“Čair“ u evropskom ruhu

Z. Petković

06. 04. 2011. u 21:04

Radovi na stadionu, dvorani, bazenu i klizalištu već počeli. Fudbalski hram u Nišu imaće oko 25.000 mesta, a sportska hala će moći da primi 4.000 navijača

KAŽU da je stadion ogledalo jednog grada. Ako sve bude po planu, Niš će naredne godine imati u čemu da se „ogleda“, ali i čime da se ponosi. I ne samo stadionom, već i halom koja se, takođe, gotovo iz temelja renovira za potrebe Evropskog prvenstva u rukometu. Ako sve bude po planu, Niš će u 2012. godini imati supermoderan sportski centar „Čair“, koji na prostoru oko istoimenog parka obuhvata još i kompleks bazena i klizalište.

„Nišu treba novi stadion“, grmeli su navijači Radničkog na svakoj utakmici u poslednjih nekoliko godina. I najzad su dočekali dan kada su bageri „banuli“ na „Čair“. Idejni projekat je delo firme „Nišprojekt“, a na rekonstrukciji radi desetak izvođača iz Niša i Srbije. Stadion će zadovoljavati sve standarde FIFA i, po rečima arhitekte Miomira Živkovića, odgovornog projektanta, biće najmoderniji u Srbiji.

 

STADION OD MILIJARDU DINARA

TRI tribine (istočne, južne i severne) trebalo bi završiti za 270 dana, što znači da bi početkom naredne godine tri četvrtine novog stadiona biti u funkciji.
- Izgradnja zapadne tribine zahteva pronalaženje strateškog partnera, jer će sadržati skoro 7.000 kvadratnih metara poslovnog prostora. Ali, uskoro ćemo i tom poslu pristupiti, pa očekujem da, najkasnije za dve godine, Niš dobije moderan stadion - kaže direktor gradske stambene agencije Miomir Pešić. Inače, „Čair“ je izgrađen davne 1963. a u objekat nije ulagano poslednjih 30 godina. Već nekoliko godina, u upotrebi su samo zapadna i deo južne tribine. Za rekonstrukciju stadiona je, kroz kreditni aranžman, Vlada Srbije i grad Niš izdvojili su blizu milijardu dinara. Posao se sprovodi preko fonda za razvoj Ministarstva za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja. - Reč je o programu podrške građevinskoj industriji Srbije, pa će sav posao izgradnje biti poveren domaćim firmama - ističe gradonačelnik Niša Miloš Simonović.

 

Kada bude u potpunosti završen, stadion će imati kapacitet oko 25.000 mesta. Rušenje istočne tribine počelo je 23. marta, ali su ubrzo „pali“ i delovi severa i juga, što je izazvalo i malo negodovanje u Radničkom, jer je „nestalo“ struje u svlačionicama, pa igrači nemaju gde da se presvuku i istuširaju. Ali, istrpeće se i to, jer su oronule tribine niškog stadiona, koje već godinama nisu u upotrebi, najzad pretvorene u šut i cigle.

- Mada su teška vremena, red je bio da rekonstruišemo stadion, koji postoji već 50 godina. Zahvaljujem se svima koji učestvuju u ovom poslu, koji će uposliti od 500 do 1.000 građevinskih radnika i posle kojeg ćemo svi moći da budemo ponosni. Kada rekonstrukcija bude završena, „Čair“ će biti treći po veličini stadion u Srbiji, a prvi po standardima FIFA - rekao je gradonačelnik Niša Miloš Simonović na početku radova.

Rekonstrukcija će se odvijati u četiri faze, a prvo će se srušiti, pa izgraditi nova istočna tribina, kapaciteta 6.966 mesta. Posle toga sledi rekonstrukcija na južnoj i severnoj tribini, za ukupno 9.037 mesta, pa izgradnja zapadne tribine sa 2.154 sedišta. Potom će biti izgrađen krov za sve četiri tribine. Renovirani stadion bi trebalo da ima ukupno 18.151 mesto, uz dodatne VIP lože sa 120, i ložu za medije sa 50 mesta. Do tada je potrebno naći i dodatni novac za dogradnju zapadne tribine, koja će imati obilje poslovnog prostora, pa će „Čair“, kada u potpunosti bude završen, imati kapacitet od oko 25.000 sedećih mesta.

