PRVO, pa titula. I to svetska. Zoran Gajić će debi u ženskoj odbojci pamtiti po trijumfu Rabite iz Bakua na klupskom SP u Dohi. Nekadašnji selektor plavih, verovatno, nije ni slutio da će u finalu njegove devojke toliko nadigrati jak Vakifguneš Jelene Nikolić, da će im u trećem setu prepustiti samo devet poena!


Impresivna pobeda nikog u Azerbejdžanu nije ostavila ravnodušnim, a titula se danima slavi.


- Ovde je „ludilo“. Primio nas je predsednik zemlje Alijev, ministri, gostujemo na televizijama, sponzori nagrađuju. Pre finalnog turnira prvi čovek kluba obećao je nagradu od milion dolara, ko zna možda će i povećati nagradni fond - priča Gajić.

 

SRPSKA KRUNA RABITA je i srpski klub. Osim Gajića tu su: Nataša Krsmanović, Silvija Popović, Mira Golubović, Jasna Majstorović i Sanja Starović, fizioterapeut Darko Stamatović, skaut Vlada Popov, a u Dohi je pomagao i Nedžad Osmankač. Uostalom, savete je delio na srpskom jeziku. - Kondicionog trenera Damira Koleča iz Pule ne mogu drugačije da doživim nego kao našeg čoveka. Sa Damirom „prisvajamo“ i Hrvaticu Natašu Osmorković, jer šalu na stranu, ipak smo mi jedna sportska filozofija i mentalitet - naglašava Gajić.

 

Trofejni stručnjak, koji je sa odbojkašima Jugoslavije osvojio olimpijsko i evropsko zlato, svetsko srebro, iznenadio je letos sve odlukom da radi sa odbojkašicama.


- Nekoliko puta bio sam viđen među damama. Još 2004. zvao me je jedan turski klub, posle epizode sa „zbornajom komandom“ imao sam ponudu ruske ekipe. Sada me je nagovorio Bojan Šimurov, koji brine o 80 najboljih igračica sveta. Uostalom u Bakuu je 11 njegovih odbojkašica - objašnjava Gajić.


Iskusni strateg smatra da je mala razlika između muške i ženske odbojke:


- Dosta je sličnih stvari kod žena i muškaraca, ali je još prerano za ozbiljan zaključak... Uostalom, koja je razlika ako odete kod žene ili muškarca advokata, oftalmologa, konobara. Samo u nivou profesionalizma.


Maestro na klupi tvrdi da našim trenerima nije nimalo lako da se dokažu u svetu. I to ne zbog znanje, već zbog rezultata:


- Predsednik kluba je trpeo i trpi veliki pritisak od rusko-italijanskog menadžerskog lobija, tako da možete da pretpostavite kako nam je bilo posle dve zlatne medalje Srbije. Naročito što smo pobedili i jedne i druge, koji su ostali u svojim bezidejnostima i metodološkim stranputicama.


Zbog toga je odlučio da više ne bude „slobodan strelac“, već da se prikloni nekoj menadžerskoj agenciji:


- Šta su mi sve radili iza leđa, naročito u Rusiji. Oni su me godinama sabotirali, nepoželjan sam bio i kod Italijana. Jednostavno, bez pripadnosti sistemu, nekoj menadžerskoj agenciji, osuđeni ste na propast. Zato sada mirnije radim.


Posle trijumfa u Dohi, Azerbejdžanci sigurno očekuju da se pokori i Evropa, jer su lane bili vicešampioni.


- Prvi cilj nam je plasman na finalni turnir, koji organizuje naš veliki rival Azer, a dalje sve zavisi od žreba, jer dosta utiče na sistem takmičenja u Ligi šampiona.

SRBIJA U LONDONU

ZBOG Svetskog kupa u Japanu, Gajić neće imati na okupu sve igračice.

- Ovo je predolimpijska godina i manje-više tako je već dugo vremena. U sportu je bitno samo da su uslovi za sve isti. Žao mi je što naše dve igračice nisu sa nama u klubu, ali verujem da će već u Japanu izboriti Olimpijske igre u Londonu.