VRANjE - Najčešće sredstvo za kontracepciju u Vranju i dalje je, nažalost, abortus. Upućeni tvrde da se godišnje obavi oko 1.500 intervencija u četiri vranjske privatne ginekološke ordinacije i na ovdašnjem ginekološkom odeljenju.
I dok crkva stalno pridikuje kako će srpski narod biti umoren belom kugom, a Srpkinje najzaslužnije za to, dotle, realnost nije baš tako crno-bela. Jer, srpska, samim tim i vranjska trudnica, ako ima sreću da radi, a nesreću da treba da održava trudnoću, od poslodavca će primati umanjenu platu. U drastičnijim slučajevima može da bude i otpuštena, ili će joj jedan od uslova za zapošljavanje biti prećutni dogovor sa firmom da neće ostajati u drugom stanju. Onda, samo 50 odsto porodica ostvaruje pravo na pomoć za novorođeno dete, jer je neophodna gomila dokumenata za ostvarivanje ovog prava. Sve su to razlozi, naravno, ne jedini i ne presudni, što se Vranjanke toliko često odlučuju na abortus.
- Kod nas u ordinaciji imamo samo četiri-pet abortusa mesečno. Mislim da su devojke mnogo informisanije, ali i momci pokazuju sve više inicijative da zaštite svoju devojku - iznosi svoja iskustva dr Aleksandar Milenković, vlasnik ginekološke ordinacije "Gineka".

Edukacija

Svojevremeno je na Ginekologiji bilo 120-130 abortusa mesečno. Sada je, međutim, tamo potpuno drugačija situacija. Abortusi su sporadična pojava, odradi se tek pet-šest intervencija.
- Uopšte ne mislim da su Vranjanke sada edukovanije nego onda. Razlog što ih ima tako malo jeste što većina ide u privatnu ordinaciju da prekine trudnoću, i to zato što su uslovi tamo komforniji, a cene slične. Osim toga, na Ginekologiji uvek postoji mogućnost da vas vidi neko poznat, a tamo je diskrecija zagarantovana - smatra Gordana Đorđević, ginekolog-akušer na vranjskoj Ginekologiji.
Slično objašnjenje ima i Miljana Mitrović, načelnica vranjskog Dispanzera za žene i ginekolog konsultant u privatnoj ordinaciji "Dr Džikić". Doktorka Mitrović kaže da se mesečno ovde obavi dvadesetak abortusa, a pacijentkinje su i mlađe, ali i starije žene.
- Ovim mlađim pokušavam da objasnim da je neophodno da uzimaju kontracepciju. One, međutim, i dalje sa skepsom gledaju na to. Navodno, pilule za kontracepciju goje i izazivaju maljavost, što, naravno, nije tačno. Kažem im onda da koriste makar "kondom", ali im je i to komplikovano. Nećete verovati, ali osamnaestogodišnjakinje ne znaju da izračunaju ni plodne dane - nabraja doktorka Mitrović.
Ona iznosi i zapažanje iz svoje lekarske prakse, pa tvrdi da to što Vranjanke ne pristaju na kontracepciju, ima veze i sa njihovim muževima.
- Kad dođu oboje, predložim im da ubuduće supruga koristi kontracepciju, ali umesto nje odgovara on: "Neka, doktorka, paziću je ubuduće". U stvari, ako ona bude uzimala kontracepciju, više neće moći da kontroliše koliko mu je verna - objašnjava dr Mitrović.

Ilegala

MeĐutim, ginekolog koji zbog "osetljivosti problematike" insistira na anonimnosti, tvrdi da je situacija mnogo gora nego što se iz ovih brojki može zaključiti.
- Broj abortusa premašuje 150 mesečno, jer se u međuvremenu ovde doselilo mnogo ljudi. Činjenica je da se najveći broj abortusa radi u privatnim ordinacijama, a da tu, opet, ne može da se sazna prava brojka zbog poreza. I ne samo to, rade se i abortusi kojima je "istekao rok". Naravno da je to po zakonu strogo zabranjeno i kažnjivo, ali ko te pita i ko na kraju i vidi... Čuo sam skoro za slučaj devojke poznatih roditelja, koja je ostala u drugom stanju sa svojom velikom srednjoškolskom ljubavi. Ali, ljubav je naprasno nestala kad je dasa čuo da treba da postane tata. Ona se, pak, nadala da će se on predomisliti i da će se njome oženiti. Kako se to nije desilo, abortirala je u petom mesecu trudnoće. Mama i tata su platili i vodili je, za svaki slučaj, u ordinaciju u susednom gradu - tvrdi naš sagovornik.
Dr Mitrović, pak, veruje da to nije tako.
- Ne verujem da je neko, ko je u opremanje ordinacije uložio stotinak hiljada evra, spreman da toliko rizikuje i izgubi ugled za nekoliko stotina evra - smatra dr Mitrović.
Kako god, tek, mesečno Vranje ostane bez pet školskih odeljenja. Za grad koji ima mnogo više umrlih nego rođenih - previše.

CENE UJEDNAČENE
CENE abortusa su prilično ujednačene, bez obzira na to da li je reč o privatnim ordinacijama ili vranjskoj bolnici. U ordinaciji "Dr Džikić" abortus košta 4.000 dinara - u lokalnoj i 7.000 u totalnoj anesteziji, u "Maternoj mediki" staje 4.500 i 6.000 dinara, u "Gineki" 2.400 i 4.800, a na Ginekologiji 3.000 i 6.000 dinara.