KOSOVSKA MITROVICA - Pod sloganom „Mitrovica slavi svetitelja svoga, Dimitrija svetog slugu višnjeg Boga“, protekla nedelja bila je u znaku obeležavanja gradske slave, a Pravoslavna crkvena opština i SO organizovale su niz duhovnih, kulturnih i sportskih manifetsacija.
Pored posela epske poezije i gusala, u amfiteatru Tehničke škole, pažnju publike privukla je i promocija pete knjige ovdašnjeg pesnika Milana Mihajlovića „Saće svih matica“, o kojoj su - kao zaokruženom lirskom svedočanstvu o tragičnoj kosovskometohijskoj sadašnjosti - govorili akademik Milosav Tešić, prof. dr Danica Andejević i književnik Petar Sarić.
U prepunom amfiteatru TŠ „Mihailo Petrović Alas“, deca Predškolske ustanove „Danica Jaramaz“ i Muzičke škole „Miodrag Vasiljević“ priredila su koncert, a veče uoči Mitrovdana održana je svečana sednica SO Kosovska Mitrovica, uz prisustvo gostiju iz Republike Srpske.
Na kraju, u crkvi svetog Dimitrija održana je i sveta arhijerejska liturgija, posle čega su ulicama severnog dela grada prošle litije. U večernjim satima, građane su zabavljale „Zvezde Granda“.
Protekla nedelja bila je bogata i prigodnim sportskim manifestacijama. Revijalne utakmice odigrali su rukometaši Trepče i Zvečana, odbojkaši „Kosovske Mitrovice“ i „Trepče“, te košarkaši „Trepče“ i Mokre gore, dok su prvi i drugi tim lokalnog ženskog košarkaškog kluba međusobno odmerili snage. U malom fudbalu nadmetali su se Trepča i Partizan, ali i veterani domaćina i Vrbasa. Organizovan je i turnir u karateu, a sportska takmičenja završena su uličnom trkom u kojoj su učestvovali predškolci, učenici osnovnih i srednjih škola, te studenti i seniori.