Niški azil za pse čeka novac

J. ĆOSIN

25. 01. 2018. u 13:28

Posle napada lutalica na dečaka pokrenuto pitanje izgradnje novog prihvatilišta. Procenjeno da zbog malog prostora na ovoj lokaciji ipak nema uslova

Нишки азил за псе чека новац

LUTALICE Problem napuštenih pasa na niškim ulicama Foto Tanjug

ZA problem sve većeg broja lutalica na niškim ulicama koji neretko napadaju prolaznike i dalje nema rešenja, a poslednji slučaj koji se dogodio u utorak kada je petnaestogodišnji dečak propao kroz svetlarnik podzemnog prolaza bežeći od psa, samo je dolio ulje na vatru!

Nišlija Aleksandar Mirčić ponudio je gradu parcelu od oko pola hektara besplatno, na kojoj bi moglo da se izgradi prihvatilište za pse, ali za problem sve većeg broja lutalica i dalje nema rešenja. Mirčićevo imanje se nalazi na pola kilometra od glavnog puta kroz selo Mramor.

Gradski rukovodioci su pozdravili Mirčićev gest, ali zasada ovu opciju samo razmatraju. Procenjuje se da ovde nema dovoljno prostora za azil i prateće objekte. Gradski većnik zadužen za resor komunalnih delatnosti Igor Voinović pojašnjava da će sa urbanistima detaljno ispitati izglede da se ovde napravi azil, ali da se plaši da će troškovi ipak premašiti finansijske mogućnosti grada.

- Parcela koju Mirčić nudi je mala za takvo prihvatilište. Potrebno je najmanje hektar i po, do dva zemljišta. To je optimalna površina da bi svi uslovi bili ispunjeni, što se tiče površine za boksove i za istrčavanje pasa. Osim toga ne znamo da li postoji mogućnost da se otkupe susedne parcele. Takođe, lokacija podrazumeva izgradnju pola kilometara puta, isto toliko vodovodne mreže i kanalizacije, plus sve ostalo što je potrebno za ovakvu vrstu objekta.


ODŠTETE ZA UJEDE

IZGRADNJA azila za pse najavljivana je više puta. U međuvremenu rastu novčane naknade iz budžeta po osnovu ujeda pasa i mačaka lutalica. U 2016. godini grad je imao 365 predmeta, a zajedno sa sudskim troškovima i kamatama iznos je veći od 48.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Gen52

25.01.2018. 14:16

Hajde gde su ti ljubitelji pasa? Što ne dreše kese i finansiraju ovaj objekat? Sredstva koja se ulože u ovaj objekat su mnogo veća nego da se izgradi neko obdanište ili dečje igralište. I onada kad neko predloži tako nešto on je "nečovek" i "treba da ga je sramota". More lovci puške u ruke pa napred. A ljubitelji djukela neka kukaju. Bolje oni nego roditelji dece.

Гојко

25.01.2018. 15:13

Pre nekih mesec i po dana sam pisao u nekom tekstu,a u rubrici Beograd,da sam posle dužeg vremena bio u Nišu i da me je iznenadio veliki broj pasa lutalica u centru / oko Kalče /.Niko to nije pročitao iz niške uprave,pa se čekalo da nekog ti psi ugrizu.SRAMOTA

Gen52

25.01.2018. 21:10

@Mira - "Mira" A zašto da me bude sram? Zato što više volim decu nego djukele? Zato što ovo društvo troši pare na neke budalaštine koje ljubitelji pasa su na čudan način uveli u naše zakonodavstvo. Zar ti nije poznato koliki je natalitet u Srbiji? Roditelji rade od jutra do sutra a decu nemaju gde da ostave. A vi zaaštitnici djukela bi umesto da se društvo brine o deci, tražite da se brine o djukelama koje ste vi izbacili na ulice. Sebičnjaci jedni.

Ceca

25.01.2018. 18:36

U naselju Brzi Brod kod Nisa izvesna gospodja je je primila neku donaciju za azil I cuva pse u kuci a kuca je na samo metar udaljena od susedne kuce. Prostorija u kojoj ih drzi je bas naspram te kuce a naselje je gusto naseljeno i smrad se siri da ne mogu ni vrata ni prozori da se otvore. Osim toga psi se drze zatvoreni I u nehumanim uslovima. Inspekcija ne reaguje. Da li je to dozvoljeno, zna li neko?