Bez obzira na ishod i rezultat, mišljena su uvek podeljena. Obavezno ima onih koji prezentuju „naknadnu pamet”, tvrde da je trebalo ovako, a ne onako... Ipak, mišljenje stručnjaka je svakako mnogo vrednije od priča i analiza košarkaške čaršije. Zato, posle promenljivih igara, ogromnih oscilacija u vidu sjajnih pobeda protiv favorita (Litvanija, Francuska) i debakla (Španija, Slovenija), pokušavamo da, uz pomoć velikih košarkaških imena, saznamo ima li ova podmlađena reprezentacija perspektivu da jednog dana vrati neku od medalja u Srbiju.

- Svestan sam da su svi bili razočarani posle ubedljivog poraza od Španije, ali nije pametno suditi prema toj utakmici - priča za "Sport" stari trenerski vuk, legendarni trofejni strateg Ranko Žeravica. - Desilo se ono što sam očekivao, nismo mogli da se suprotstavimo Špancima. Njihov tim je u istom sastavu odigrao pet velikih takmičenja, tri evropska, jedno svetsko prvenstvo i jedne Olimpijske igre, a naš se prvi put okupio pre manje od tri meseca, pa je normalno da smo platili danak neiskustvu. Protiv Slovenaca, koji nisu ništa bolji od nas, nismo bili na nivou, kao da smo se predali, nismo ušli u meč dovoljno ambiciozno. Ne znam da li su momci bili pod utiskom poraza od Španiji ili je to pokazatelj stvarnih vrednosti. Moramo u subotu da se izborimo za vizu za SP, jer u jakoj konkurenciji sigurno nećemo dobiti vajld kartu.

Kakva je budućnost ove reprezentacije Srbije?

- Očigledno je da neki igrači iz ovog tima imaju lepu perspektivu, ali treba znati da Srbija ima i neke bolje pojedince, koje Dušan Ivković iz nekog razloga nije pozvao. Pre svega, mislim na Bobana Marjanovića, koji je jedan od najboljih centara u Evropi, a u direktnim duelima Superlige pobedio je i Katića i Gagića, odnosno na Dragana Milosavljevića iz Partizana, koji trenutno na turniru u Španiji visokim prosekom poena potvrđuje kvalitet. Ili, ako je Kalinić zaslužio poziv odličnim partijama u našoj ligi, možda je bilo prostora za još neko ime iz tog ranga takmičenja. U ovom momentu je mnogo važno da se plasiramo na Svetsko prvenstvo u Španiji sledeće godine, inače bismo mnogo izgubili i kasnili u procesu stvaranja reprezentacije.

A upravo legendarni trener još iz doba SFRJ najbolje zna kako teče taj proces.

- Jednostavno, stvaranje mora da počne još od kadetske selekcije, kao što smo uvek radili. Na primer, naša reprezentacija koja je osvojila zlato na SP u Ljubljani bila je stvarana četiri godine, taj tim je bio zajedno od juniorskih dana. Pošto mi nismo brojni i nemamo mnogo igrača kao Amerika, moramo da stvaramo, usavršavamo mlade i dovodimo njihov individualni kvalitet do perfekcije. Mladi igrači ne mogu da se razvijaju samo u klubovima, već mora sa njima da se radi i tokom leta u nacionalnom timu - objašnjava Ranko Žeravica.

KO JE ZADOVOLJIO
Ko se Žeravici, i pored dve očajne utakmice, dopao od Ivkovićevih izabranika?
- Dosta njih je zadovoljilo, iako su prilično neiskusni... Tu prvenstveno mislim na one mlađe, poput Kalinića ili Bogdanovića. Ma vidite, nisam mnogo zabrinut za budućnost naše košarke i reprezentacije. Prošle sezone sam napravio analizu srpske lige i utvrdio da imamo preko 40 igrača mlađih od 20 godina, a sva ta imena sam pobrojao na jednom predavanju u Beogradu.