ULjMA - Zoološki vrt u najvećem selu vršačke opštine i jedini od Beograda do severa Vojvodine. To je, zasada, samo želja Budimira Vasevića (60), metalostrugara, koji je ostao bez posla posle propasti Firme “Edisan”. Ostvariva, jer u njegovom dvorištu u Uljmi, u Ulici Žarka Zrenjanina 140, gaje se izuzetno retke vrste ptica, pernate živine i krupne stoke.
Ljubav prema životinjama, koju nosi još iz dečačkih dana, kriva je što se dvorištem šepure paunovi, fazani, divlje patke, ukrasne kokoške, kineske labudaste guske, a u kavezima odzvanja cvrkut dijamantnih golubića, australijskih zebica i papagaja. No, tu nije kraj zoo-bogatstvu ove ugledne desetočlane porodice.
U staji Vasevića su prelepi konji, među kojima pet kobila austrijske haflinger rase i poni Riđa. Pored njih, u odvojenoj staji stado od 20 crvenih alpskih koza. Dolazak neznanaca rikom su domaćinu najavili magarci u toru ograđenom žicom. Svih osam su balkanske rase.
Osim Budimira, zdušno životinje vole i o njima brinu i ostali članovi domaćinstva: supruga Čedica, vaspitačica u penziji, nezaposleni sinovi Dejan i Sava, baš kao i snahe Helena i Dragana. A unuci Željko, Nevena, Predrag i Miodrag, rame uz rame sa dekom, bakom i roditeljima hrane i poje stoku, igraju se i često uzjašu mezimce, Riđana i grlate magarce.
Za ovaj nesvakidašnji mini zoo-vrt pročulo se davno, ne samo u Banatu. Dovode roditelji decu da vide domaće životinje i druže se sa njima. Svraćaju kod Vasevića i kada im zatreba lekovito kozje i mleko magarice za mališane. Beli napitak ne prodaju, već daruju. To je ovde pravilo.
- Planiramo da otvorimo zoo-vrt, poput onih privatnih u Adi, Temerinu i Kolutu. U Mesnoj zajednici nismo naišli na razumevanje kada smo tražili u zakup ili zamenu za našu njivu odgovarajuću, pristupnu lokaciju za budući zoološki vrt, koji bi obogatili sa vukom i jelenom. Bila bi to na ovom području i svojevrsna botanička bašta. Trista stabala američkog oraha već smo obezbedili. Tu davnašnju ideju moći ćemo da oživotvorimo jedino uz finansijsku podršku države. Dobrodošla je i materijalna pomoć lokalne samouprave, imajući u vidu da je strateški razvojni plan Vršca baziran na turizmu - dodaje čika Budimir.
Za sada se ova smerna banatska familija snalazi da očuva stado. Hrane svoje mezimce lucerkom, ovsom i ječmom proizvedenim na pet jutara oranica. Seno kupuju, ali i sve ostalo za pravilan uzgoj životinja.
Lako nije, Vasovići ne kriju. A kako su sve ove godine uspeli da isplivaju bez rasprodaje dvonogih i četvoronogih ljubimaca, postaje jasno kada se upozna njihova nemerljiva ljubav prema ovom svojevrsnom životinjskom carstvu. Onog istog u kome se rađanje svakog mladunca dočekuje s neskrivenom radošću. I kumstvom.
Za to su zaduženi unuci. Imena životinja: Milka, Piva, Dana, Lasta, Pčesa, Čarna, Zvezda, Sultan i ostala, nisu nigde zapisana, ali ih svi Vasevići odreda znaju napamet. Bez pogreške, i da ih u po noći probudite i pitate.


ČUDO OD NERASTA
OSIM šarenih ptica, gromoglasnih magaraca i pitomih prelepih konja, kod posetilaca zoo-vrta najviše čuđenja izaziva nerast durok rase. Težak je, bezmalo, 600 kilograma.
- Životinje su čudo. Verujem da malo ko zna da su magarci odlični čuvari. Rikom obavezno najave dolazak nepoznate osobe. Toliko imaju istančan sluh da, što bi se reklo, kraj njih ni senka neopaženo ne može da prođe - objašnjava Dejan Vasević.


POKLON
PRE nekoliko godina Vasevići su beogradskom zoološkom vrtu poklonili belog pauna. Tim povodom direktor Vuk Bojović uputio im je pismenu zahvalnost.