Srbija okovana snegom, nova žrtva hladnoće

Tanjug

04. 02. 2012. u 10:34

U većem delu Srbije sneg neprekidno pada, a meteorolozi predviđaju da će nastaviti da pada i tokom vikenda. Razmatra se mogućnost proglašenja vanrednog stanja na teritoriji cele zemlje

U većem delu Srbije sneg neprekidno pada, a meteorolozi predviđaju da će nastaviti da pada i tokom vikenda. Saobraćaj se odvija otežano. Vanredna situacija proglašena u 28 opština, a razmatra se mogućnost proglašenja vanrednog stanja na teritoriji cele zemlje. U Sijenici najteže.

Posle maksimalnih napora i intezivnih intervencija putara, autoputevi i glavni magistralni putevi su prohodni, ali je saobraćaj nešto usporeniji jer i dalje na pojedinim mestima ima snega u raskvašenom stanju.

Na putevima 2. i 3. prioriteta snega ima od 5-10 centimetara, a poledica koja se stvarala prethodnih dana i koja je i dalje prisutna ispod snežnog pokrivača dodatno otežava kretanje vozila, najkritičnije je u regionima Užica i Kruševca.

Pojedini regionalni putevi zbog visokih snežnih nanosa u regionima Novog Pazara i Sjenice su neprohodni, dok se na nekim deonicama u pomenutim regionima saobraćaj obavlja samo jednom trakom.

HLADNO VREME ODNELO I SEDMU ŽRTVU Ledeni talas i snežno nevreme koje je već nekoliko dana zahvatilo Srbiju odnelo je isedmu žrtvu - 54. godišnjeg beskućnika koga je policija jutros pronašla u centru Lebana. Nesrećni čovek pronađen je smrznut u napuštenom objektu u centru Lebana, rekao je Tanjugu načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a, pomoćnik ministra Predarag Marić. Do sada je u 29 opština u Srbiji proglašena vanredna situacija zbog posledica elementarnih nepogoda, odnosno velikih snežnih padavina i hladnog vremena.

Na svim prilaznim putevima zimskim turističkim centrima i dalje je veoma otežano, jer pored snega i jakog mraza, vetar dodatno pravi problem i stvara snežne nanose.

Vanredno stanje zbog velikih problema sa snegom proglašeno je u 28 opština u Srbiji. Najteže je u Sjenici

Najviše problema ima na putnom pravcu ka Kopaoniku iz pravca Brusa, zatim ka Staroj planini, kao i na prilaznim putevima Tari i Divčibarama, gde su vozači prinuđeni da montiraju lance.

Na graničnim prelazima zadržavanja putničkih vozila su do 30 minuta.

Neprohodan je putni pravac R-120 Boljevac-Sokobanja (preko Rtnja). Na deonicama trasiranim kroz stenske useke i klisure učestala je pojava odrona.

Na deonicama na kojima se izvode radovi, odnosno na kojima su prisutni putari sa mehanizacijom, režim saobraćaja je izmenjen i usporen.

Preko mosta "Gazela" u Beogradu na autoputu E-75 zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija je ukupna težina preko 3,5 tone.

Na magistralnom putu M-22.1, deonica Beograd - Novi Sad - Subotica, zabranjen je saobraćaj kamionima čija nosivost prelazi 12 tona. Ova teretna vozila se usmeravaju na autoput E-75, deonica Beograd-Subotica.

Na deonici regionalnog puta R-110 od Perleza do Titela, na snazi je zabrana saobraćaja za vozila čija ukupna težina prelazi 10 tona.

Na magistralnom putu M-21, Prijepolje - Bijelo Polje, u neposrednoj blizini graničnog prelaza Brodarevo ka Crnoj Gori, do 6. februara neće biti obustava saobraćaja u ustaljenim terminima, jer se zbog niskih temperatura i snega odlaže izvođenje radova.

MARIĆ: U NAREDNIH 24 DO 48 SATI ODLUKA O VANREDNOJ SITUACIJI

Sektor MUP - a Srbije za varedne situacije pratiće u naredinih 24 do 48 sati situaciju u zemlji zbog velike količine snežnih padavina i zatim, ako se utvrdi da je neophodno, doneti odluku o proglašenju vanredne situacije na području cele zemlje, izjavio je jutros Tanjugu načelnik tog sektora Predrag Marić.

On je kazao da che temeprature ispod nule u Srbiji, prema procenama Hidrometeorološkog zavoda, potrajati do polovine februara i da bi vanredna situacija, ukoliko bude proglašena, mogla do tada da traje.

