UESTO novogodišnje čestike u vidu dozvole Ministarstva zdravlja za korišćenje novoizgrađene fabrike vode, što su željno iščekivali, stanovnici grada na Begeju ući će u 2018. sa produženom zabranom upotrebe česmovače.

Ministarstvo zdravlja odbilo je žalbu investitora fabrike vode, konzorcijuma na čelu sa beogradskim "Sinertekom", protiv rešenja Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo o izdavanju upotrebne dozvole za rad prečistača izgrađenog u krugu JKP "Vodovod i kanalizacija".

Prvo je pokrajinski organ odbio da izda dozvolu, a sada je Ministarstvo zdravlja takođe zauzelo stav da konzorcijum "Sinerteka" nije stranka u ovom upravnom postupku. Štaviše, stoji zaključak da prema odredbama Zakona o komunalnim delatnostima ne može uopšte da se bavi prečišćavanje vode! Praktično, ovim je blokiran rad fabrike, koja je u probni rad puštena letos, nakon što su sva merenja potvrdila da je u stanju da u gradski vodovod ispušta vodu besprekorne ispravnosti.

PROČITAJTE JOŠ - Zrenjanincima stiže pitka česmovača

- Smatramo da je pogrešnim tumačenjem zakona Ministarstvo zdravlja dovelo do toga da potpuno završena, moderna fabrika sa dokazanim parametrima ne može da isporučuje vodu - iznosi Nenad Obradović, generalni menadžer "Sinerteka".

Čovek koji je osmislio i realizovao projekat postrojenja ističe da suprotan stav ima Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Koje je, tvrdi, nadležno za nadzor nad zakonom koji uređuje komunalnu delatnost.

- Dobili smo dopis ovog ministarstva, čiji je stav da zakon ne isključuje mogućnost pružanja tehničko-tehnoloških usluga u procesu komunalne delatnosti. U ovom slučaju prečišćavanja vode od strane "Sinerteka" za potrebe JKP. Svejedno, dozvola za rad fabrike nije stigla. Sada sa stranim partnerom i lokalnom samoupravom pokušavamo da problem rešimo uz pomoć Vlade i predsednika Republike - nezadovoljan je Obradović.

Isto mišljenje ima i menadžment JKP, koji je sa GU sproveo javnu nabavku za usluge prečišćavanja - sve uz nadzor Vlade Srbije i odluku Agencije za osiguranje i finansiranje da bude garant projekta.

PROČITAJTE JOŠ - Petrovgrad umesto Zrenjanina?

NEZADOVOLjAN I GRADONAČELNIK

NI gradonačelnik Čedomir Janjić nije krio razočaranje što je izostalo dugo najavljivano rešenje najvećeg komunalnog problema Zrenjanina.

- Isprečili su se formalni razlozi. Činimo sve da rešimo administrativne zavrzlame - izjavio je Janjić.