MEĐU 24 grada u Srbiji, samo će Niš uz Beograd i dalje imati gradske opštine, što na primer, nije slučaj sa Novim Sadom i Kragujevcem, koji su, inače, slične veličine. Naime, po onoj narodnoj, kada majka već rodi dete, treba i da ga ljulja, izmenom dela Statuta, odlazeći odbornici niškog parlamenta, ipak su na poslednjoj sednici produžili život pet gradskih opština, ostavljajući ih tako u amanet svojim naslednicima, da bi ih oni kasnije ili nadogradili, ili eventualno ukinuli, što je manje verovatno.
Doduše, opštine ovom prilikom još nisu dobile i veću nadležnost, ali će zato imati svoj parlament, koji će u skladu sa izmenjenim Statutom Grada, na primer, iz svojih redova moći da bira predsednika opštine, odnosno, na isti način, kao što će Skupština grada birati gradonačelnika.
Opštine su ovde svojevremeno osnovane pod izgovorom da samo tako Niš može da dobije status grada (u novom Zakonu o lokalnoj samoupravi, takva obaveza ne postoji). Pored Niške Banje, kao posebne celine, "cepanjem" Niša "napravljene" su još četiri opštine, i to, Medijana, Palilula, Crveni Krst i Pantelej. Predsednik je biran neposrednim glasanjem, kao i opštinsko veće,a po svim ocenama, nadležnost opština za sada je nešto veća od mesne zajednice. Apetiti su u međuvremenu rasli, pogotovu u redovima stranaka koje su imale predsednike iz svojih redova (DS, DSS, SRS), a odnedavno i kod G 17 plus, pa se tako krenulo u ofanzivu da se opštine još više ojačaju, a jedan od izgovora je i da se time sprovodi decentralizacija.
- Opštine su opravdale postojanje i ne treba ih ukidati. Netačne su priče da mnogo koštaju. Za tridesetak zaposlenih kod nas, bruto plata je 1,3 miliona dinara, a isti ti ljudi su samo za dva projekta prihodovali 60 miliona - predočava Dragoslav Ćirković (DS), predsednik GO Medijana.
Za opstanak opština, zalaže se i njegov kolega iz Niške Banje, Zoran Vidanović (DSS), koji smatra, da pored većih nadležnosti za sve opštine, Niška Banja treba da ima i nešto drugačiji status, kao izdvojena celina i značajna turistička destinacija.

OPŠTINSKE SKUPŠTINE
PREMA usvojenim izmenama Statuta, GO Medijana će imati 27 odbornika, Palilula 25, Pantelej 23, Crveni Krst 21 i Niška Banja 19. Svaka od ovih opština imaće po pet većnika, a takođe i između 25 i 35 činovnika.

PROTIV
ČETIRI odbornika SPS i jedan NS bili su protiv ovakvog ustrojstva, uz obrazloženje da izmenu Statuta Grada, pa i odluku o opštinama, treba ostaviti novoizabranim odbornicima. Oni koji su bili za ukidanje opština, to su obrazlagali da građani siromašnog Niša ne mogu da izdrže povećanje administracije.