Ja sam knez timočki!

Ljubiša TRIFUNOVIĆ

07. 12. 2008. u 19:32

Ја сам кнез тимочки!
Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara, za "Novosti", o ideji da se Srbija regionalizuje: Zahtevam autonomiju za Timočku Krajinu, ali nisam separatista. Sve krivične prijave protiv mene su fabrikovane

ZAJEČAR - Moja politička ambicija je da u dogledno vreme Timočka Krajina, u čiji bi sastav ušle i opštine istočnog Homolja - Kučevo, Golubac i Žagubica - dobije status autonomije, kao Vojvodina. Posle toga, kandidovaću se za predsednika te regije, makar se ta funkcija zvala i knez.
Ovo, u razgovoru za "Novosti", uz napomenu da ogromna većina Timočana podržava tu ideju, ističe gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, koga njegovi politički protivnici, u najboljem slučaju, nazivaju kontroverznim političarom.

* Tražite da Timočka Krajina dobije autonomiju?
- Ne tražim, zahtevam! Ali, to ne znači da sam separatista, već samo želim da se Srbija regionalizuje i decentralizuje, kao što je to slučaj u EU. Neka gospoda iz Beograda kažu koliko Timočka Krajina treba da izdvaja, a da veći deo prihoda ostaje ovom kraju. Uostalom, to je želja većine Timočana.

* Ima li vaš optimizam realnu potporu?
- Pokret "Živim za Krajinu", čiji sam ja predsednik, na prethodnim lokalnim izborima u Zaječaru osvojio je 23 od 50 odborničkih mesta. U Boru, naša politička opcija čini vladajuću većinu, dok smo na ponovljenim izborima u Knjaževcu osvojili 11 mandata, baš kao i koalicija DS - G 17 plus. Pri tom, moram da naglasim da bismo, da smo imali više vremena za kampanju, u Knjaževcu osvojili bar 14 odborničkih mandata. Prema tome, moj optimizam je, svakako, utemeljen. A, kolika je naša snaga, videće se već na narednim izborima, budući da će Pokret "Živim za Krajinu" učestvovati na svim glasanjima.

* Ali, u Knjaževcu još nije formirana vladajuća većina?
- Nije, jer je pola sata pre potpisivanja koalicionog sporazuma između nas i koalicija DS - G 17 plus i SPS-PUPS, koja bi u lokalnom parlamentu, koji ima 50 članova, imala komotnu većinu od 27 predstavnika, demokratama stigao aber iz Beograda da sačekaju sa ozvaničenjem koalicije. Mislim da smo bili korektni, jer smo DS, koji je, pojedinačno, sa šestoro odbornika u SO Knjaževac tek treća po snazi politička opcija - iza nas i naprednjaka Tomislava Nikolića, dali mesto predsednika opštine. Ne znam šta više hoće, ali je izvesno da zbog njihovog odugovlačenja najviše trpe Knjaževčani.

* Vaši politički protivnici vas optužuju da za pet godina, koliko ste na vlasti u Zaječaru, ništa niste učinili za taj grad?
- Što je babi milo... U prethodnom periodu asfaltirali smo 30 kilometara ulica, sagradili Popovu plažu, klizalište, skijalište, rekonstruisali sve glavne gradske saobraćajnice, obnovili mnogobrojne domove kulture u zaječarskim selima...

* Da li je cena toga bila prekomerno zaduženje budžeta, i zar se taj novac mogao iskoristiti za stvaranje uslova za otvaranje novih radnih mesta?
- Grad Zaječar je zadužen 130 miliona dinara koje treba da otplati u narednih 15 godina, tako da su te priče o dužničkom ropstvu nebulozne. Pa, upravo smo na taj način stvorili uslove za dolazak stranih i domaćih investitora.

* Kojih?
- Sa nemačkom firmom "Leoni" u toku su završni pregovori o otvaranju fabrike za proizvodnju automobilskih delova, u kojoj će posao dobiti 1.500 ljudi. Itlijanska kompanija "Energodata" će u Zaječaru otvoriti preduzeće za proizvodnju softvera, što se uklapa u naše planove da naš grad postane srpski centar visokih tehnologija. "Forma ideale" gradi tržni i poslovni centar površine 25.000 kvadrata, dok sa čelnicima Univerziteta "Megatrend" pregovaramo o otvaranju univerzitetskog centra Timočke Krajine, čije će sedište biti u Zaječaru...

* Protiv vas je podneto više krivičnih prijava, a poznato je i da ste pod lupom istražnih organa već duže vreme. Očekujete li da bi se moglo desiti da budete uhapšeni?
- Ne očekujem, jer su sve te optužbe fabrikovane. Jedina optužnica koja je bila podignuta protiv mene odbačena je, dok su druge krivične prijave privatne. Postoji, doduše, policijska istraga protiv mene zbog kupovine autobusa, ali je to unapred osuđeno na neuspeh. Uostalom, ja sam već bio dva meseca u istražnom zatvoru 1994. godine pod optužbom da sam druge podstrekavao na zloupotrebu službenog položaja. Iz pritvora sam izašao politički jači pa smatram da bi se to desilo i ovog puta, što veoma dobro znaju i moji politički protivnici.

* Razmišljate li da se povučete iz političkog života?
- Iskreno, da, ali tek kada ostvarim sve što sam obećao žiteljima Timočke Krajine.

