LJajić otvorio Dom trubača

V. ILIĆ

30. 03. 2017. u 17:30

Dragačevska varoš u četrtak konačno dobila smeštaj za najbolje majstore trube

Љајић отворио Дом трубача

Foto V.Ilić

POSLE 56 godina kolevka trubaštva u Srbiji - mala varoš u Dragačevu, dobila je u četvrtak dom svih onih koje je “zaljuljala”. A podigla je i “odgajila” najveća trubačka imena na našim prostorima, koji su svake godine na Saborima u Guči vodili “ljuti boj” za najveća priznanja, među kojima i omiljeno svakom trubaču - “Zlatnu trubu”, dar našeg lista. Čast da preseče vrpcu Doma trubača u Guči pripala je potpredsedniku Vlade Srbije Rasimu LJajiću.

- Lepo je danas biti u Guči - rekao je ministar LJajić. - Uspeli smo da napravimo ovaj objekat, dar onima zbog kojih Guča postoji i po kojima je Sabor trubača prepoznatljiv u svetu. Cilj nam je, ipak, da Guča ne živi samo pet-šest dana u vreme Sabora, već tokom cele godine. Ovaj dom treba da služi i učenicima za rekreativnu nastavu ili sportistima za pripreme. Guča mora da bude turističko mesto za sve sezone. Dva miliona dinara do sada je koštao smeštaj trubača tokom Sabora. Od danas će to iznositi drastično manje.

Predsednik Saborskog odbora i načelnik Moravičkog okruga Slobodan Jolović kazao je da je vrednost Doma trubača 90 miliona dinara. Objekat ima 1.200 kvadrata, 33 sobe i kapacitet za oko 170 osoba.

- Sećam se na prvom Saboru kako smo donosili slamu u staru školu i tu smestili četiri orkestra. Danas osećam veliko uzbuđenje i zadovoljstvo što su trubači konačno dobili svoj dom u prestonici trube - rekao nam je Nikola Nika Stojić, jedan od osnivača Sabora.

Na otvaranju svog Doma praštale su trube orkestra Bojana Ristića iz Vladičinog Hana i majstora trube Dejana Jevđića iz Rasne kod Požege, trostrukog dobitnika “Zlatne trube”, nagrade “Večernjih novosti”.

- Ovim činom je država odala poštovanje prema Saboru u Guči, ali pre svega prema trubačima. Prema onima koji su Guču proslavili širom sveta, i onima koji Guču vole i uvek joj se vraćaju - kazao nam je Jevđić.

Ni Ristić nije krio oduševljenje. Veli da od svog rodnog mesta svaki put u vreme Sabora prevali 300 kilometara do Guče.

- U vreme Sabora danonoćno sviramo - rekao nam je Ristić, dobitnik dve velike nagrade na Saboru, kome, kaže, fali još jedna da se i on okiti majstorskim pismom. - Uvek nam je bio potreban odmor do sledeće svirke, a posebno pred takmičenje. Danas smo dobili smeštaj koji je kao hotel visoke kategorije. Sada će nam biti mnogo lakše, a posebno onim trubačima koji tek stasavaju za veliku gučku scenu.


BOLJE NEGO U HOTELU

DOM trubača u Guči opremljen je po najvećim standardima, ima čak i konferencijsku salu sa oko 60 mesta. Svaka soba, koja ima najviše šest kreveta, opremljena je kupatilom.

- Izgradnjom Doma trubača u Guči dobili smo hotelski smeštaj sa najvećim kapacitetom u opštini Lučani, koji opremljenošću i funkcionalnošću može da parira mnogim hotelima u regionu - kazao nam je Milivoje Dolović, zamenik predsednika Opštine Lučani.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije