PARAĆIN - Već pet godina samostalna zanatska radnja „Jasen Lukić“ iz Paraćina drži ekskluzivno mesto najmanjeg dobavljača čuvene švedske kompanije „Ikea“. Sa samo dvadesetak zaposlenih, ova radionica za obradu tvrdog drveta, čiji je vlasnik Stevan Lukić, uspela je da zadobije poverenje Šveđana i da kvalitetom proizvoda zadrži tu poziciju.
Danas, ova firma na svakih šest meseci bez problema obnavlja ugovor sa „Ikeom“ za isporuku delova nameštaja. A koliko je veliko međusobno poverenje, govori podatak da je švedska kompanija u proizvodni pogon paraćinske firme koji će se nalaziti u susednoj Ćupriji, odlučila da uloži 570.000 evra.
- Saradnju sa „Ikeom“ započeo sam sasvim slučajno - objašnjava Lukić. - Na Sajmu male privrede pre pet godina u Paraćinu, od udruženja preduzetnika iz Topole čuo sam da Ambasada Švedske ima posebnu saradnju sa tom opštinom. Poslao sam podatke o svojoj radionici i napomenuo da bih, recimo, mogao za njih da radim nožice za nameštaj. I tako je to krenulo - ističe Lukić.
„Jasen Lukić“ od tada radi isključivo za „Ikeu“ i u njegovom proizvodnom programu ima različitih delova za nameštaj. Lukić sa osmehom kaže da je „švedski nameštaj na srpskim nožicama“ i dodaje da od prošlog meseca isporučuje i drvene ofingere za dečju garderobu. Porudžbine stižu svakog meseca, a put Švedske odlazi mesečna isporuka od oko 20.000 setova nožica za nameštaj i 30.000 setova ofingera.
Stevan Lukić ne krije da mu je dosadašnji proizvodni prostor postao tesan. U dogovoru sa „Ikeom“, krenuli su u zajedničku investiciju kupovine lokacije i u rekonstrukciju zatečenih objekata u Ćupriji, kako bi tamo preselio kompletnu proizvodnju. Privodi se kraju renoviranje dve hale površine 4.500 kvadrata i izgradnja objekta za sušaru od oko 400 kvadrata. Kompletna investicija vredna je milion maraka. Što u novcu, što u opremi, „Ikea“ tu ulaže 570.000 evra, a njihove prve mašine za finalnu obradu drveta počeće da stižu krajem ovog meseca.
Na novu lokaciju „Jasen Lukić“ će se preseliti do kraja godine. Proizvodnja će tada biti mnogo veća, pa je plan da se 2009. proizvede 200 kubika gotovih proizvoda ili 800 kubika oble građe. Broj radnika, sa sadašnjih 20, biće povećan na sto.

GARAŽA
Stevan Lukić privatni biznis započeo je u garaži, a bavio se proizvodnjom drvenih stepenica. Pravnik po struci, bez problema je registrovao firmu i kaže da je za uspeh potrebno mnogo znanja, rada i malo sreće. Naravno, potreban je i proizvod vrhunskog kvaliteta, jer su kriterijumi „Ikee“ vrlo strogi.