SA teškim povredama, Nevena Matić (10) iz Aranđelovca završila je svoju, dečiju igru, u utorak, u predvečerje, kada je na nju nasrnula komšijska doga, vlasnika Saše Markovskog. Devojčici je, posle napada psa, ukazana prva pomoć u aranđelovačkom Domu zdravlja, a potom je hitno upućena u Beograd, u Dečiju kliniku u Tiršovoj, gde se lekari bore da joj spasu oko i šake.

Sve se dogodilo u trenu, kada se grupa dečaka i devojčica, Neveninih drugova iz komšiluka, igrala „između dve vatre“ - nadomak ograde servisa za pranje i vulkaniziranje „Mila“ u Ulici Tanaska Rajića, vlasnice Mile Opalić, čiji je muž Saša Markovski vlasnik doge. U servisu, iza visoke ograde na čijoj je kapiji bila istaknuta oznaka „čuvaj se psa“ i „ulazite na sopstvenu odgovornost“, iza same zgrade servisa bio je boks iz koga je doga puštana, kao čuvar, u predvečernjim i večernjim satima.

U komšiluku su šokirani, ali je vest o nesreći brzo odjeknula po selima Aranđelovca. Komšije pričaju:

- Slavio se, u utorak, letnji Sveti Nikola, pa je komšiluk bio zaokupljen gostima, dok su deca vreme provodila igrajući se. Niko nije slutio nesreću, pa nije ni obraćao pažnju na decu, među kojima je bila Nevena, ali i deca vlasnice servisa i njene sestre Eme Ristivojević, čija je kuća (žive pod istim krovom) prekoputa servisa. U igri su bili i Nevenini drugovi iz komšiluka i njen brat Nemanja.

Gordana Joković kaže da je odjednom, oko pola osam, čula kako se prolomio snažan vrisak dece. Istrčala je i, kaže, videla užas.

- Ali više ništa ne mogu da vam kažem. Moj suprug je odvezao Nevenine roditelje, Dragana i Snežanu, a verovatno i brata, do Beograda, u Tiršovu - rekla nam je Gordana i povukla se u kuću, koja je prekoputa servisa ispred koga se dogodila nesreća.

S druge strane ulice dom Mile i Eme. Na kapiji zatičemo samo sestru vlasnice servisa Emu Ristivojević. Uznemirena je i u suzama.

- Nemam snage za razgovor. Čekam vesti iz Beograda. Žalim što nas je ova nesreća pogodila. Ne znam šta je bilo psu. Nikada pre nije nasrtao ni na koga. Zašto sada?

Ema tvrdi da je pas redovno vakcinisan, da se igrao sa njenom decom, da su ga nabavili samo zbog toga da bi čuvao servis. A kako ga je čuvao, eto, pre neku noć ukrali su nam 17 felni - kaže ova žena.

VLASNIK PSA U PRITVORU VLASNIK doge koja je teško povredila Nevenu Matić, Saša Markovski, priveden je u policiju. Njemu je određeno zadržavanje od 48 sati. Do kasnih popodnevnih sati ekipa „Novosti“ čekala je Nevenine roditelje, Dragana i Snežanu, ali niko od njih nije stizao kući.

Na nekoliko stotina metara udaljenosti u kući male Nevene nema nikoga. Na putu zastaju đaci, Nevenini drugovi iz Osnovne škole „Miloš Obrenović“. Pričaju nam šta je video jedan od njihovih vršnjaka koji se kobnog predvečerja igrao tu, gde je u Nevenino detinjstvo utisnut stravičan žig.

- Pas je odjednom preskočio ogradu i napao Nevenu. Samo nju. Oborio ju je, čeljustima joj stisnuo glavu i povukao je po betonu. Lice joj je bilo u krvi. I šake.

Kada se čuo vrisak dece, slavsko okupljanje pretvorilo se u pakao. Ne samo za Matiće, nego i za Milu i porodicu sestre Eme, njihovu decu, Nevenine drugare.

Komšije pričaju i ovo:

- Saša Markovski je bio u šoku kad je video Nevenino krvavo lice, ali je bio toliko priseban da Nevenu odveze u hitnu službu.


LEKAR: TEŠKE POVREDE PO GLAVI

Devojčica N. M. (10), koju je izujedao pas, uspešno se oporavlja u Univerzitetskoj dečjoj bolnici u Tiršovoj.

Sa teškim povredama glave, oka i ruke, smeštena je na Odeljenje plastične i rekonstruktivne hirurgije. Svesna je i lekarima je ispričala sve detalje nemilog događaja.

- Ima posekotine i ugrize po čitavoj glavi i vratu - rekli su nam u bolnici. - Delimično je zahvaćeno i levo oko, pa je došlo do oštećenja rožnjače. Na sreću, vid neće biti ugrožen. Sve rane su sanirane i pije antibiotike.

Sve vreme uz N. M. u sredu je na odeljenju bila i devojčicina majka. (J. Su.)