ŠID - Sujeverje u Srbiji ponovo uzima danak. Ovaj put mu na meti, srećom, nisu bili ljudi, ali šteta je ipak jako velika, jer su ubijene ptice zaštićene od pedesetih godina, sada već prošlog veka - sove, male ušare. Ubijeno je 18, od "mogućih" 20 ptica.
Stradali su "provereni vesnici zla", koje će bez greške prepoznati svaka iskusna vračara, ili iole bolji poznavalac horor filmova. Glavni greh ovih ptica bilo je što su prišle ljudima, i u zimskom jatu se okupile u blizini jedne od kuća u Donjem Tovarniku, u Sremu.
Slučaj uništavanja sova otkrio je i za njega javio aktivistima Naučno-istraživačkog društva studenata biologije "Josif Pančić" jedan od saradnika ovog društva, baš iz Tovarnika.
- Igrom nesrećnog slučaja, kako smo saznali od saradnika, u jednoj od kuća u blizini stabala na kojima su sove zimovale, u Ulici Milorada Zorkića, neko je umro - priča Milan Ružić, koordinator akcije brojenja i evidentiranja zimskih staništa ove vrste sova, koju, uz podršku kompanije "Knjaz Miloš", odnosno, brenda "Guarana" organizuje društvo "Josif Pančić". - "Poznavalac" je, kako bi spasao selo od "zlih sila", pobio skoro celo jato, koje smo mi, nešto ranije evidentirali. Preživele su samo dve ptice.
Sove su, ističe Ružić, na ova dva drveta zimovale godinama, a stradale su, jer jednostavno, nisu bile svesne opasnosti, i nisu se plašile čoveka sa puškom, pošto su zaštićene već više od pola veka.
- Sove su noćni lovci, tako da verujemo da su ubijane preko dana, kada se odmaraju, i to više dana uzastopno - objašnjava Ružić. - Tragično je što je skoro celo selo moglo da vidi šta se dešava, a to nikome nije zasmetalo... Sove smo, kada smo stigli u selo, našli kako leže tamo gde su pale kada su pobijene.
Društvo "Josif Pančić" će, dodaje Ružić, istrajati u tome da počinilac ovog nedela bude kažnjen.
- Prema pravilniku o visini štete za protivzakonito ulovljenu ili na drugi način uništenu divljač, koji je propisalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kazna za odstrel trajno zaštićene male ušare je 150.000 dinara - podseća Ružić. - Šteta koja je naneta u ovom slučaju iznosi ukupno 2,7 miliona dinara, i biće uplaćena u korist lovačkog društva iz ovog mesta. Nadamo se da će i lovci prepoznati svoj interes u tome da se počinilac pronađe...

PRIJATELJI ČOVEKA
- U ISTO vreme, našem društvu se obratio jedan gospodin iz Bačkog Dobrog Polja, koji u dvorištu ima nekoliko desetina sova - navodi Ružić. - Pitao nas je kako da im olakša boravak kod sebe, pošto su izvanredni lovci na glodare. Par sova, inače, može da, za godinu dana, "potamani" čak oko 10.000 glodara, koji pojedu dovoljno hrane da se prehrane dve krave.