Marić je naveo da se sada najviše prati situacija u vezi sa distribucijom nafte, što je veoma važno.

UŽICE: 1.200 DOMAĆINSTAVA BEZ STRUJE

Zbog kvarova na dalekovodima, prouzrokovanih snežnim nepogodama, od rano jutros su bez struje 1.000 domaćinstava na

području Nove Varoši i 200 domaćinstava u ariljskom kraju, izjavio je Tanjugu

Dušan Šunjevarić iz Elektrodistribucije Užice.

Prema njegovim reČima, ekipe Elektrodistribucije su od noćas na terenu, a kvarovi treba da budu otklonjeni u toku dana.

OBUSTAVLJENA NASTAVA U DESPOTOVCU I REKOVCU

Zbog visokog snega i niskih temperatura, skupštine opština Despotovac i Rekovac u Pomoravskom okrugu donele su odluku da obustve nastavu u svim srednjim i osnovnim školama do 10. februara, izjavio je danas Tanjugu načelnik školske uprave za ovaj okrug Života Starčević.

PODRINJE: NOVI SNEG ZAVEJAO PUTEVE PLANINSKIH SELA

Novi sneg, koji od preksinoć ne prestaje dapada, ponovo je zavejao sve puteve do sela u brdsko- planinskimpredelima Podrinja - u opštinama Ljubovija, Krupanj i Mali Zvornik u kojima jeranije proglašena vanreda situacija, dok je snebdevanje strujom redovno.

OTEŽANA PROIZVODNJA UGLJA U KOLUBARI

Rudarski basen Kolubara poslednjih dana radi u teškim uslovima, zbog hladnoće i snežnih padavina koje su izazvale smanjenjetransporta uglja za termoelektrane sa 100.000 tona na oko 70.000 tona na dan,izjavio je danas Tanjugu direktor tog preduzeća Nebojša Ćeran.

Direktor Ćeran je poručio da i pored toga očekuje da snabdevanje ugljem budenesmetano, iako je hladnoća izazvala usporenje radnih procesa u Kolubari.

Ć eran je istakao da Elektroprivreda Srbije (EPS), u čijem je sastavu Rudarskibasen Kolubara, funkcioniše maksimalnim kapacitetom, rekao je on.

"Zaposleni u Kolubari rade u ekstremno teškim uslovima, na jutarnjimtemperaturama od oko minus 20 stepeni Celzijusa, ali uprkos tome do sada nismoimali većih zastoja," istakao je Ćeran i izrazio uverenje da će rudari,inženjeri i menadžment Kolubare ucciniti sve da ne dođe do zastoja.

Ćeran je podsetio da rad na površinskim kopovima podrazumeva rad na otvorenom iizloženost opreme niskim temperaturama.

VOJSKA SRBIJE ČISTI SNEG U CELOJ ZEMLJI

Pripadnici Vojske Srbije angažovani su danas širom Srbije na otklanjanju posledica elementarnih nepogoda usled velikih snežnih padavina, rekao je pukovnik Zvonimir Pešić.

On je kazao Tanjugu da su kapaciteti Vojske angažovani od prvog dana pojave većih snežnih nanosa u opštinama jugoistočne Srbije, Peštera i zapadne Srbije.

Pešić, koji je načelnik Odeljenja za civilno-vojnu saradnju Generalštaba VS, ponovio je da je oko 250 pripadnika VS u garnizonu Beograd samoinicijativno pristupilo čišćenju snega oko vojnih objekata, posebno onih površina koje koriste građani, ali i da su angažovani na cišćenju snega u širem centru grada.

ZAVEJANA METOHIJA, PROBLEMI SRBA U LJEVOŠI

Nekoliko srpskih povratničkih porodica u selu Ljevoša kod Peći treći dan potpuno je odsečeno od većih mesta, zbog neraščičćenih puteva i snega koji neprestano pada na Kosoovu i Metohiji.

Predstavnik sela Ljevoša Ranko Bakić izjavio je Tanjugu da je sedam srpskih porodica u tom selu odsečeno od sveta zbog zavejanih puteva, a dodatni problem predstavlja i nestašica električne energije.

Bakić je kazao da problem sa strujom izaziva i nestašicu vode, jer kad nema struje domaćinstva Bakić i Ašanin iz ovog metohijskog sela nemaju ni vode, jer pumpe ne mogu da rade.

KRALJEVO: PODELA GORIVA ZA ČIŠĆENJE SNEGA

Štab za vanredne situacije u Kraljevu u zavejana područja je poslao tri tone goriva koje je uputila Vlada Srbije, kao pomoć meštanima i privatnim preduzećima koji učestvuju u raščišćavanju zavejanih lokalnih puteva.

