DO SADA JE OD VIRUSA UMRLO 18 OSOBA: Stiže glavni udar gripa

E. V. N.

ponedeljak, 11. 02. 2019. u 14:29

ДО САДА ЈЕ ОД ВИРУСА УМРЛО 18 ОСОБА: Стиже главни удар грипа

Zaposlene u Domu zdravlja Voždovac Foto D. Milovanović

Raste broj obolelih i teških komplikacija izazvanih virusom influence

ZAVOD za javno zdravlje Čačak prijavio je u ponedeljak epidemiju gripa na teritoriji Moravičkog okruga. To je, posle Pirota, Užica i Niša, četvrta prijavljena regionalna epidemija, a kako je virus "u zaletu", i broj obolelih se približava epidemijskom pragu. Može se očekivati da će narednih dana da bude još prijava epidemije gripa, od kojeg je dosad obolelo više od 85.000 osoba, a 18 ljudi umrlo. Epidemiolozi, inače, tek očekuju glavni udar virusa.

PROČITAJTE I:Osmoro pacijenata životno ugroženo zbog gripa

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" profesor dr Darija Kisić Tepavčević kaže da se u narednih mesec dana može očekivati povećanje broja obolelih:

- Očekuje se da period školskog raspusta uspori širenje virusa, a s druge strane, povratak dece u škole uticaće na povećanje broja obolelih.

Učestalost obolevanja od gripa u Moravičkom okrugu dostigla je 349 obolelih na 100.000 stanovnika, što je blizu visokog intenziteta aktivnosti virusa. Zdravstvenim ustanovama okruga data je preporuka o zabrani poseta,navodi se u saopštenju Zavoda za javno zdravlje u Čačku.

NIŠ DRŽI CRNI REKORD U NIŠU, gde je dosad šest pacijenata preminulo od posledica gripa, u Infektivnoj klinici leči se 32 obolelih, od kojih je 11 na respiratorima. Ti pacijenti su životno ugroženi.

Kako nam je rekla dr Biljana Kočović, portparol Opšte bolnice u Čačku, na odeljenju intenzivne nege trenutno se s težim oblicima infekcije nalazi šest osoba, od kojih su četiri priključene na aparate za veštačko disanje.

- Dva pacijenta su vitalno ugrožena. Reč je o sredovečnim osobama, koje već imaju hronična oboljenja - kaže dr Kočović. - Kod jednog od njih izolovan je virus gripa AH1N1, dok se za ostale čekaju rezultati.

Još nisu poznati nalazi obdukcije dvoipogodišnjeg dečaka L. N., koji je preminuo u čačanskoj bolnici u subotu ujutru posle sumnje na infekciju virisom gripa i koji će biti sahranjen danas.

U svim bolnicama u Srbiji povećava sa broj obolelih s komplikacijama gripa. Na odeljenju intenzivne nege u Opštoj bolnici u Užicu, gde su od gripa dosad preminula dva pacijenta, trenutno je 50 obolelih s komplikacijama izazvanim virusom gripa, od kojih je osmoro životno ugroženo. Na snazi je zabrana poseta pacijentima u ustanovama Zdravstvenog centra Užice - rečeno je, za "Novosti", u užičkoj bolnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Мр Радомир Шћепановић

11.02.2019. 14:49

Да није стигао српски грип?