MOKRA GORA - U Parku prirode Mokra Gora ima mesta za sve! Smirile se se strasti meštana, uznemirenih zbog proširenja zaštićene zone preko njihovih imanja. Država će zaštititi interese stanovnika sela Kremna, Bioska, Vrutci i Stapari, ali će sačuvati i jedinstvenu oazu od divlje gradnje i uništenja.
Posle protesta meštana, kojima nije pravovremeno objašnjeno kakav je status njihove privatne imovine u okviru Parka prirode Mokra Gora, održano je nekoliko sastanaka sa gradonačelnikom Užica Jovanom Markovićem, narodnim poslanicima Miroslavom Martićem i Branislavom Mitrovićem, upriličen je i neformalni susret sa Emirom Kusturicom.
- Uredbu o proširenju parka je država donela u najboljoj nameri, u želji da podstakne razvoj ovog kraja. Nejasni su, međutim, status privatne imovine u okviru zaštićenog područja, kao i ingerencije rendžera - naglasio je gradonačelnik Jovan Marković. - Potrebno je utvrditi i ulogu gradske uprave pri izdavanju saglasnosti i dozvola za gradnju. Zajedničkim naporima ćemo sačuvati park, a meštani će imati bolji tretman.
Prema rečima Ljubodraga Đurđića, predsednika radne grupe koja pred vlastima rešava probleme nastale posle proširenja parka, održan je i neformalan susret sa Kusturicom.
- Kusturici se svidela ideja da se što pre usvoji generalni urbanistički plan, koji će rešiti mnoge probleme. Razgovor je bio pomirljiv. Predočili smo da ima mladih ljudi iritiranih činjenicom da ih neko kontroliše na njihovoj imovini - čuli smo od Đurđića.
Put do pomirenja i pronalaženja zajedničkih interesa, još koče teške izjave, izgovorene tokom protestnog skupa održanog u Kremnima. Prećeno je rendžerima i direktoru parka, čuvenom reditelju, svim i svačim - od mitraljeza do vila i budaka...
Kusturica je angažovao užičkog advokata Neđa Jovanovića, koji je pregledao snimke pretnji koje su zabeležene na traci, ali će naknadno biti odlučeno da li će, i protiv koga, biti podnete krivične prijave.