Komandant Sstaba, gradonačelnik Ljubiša Simović je na konferenciji za novinare rekao da će Kraljevo iz robnih rezervi dobiti još sedam tona goriva.


LESKOVAC: ŠKOLE RADE

Krizni štab Leskovca je danas odlučio da se nastava u školskim i predškolskim ustanovama ne obustavi od ponedeljka.

Tokom vikenda ćemo pratiti situaciju vezanu za vremenske uslove i donećemo odluku o radu škola. Situacija na području naše lokalne samouprave je za sada pod kontrolom, ali konačnu odluku donećemo u ponedeljak, rekla je vršilac dužnosti načelnika Uprave za društvene delatnosti Marina Ljubisavljević.

KRUŠEVAC:POTRAGA ZA ŠESTORO BESKUĆNIKA

Centar za socijalni rad u Kruševcu radi na pronalaženju šestoro beskućnika kako bi im se, zbog loših vremenskih uslova, obezbedio adekvatan smeštaj, rekla je Tanjugu Slađana Čabrić direktorka ove ustanove.

Ona je rekla da se za sada ne zna gde se ta lica nalaze, navodeći da je reč o četvoro beskućnika koji su evidentirani u Policijskoj upravi Kruševac i dve žene koje su povremeno na psihijatrijskom lečenju.

"Mi smo na sednici Štaba za vanredne situacije doneli odluku na osnovu koje bi lokalna samouprava u čijoj je nadležnosti zbrinjavanje beskućnika, trebalo da pronađe adekvatan prostor za ove ljude", kazala je Čabrićeva.

SLEDEĆE SEDMICE I DO – 28

SNEŽNE padavine i niske temperature i narednih dana će zadavati muke stanovnicima širom zemlje. Meteorolozi najavljuju da se do kraja sledeće nedelje živa u termometru neće popeti iznad nule. Prema prognozama meteorologa, do srede se mogu očekivati svakodnevne padavine uz povećanje visine snežnog pokrivača od 40 do 100 centimetara.

Nastavak padavina može se očekivati već u toku nedelje, a još većim intenzitetom sneg će padati u noći između ponedeljka i utorka.

- Duvaće umeren severni vetar, koji će stvarati snežne nanose na putevima - kaže Branko Sparavalo iz „Meteosa“. - Obilan sneg pašće u većem delu Srbije, a visina snežnog pokrivača će u proseku biti oko pola metra. Snežni nanosi u pojedinim krajevima mogli bi da pređu i dva metra.

Meteorolozi za nedelju najavljuju temperaturu od minus dva do minus 16 stepeni, dok će u ponedeljak najniža dnevna temperatura biti za još dva stepena niža. Živa u termometru će se sve do srede zaustaviti na podeoku od minus 18, ali se u četvrtak u pojedinim delovima zemlje može očekivati i minus 25, a u petak i minus 28. Upravo za kraj nedelje meteorolozi najavljuju najhladnije dane, jer će najviša dnevna temperatura u četvrtak biti svega minus šest.

Na jugu i istoku Srbije će tek sledećeg vikenda porasti temperatura, ali će i tamo padati svet.(Z. R.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

bob

05.02.2012. 10:04

@Mali - Bogati nemac!!! Ha, ha, ha, bas bi voleo da te vidim ako smes da se pokazes (posto si bogat pa moras da krijes identitet)BobCND

iva

04.02.2012. 23:12

Šta li bi se desilo da smo u Sibiru ili Kanadi.Pa građani nebih mogli da izađu iz domova sve dok se ne stopi sneg.Tako je sa našim putarima!

bob

05.02.2012. 10:02

@iva - Javljam se iz Kanade i moram da kazem da Srbija nije Kanada ali i da ovde bez obzira na drugaciju kilimu budu iznenadjeni sa snegom u Jauaru i Februaru! Ovo je sada bukvalno vanredna situacija izazvana suncevim olujama koje ce da se ponove od ponedeljka i produziti ovo nevreme za 10-ak dana.

ee

05.02.2012. 00:45

Kako me nervirate sa ovim komentarima... ne mogu da verujem koliko negativnih ljudi ima koji samo kritikuju jedne druge... i uvek su tu da kritikuju druge jer je uvek drugi kriv, a svoj zivot ne mogu da srede. Gledate svoje dvoriste,cistite vas sneg... I ne pricajte kojekakve gluposti, od prirodne nepogode pravite ratove,pljuvanje i sta ti ja znam. Sram da vas bude.