Borba za Katarinin osmeh

S. Babović

utorak, 04. 08. 2015. u 15:19

Борба за Катаринин осмех
Teška sudbina petogodišnje devojčice sa cerebralnom paralizom iz Vrnjačke Banje

VRNjAČKA BANjA - Katarini Crnoglavac (5) iz Vrnjačke Banje cerebralna paraliza dijagnostikovana je kada je bila beba. Porodica vodi tešku borbu kako bi joj pomogla da se što lakše nosi sa teškom bolešću. Jedina nada da bi mogla da prohoda ili čak vremenom progovori je tretman matičnim ćelijama na "EmCel" klinici u Kijevu, gde lekari očekuju devojčicu 21. septembra.

Reč je o veoma skupom tretmanu pa su se brojni prijatelji, ljudi dobre volje, kao i Humanitarna fondacija "Novi Beograd" uključili da pomognu i prikupe novac potreban za intervenciju.

- Katarina je već sa nepunih godinu dana kada je dijagnostikovana cerebralna paraliza kasnila u razvoju u odnosu na vršnjake - priča za "Novosti" majka Gordana. - Lečila se u Kragujevcu odmah posle rođenja, jer je ostala bez kiseonika. Sve smo probali da bi ozdravila.

Katarina svakodnevno vežba sa terapeutkinjom. Trenutno je otac Miša na bolovanju kako bi brinuo o svojoj jedinici. I baka pomaže kada su oboje na poslu.

- Naša ćerka ne može ništa samostalno da uradi - kažu nam roditelji. - Ne govori, tako da ne može ni da kaže kako joj je ili šta joj nedostaje. Hranimo je pasiranom hranom, jer ne zna da grize. Ona je nasmejana devojčica, posebno kada je zadovoljna. Voli da se mazi, da joj se priča. Ima dobar sluh i lepo reaguje na klasičnu muziku.

Tretman matičnim ćelijama u Ukrajni treba da pomogne povezivanjem oštećenih delova u mozgu. Nakon ove intervencije očekuje se poboljšanje motorike. U Srbiji ne postoji vid lečenja čijem se uspehu roditelji nadaju u Kijevu.

- U kontaktu smo sa roditeljima koji su vodili svoju decu na više tretmana matičnim ćelijama i neka deca su pored drugih, naizgled sitnijih poboljšanja, a za roditelje velikih promena, čak i progovorila i prohodala - priča nam Gordana.

NEDOSTAJE 6.000 EVRA

PORODICA Crnoglavac je uspela da sakupi oko 4.000 evra ali tretman sa putnim troškovima i smeštajem je oko 10.000 evra. Roditelji su potpisali ugovor sa fondacijom "Budi human" sa Novog Beograda i sve uplate idu preko žiro računa u Inteza banci (dinarski : 160-429491-54, devizni 00-540-0001235.4 IBAN RS35160005400001235489), a Katarini se može pomoći i slanjem SMS poruke sa tekstom 105 na broj 3030 u Srbiji (poruka iznosi 100 dinara, a PDV se ne naplaćuje), kao i slanjem SMS poruke sa tekstom human105 na SMS broj 455 U Švajcarskoj.