ROK DO PROLEĆA
Jeste li zadovoljni kako funkcioniše vlast u Boru?
- Nisam, i sa svojim političkim partnerima u tom gradu (DS, DSS, SPS i Vlaška demokratska stranka Srbije) obaviću ozbiljan razgovor na tu temu, jer je očigledno da Bor klizi u propast. Ne želimo da budemo odgovorni za to, zbog čega ćemo našim koalicionim partnerima dati rok do proleća da nešto promene. Posle toga, izaći ćemo iz vlasti i spremni smo i na nove izbore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

perajica

08.12.2008. 11:59

što pre to bolje regionalizacija,podržavam timoćku krajinu u cilju decentralizacije.

zika

08.12.2008. 22:27

Krajnje je vreme da i mi budemo svoji na svome.Podrska 100%.Dosta vise da sve ide za Beograd.

Mika

08.12.2008. 22:30

Boška treba prvo uhapsiti,a posle mu suditi, za sve ovo što čini.Pravac Ada kale,to je tu blizu, seča knezova gde je bila i biće!!! Kaže timočani to podržavaju.Kakva smelost da nastupa u ime timočana... To može samo lud čovek,da trai Pokarajinu... Skoro da ne verujem,svojim očima da ovo objavljujete.Pa to je poziv da Tim.krajina bude drugo Kosovo. Ljudi,pa ova režija je odavno poznata Kosovo,pa Vojvodina,pa Sandžak i evo Timočka krajina.. I to inicira gospodin Bo[ško,pa gde su mu bombe...Eto to on hoće. Koliko li je samo para dobio za sve ovo što radi. Ej crni Boško ,gde će ti duaša...

Saša Todorović

08.12.2008. 22:32

Novi izbori su građanima Knjaževca doneli mogućnost da svojim potpisom podrže Listu kandidata za odbornike Pokreta "Živim za Knjaževac - Boško Ničić". 9.novembra knjaževčani su imali priliku da podrže listu koja se po mnogo čemu razlikovala od ostalih.Kao prvo,posle duže vremena se javila jedna lokalna inicijativa koja je razbila "monotoniju" BG stranaka,jer "razmišljaj globalno,a deluj lokalno" je pravi recept koji će usloviti pravu primenu decentralizacije i regionalizacije Srbije,a u najnovijim pokušajima "beogradizacije" naše političke scene. Da ne mora sve da se dešava u krugu "dvojke" pokazao je pokret aktuelnog gradonačelnika Zaječara,koji je na izborima u tom gradu pokazao takvu snagu koja je donela skoro 50% glasova birača.To je uslovilo naglu promenu imidža Zaječara,koji je od jedne "učmale" varoši(kao još uvek Knjaževca) u zadnjih par godina dobio status grada i po mnogo čemu postao prepoznatljiv i van granica Srbije. Fakat je da mnogi BG političari i dan-danas ne znaju gde je taj Knjaževac(pa,kada im kažeš između ZAJEČARA i Niša...eee,onda znaju)!!! U EVROPU - DA,ALI DECENTRALIZOVANO!

Dragomir

09.12.2008. 12:17

Ničić je šminker, blefer i demagog. Sve što je uradio i radi ima za cilj ličnu promociju i opstanak na vlasti. Bez mere i savesti troši narodni novac na turistička putovanja po svetu, šminkanje i kićenje bandera. Gradsku upravu povećao je sa 190 na 300 činovnika. Nije stvorio uslove ni za jedno radno mesto u gradu. Formirao je autotransportno preduzeće, čime ugrožava rad lokalnog preduzeća Timas. Bavi se svim i svačim osim onoga za što je stvarno nadležna Gradska uprava. Ničić je autokrata i diktator. Okružio se nesposobnim i nekompetetnim saradnicima, a o svemu sam odlučuje. Lokalno, nema nikakvu komunikaciju sa pravosuđem ni MUP-m. Otkad je na vlasti, nijedan ministar nije posetio Zaječar. A premijer Srbije je Zaječarac ! Bože, koliko je samo potrošio novac za proslave, manifestacije, spomenika i grand paradu! Najvažnije čega se nije setio da počne da rešava su najvažniji gradski problemi, gradsko groblje, izmeštanje autobuske stanice, uslovi za zapošljavanje mladih i smanjenje administracije. Zaječarci, birali ste, uživajte!

sasa

13.12.2008. 12:55

Decentralizacija je nemoniovna ukoliko zelimo da drzava funkcionise....Beograd se gradi na racun Srbije i to je cinjenica....podrzavam decentralizaciju ove jadne i siromasne drzave....ako treba i druga drzava..na kraju krajeva...

kokain

19.04.2009. 18:29

Kao apolitičan građanin Zaječara svakodnevno koračam raskopanim ulicama moga grada jer su negdašnji trotoari uzurpirani od strane JP (parking službe). Obe saobraćajne petlje su u bukvalnom smislu upetljane, taman toliko da se i mi zaječarci u noćnim uslovima često zabunimo. Jaruga (vodovodni kanal) služi kao deponija. Popova plaža, noću obasjana kao Las Vegas a danju, deci su na ponudi dve ljuljaške. Valjda se nije moglo izdvojti više iz kredita koji ćemo vraćati narednih 15 godina. Ne prihvatam floskule crvenih vampira: "petokolonaši, domaći izdajnici, strani plaćenici, politički protivnici". Prihvatam filozofsku rečenicu jednog mudraca: "Najbolji vladar je onaj koji ume da vlada sobom". Na žalost, takva literatura u istražnim zatvorima nije dostupna.

petar

12.09.2009. 03:41

Slazem se da NIcica treba uhapsiti i suditi mu.Uopste ne verujem u ljegovu ljubav prema Zajecaru i Zajecarcima,vec iskljucivo u njegovu ljubav prema svome dzepu.