Jovana od zlata

Đ. VUKMIROVIĆ

14. 10. 2015. u 21:29

Učenica "Zmaj Jovine" gimnazije osvojila medalju u Kini. Medalja za patent termoizolacionih ploča od zeolita

Јована од злата

Jovana Kondić ozarena lica na prijemu kod gradonačelnika

NAJPRE je osvojila Rusiju, a sada i Kinu! Jovana Kondić, učenica trećeg razreda gimnazije "Zmaj Jova Jovanović", upravo se sa zlatnom medaljom vratila sa Međunarodnog salona inovacija, održanog u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu.

Iz Rusije je, da podsetimo, sa inovatorske smotre "Arhimedes" u aprilu donela u Novi Sad čak tri zlatne medalje.

- Još jedno neverovatno iskustvo i izuzetan podstrek za mene - kaže, s neodoljivim osmehom, ova prelepa devojčica. - Divno je bilo i videti taj čarobni, daleki svet i sve mogućnosti koje nudi, ali u kojem, nekako spontano, bolje i potpunije osetite i lepotu i raskoš sopstvene zemlje.

Kao i na "Arhimedesu", Jovana je u konkurenciji vršnjaka iz Kine, SAD, Japana, Koreje, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Švajcarske i drugih zemalja, nagrađena za termoizolacione ploče od zeolita.

- Da nije bilo grada, koji mi je finansijski pomogao, verovatno ne bih uspela da ostvarim svoje snove. Stoga sam neizmerno zahvalna gradonačelniku Milošu Vučeviću za podršku koju sam dobila - kaže Jovana.

Ploče u čijoj strukturi su, pored zeolita, celuloza i cement, i koje osim izuzetno dobrih termoizolacionih karakteristika, ne gore, a mogu i da se recikliraju, učenica "Zmaj Jovine" gimnazije je patentirala pre oko godinu i po dana. U međuvremenu, za taj pronalazak dobila je specijalnu plaketu na Guglovom svetskom takmičenju u inovacijama i zlatnu medalju na novosadskom sajmu inovatora "Tesla fest".

- U ovom što radim, izuzetno je važna i uloga moje porodice, a posebno dede Borislava, koji se dugo bavi upotrebom zeolita u ljudskoj ishrani - veli Jovana. - Ja sam se usresredila na građevinarstvo, jer bih volela da to bude moje definitivno istraživačko i životno opredeljenje.

Jovana je, razume se, odličan đak najelitnije novosadske gimnazije, u kojoj nastavu pohađa na nemačkom jeziku. Govori i engleski, a uz sve to uči i italijanski jezik.

PONOS GRADA

MLADU inovatorku u sredu je primio gradonačelnik Miloš Vučević.

- Srećan sam, jer u ime svih Novosađana mogu da zahvalim Jovani što je naš grad i našu zemlju i u Kini predstavljala na najlepši mogući način - rekao je Vučević. - I da joj, naravno, poželim da nastavi putem uspeha, kojim je ovako uspešno krenula.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Ivana

14.10.2015. 22:41

Divna draga devojčice, svaka ti čast na pameti, sposobnosti i odmerenosti. Želim ti od srca da nastaviš putem kojim koračaš u nadi da će "neki novi klinci" poput tebe uskoro biti glavna vest na naslovnim stranama umesto onoga što danas gledamo.

Patriota

15.10.2015. 06:11

Bravo Jovana neka ti se sve zelje ostvare, zasluzujes sve najbolje. Ti si ponos cele Srbije!