Ambiciozni projekat predviđa funkcionalne tribine, VIP lože sa liftom, moderne prostorije za novinare i pres salom, kao i poseban prostor za reportažna kola. Stadion će, između ostalog, imati i kafe restoran, medicinski blok sa prostorijom za antidoping kontrolu, a kako to nalažu najnoviji propisi FIFA, fudbaleri, sudije i zvaničnici će vozilima ulaziti u unutrašnjost stadiona, tako da neće biti moguć fizički kontakt sa navijačima. VIP zvanice će imati i svoj podzemni parking, koji će omogućavati posetu i najviših državnih zvanica.

Ali, to nije sve. Od trenutka kada je Srbija dobila organizaciju Evropskog prvenstva u rukometu 2012. znalo se da će Niš biti jedan od gradova domaćina. Međutim, još pri prvoj inspekciji, Evropska rukometna federacija stavila je do znanja da „Čair“ ne ispunjava uslove za održavanje vrhunskih sportskih događaja. Tada se došlo na ideju da se u Nišu izgradi potpuno nova dvorana, koja je već dobila i ime - Arena „Car Konstantin“, a za njenu izgradnju namenjeno je zemljište pored Nišave, odmah do Tržnog centra „Merkator“.

I najzad, 28. januara ove godine, krenulo se sa rekonstrukcijom, nepunu godinu pre početka EP 2012. Prema projektu firme „Nišprojekt“, hala „Čair“ će imati oko 4.000 mesta, sasvim nov enterijer, novi sistem klimatizacije, stepenište, rekonstruisane svlačionice, medicinski blok, kao i pokretne, odnosno teleskopske tribine. Teren će biti proširen na dimenzije 28h48 metara, sa novim parketom i specijalnom podlogom za rukometne mečeve. Predviđena je zamena svih elektroinstalacija, postavljanje još jednog trafoa, nove grejne, ventilacione i vodovodne instalacije.

INSPEKCIJA

Inspekcija Evropske rukometne federacije u martu je obišla radove, a prvi utisci su bili povoljni.

- Zadovoljni smo tempom i dinamikom radova i verujemo da će rokovi biti ispoštovani. Arhitekte nas uveravaju da će radovi na rekonstrukciji biti gotovi krajem juna ili početkom jula i na osnovu viđenog, verujemo da će biti tako - bile su reči šefa inspekcije EHF Jana Tuika, uz napomenu da će ponovo posetiti Niš krajem aprila ili početkom maja.

ZA HALU MALO 250 MILIONA

GRAD Niš rekonstruiše halu sopstvenim sredstvima, odnosno kreditnim zaduživanjem. Ali, sredstva u iznosu od 250 miliona dinara, predviđena za rekonstrukciju, neće biti dovoljna da se posao završi na vreme. Političke partije u gradu već „raspaljuju“ po, kako se najčešće govori, sve češćoj praksi da se Gradskoj skupštini na usvajanje podnose veliki aneksi ugovora i tako menjaju uslovi tendera.

Ali, kako stvari stoje, suma potrebna za rekonstrukciju biće duplirana od prvobitno predviđene, pa se gradonačelniku Simonoviću prigovara da je jeftinije bilo izgraditi novu halu, što on odlučno demantuje.

- To, jednostavno, nije tačno! Nova hala koštala bi ukupno oko 20 miliona evra, što Niš ne može da finansira. Ovo je daleko jeftiniji, ekonomičniji i realniji posao - tvrdi Simonović.

Rok za završetak radova u hali „Čair“ je 144 dana, što znači da bi radovi trebalo da budu gotovi do kraja juna. Kada se obavi rekonstrukcija, pristupiće se opremanju hale i u njoj bi već u septembru mogli da se igraju mečevi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

gorance

09.04.2011. 15:14

@Boro Sucevic - dargo mi je da se gradi stadijon trebaju nam moderni stadijoniiiiiiiiiiiiii..pozzzzz iz REPUBLIKE SRPSKE

MatijaBG

07.04.2011. 09:23

Divno.Nis sve ovo zasluzuje,a posebno Radnicki koji je igrao nekad polufinale kupa UEFA,pa i jednom cetvrtfinale.Dakle imaju bolje rezultate na medjunarodnoj sceni od Zagrebackog Dinama,koji 40 godina nije prezimeo.Samo napred,ovo je potrebno jos nekim delovima Srbije.Recimo Subotica i Kragujevac!Beograd i Novi Sad imaju nesto bolje uslove iako bi Partizan i Zvezdana trebali graditi nove stadione.

brano

07.04.2011. 14:31

Apsolutno treba podrzati vakve projekte!Nis zasluzuje ovako nsto,sve najbolje za Radnicki!

Varvar Podgorica

07.04.2011. 16:30

Nek je sa srecom braci meraklijama!!! Pozdrav iz Podgorice od brace Varvara!