BAJINA BAŠTA - Srednje Podrinje, sa leve i desne obale, nekada je bilo čuveno po trkama brdskih konja, a na igralištu „Lug“, na periferiji Bajine Bašte i visoravni Jezero u Skelanima, u susednoj Bosni, ove atraktivne priredbe predstavljale su pravu svetkovinu za hiljade zaljubljenika viteškog sportskog nadmetanja.
Ali, konjarstvo je poodavno - ne samo u ovim krajevima - u izumiranju: ostali su jedino brdski konjići koje turisti, ponekad, spaze kako natovarenih samara stenju pod teškim teretom, izvlačeći iz šumskih vrleti Tare sirovu bukovinu.
Odnedavno, međutim, mogu se videti i lepši prizori. Nacionalni park „Tara“, na Kaluđerskim barama, ustrojio je mini-erlelu koja privlači veliki broj posetilaca, a zaljubljenici u konjički sport osnovali su i klub „Dora“, koji se lane uključio u prvenstvo Srbije u daljinskom jahanju.
- Već posle prve takmičarske sezone, postali smo prvaci zemlje - „Dora“ u konkurenciji klubova, a Olgica Petronijević u pojedinačnoj. Trke su, inače, održavane na stazama od 20, 40 i 60 kilometara - ponosan je direktor NP „Tara“ Dušan Milovanović, jedan od najuspešnijih takmičara svog kluba, ističući da je njihova šampionka, dvadesetšestogodišnja profesorka ruskog jezika u bajinobaštanskoj OŠ „Sveti Sava“, konja prvi put uzjahala pre nepune dve godine.
Pored Olgice Petronijević i Dušana Milovanovića, šampionsku ekipu KK „Dora“ čine još: Milan Stefanović, Krsta Tešić i Miljana Mitrović, koji se već spremaju za Balkanijadu kojoj će Srbija, dogodine, biti domaćin.

UNUKA
OLGICA Petronijević, nosilac i crnog pojasa u karateu, potiče iz porodice koja se ranije strastveno bavila konjičkim sportom. Njen deda, Vukolaja - Vule Jevtić iz Zaovina na Tari, bio je vrsni odgajivač konja i rednovni učesnik trka.