U Paraćinu radovi vredni 11 miliona evra

Z. RAŠIĆ

16. 09. 2017. u 13:32

Novi sistem odbrane od poplava, uređenje škola i vodovod. Uz dan opštine Paraćinci zadovoljni saradnjom sa državnim organima

У Параћину радови вредни 11 милиона евра

Ako se o saradnji lokala i Republike sudi po obezbeđenim sredstvima iz državnog budžeta, moglo bi da se oceni da je Paraćin imao zavidnu podršku državnih vlasti. Samo nekoliko projekata daju u zbiru iznos od 11,1 miliona evra, što je apsolutni rekord u poslednjih nekoliko decenija. Ovo je izjavio čelnik grada na Crnici Saša Paunović na tradicionalnoj svečanosti povodom Dana opštine.

- Reč je pre svega o tome da smo bili uspešni na javnim konkursima, da smo bili u prilici da na vreme pripremimo projektnu dokumentaciju, a delom je u pitanju i sticaj okolnosti da sporazumi na kojima smo godinama radili budu potpisani ove godine - kazao je Paunović.

On je objasnio da su potpisani sporazumi za novi sistem odbrane od poplava, vredan 3,9 miliona evra sredstava EU i JVP "Srbijavode", za rekonstrukciju pet škola i dodatno unapređenje zaštite od poplave (Razvojna agencija Švajcarske), za unapređenje vodosnabdevanja, te da samo ova četiri projekta vrede više od 11 miliona evra.

- Država je takođe odobrila sredstva i za komasaciju u ataru Donjeg Vidova, poljske puteve u Buljanu, dodatne socijalne programe, završetak izgradnje depoa Muzeja i aktivnosti Turističke organizacije, što je dodatnih 31,4 miliona dinara. Ugovori su već potpisani, a deo je u realizaciji. Takođe je u proceduri odobravanje sredstava za sanaciju i rekonstrukciju četiri javna objekta, a priprema se projektna dokumentacija za još jedan višenamenski infrastrukturni objekat, u saradnji sa republičkim institucijama - dodaje Paunović, ne želeći da u ovoj fazi otkriva o kojim se projektima se radi. - Do sada je često bilo lobiranja mimo lokalne samouprave da Republika odobri neki projekat kako bi se neka politička organizacija time pohvalila i dobila "poene". Ovo sada je suprotna situacija. Službenici sa kojima godinama sarađujemo u ministarstvima, informisali su nas o pokušajima lobiranja iz Paraćina protiv interesa Paraćina. Na sreću, ti pokušaji, kao što se vidi, nisu bili uspešni.

A, kad je reč o problemima sa kojima se grad na Crnici protekle godine suočavao, Paunović je izdvojio dva - krizu sa vodosnabdevanjem, za šta su krive velike vrućine, prekomerna potrošnja i nepredvidivi kvarovi na glavnom dovodu i alarmantno smanjenje broja zaposlenih u svim opštinskim službama.

KOMUNALCI

- Mali broj zaposlenih donosi velike uštede, ali i u mnogim oblastima šteti radu komunalnih službi - kaže Paunović. - Zato od države očekujemo da omogući angažovanje novih radnika u ovim službama

BROJ ZAPOSLENIH

- Zakonom je dozvoljeno da opština Paraćin može da ima 570 zaposlenih, dok je najnovijom uredbom Vlada to svela na 500 - dodaje Paunović. - U ovom trenutku Paraćin ima samo 439 radnika u svim opštinskim službama - od vrtića, preko "Vodovoda", Direkcije, JKP, opštinskih uprava, ustanova kulture i sporta.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije