnom periodu asfaltirali smo 30 kilometara ulica, sagradili Popovu plažu, klizalište, skijalište, rekonstruisali sve glavne gradske saobraćajnice, obnovili mnogobrojne domove kulture u zaječarskim selima...

* Da li je cena toga bila prekomerno zaduženje budžeta, i zar se taj novac mogao iskoristiti za stvaranje uslova za otvaranje novih radnih mesta?
- Grad Zaječar je zadužen 130 miliona dinara koje treba da otplati u narednih 15 godina, tako da su te priče o dužničkom ropstvu nebulozne. Pa, upravo smo na taj način stvorili uslove za dolazak stranih i domaćih investitora.

* Kojih?
- Sa nemačkom firmom "Leoni" u toku su završni pregovori o otvaranju fabrike za proizvodnju automobilskih delova, u kojoj će posao dobiti 1.500 ljudi. Itlijanska kompanija "Energodata" će u Zaječaru otvoriti preduzeće za proizvodnju softvera, što se uklapa u naše planove da naš grad postane srpski centar visokih tehnologija. "Forma ideale" gradi tržni i poslovni centar površine 25.000 kvadrata, dok sa čelnicima Univerziteta "Megatrend" pregovaramo o otvaranju univerzitetskog centra Timočke Krajine, čije će sedište biti u Zaječaru...

* Protiv vas je podneto više krivičnih prijava, a poznato je i da ste pod lupom istražnih organa već duže vreme. Očekujete li da bi se moglo desiti da budete uhapšeni?
- Ne očekujem, jer su sve te optužbe fabrikovane. Jedina optužnica koja je bila podignuta protiv mene odbačena je, dok su druge krivične prijave privatne. Postoji, doduše, policijska istraga protiv mene zbog kupovine autobusa, ali je to unapred osuđeno na neuspeh. Uostalom, ja sam već bio dva meseca u istražnom zatvoru 1994. godine pod optužbom da sam druge podstrekavao na zloupotrebu službenog položaja. Iz pritvora sam izašao politički jači pa smatram da bi se to desilo i ovog puta, što veoma dobro znaju i moji politički protivnici.

* Razmišljate li da se povučete iz političkog života?
- Iskreno, da, ali tek kada ostvarim sve što sam obećao žiteljima Timočke Krajine.

ROK DO PROLEĆA
Jeste li zadovoljni kako funkcioniše vlast u Boru?
- Nisam, i sa svojim političkim partnerima u tom gradu (DS, DSS, SPS i Vlaška demokratska stranka Srbije) obaviću ozbiljan razgovor na tu temu, jer je očigledno da Bor klizi u propast. Ne želimo da budemo odgovorni za to, zbog čega ćemo našim koalicionim partnerima dati rok do proleća da nešto promene. Posle toga, izaći ćemo iz vlasti i spremni smo i na nove izbore.