Srbija i Indija su na "nuli" posle prvog dana osmine finala Dejvis kupa. Viktor Troicki je, teže nego što se očekivalo, doneo prvi poen našem timu pobedom nad Rohanom Bopanom, a potom je na teren izašao Janko Tipsarević i potpuno razočarao protiv Semdeva Devermana.


VIŠAK kilograma na stomaku Rohana Bopane, nedovoljna fizička spremnost Indijca i uloga apsolutnog autsajdera (629. na ATP listi) doneli su priličan manjak živaca u taboru Srbije. Na startu prvog kola svetske grupe Dejvis kupa u novosadskom Spensu, naša reprezentacija je povela 1:0, ali je Viktor Troicki daleko teže dobio protivnika nego što bi to bilo ko pretpostavio - 6:3, 6:3, 5:7, 3:6, 6:3.

Meč je trajao tri sata i 18 minuta, a da Bopana nije napravio rekordnih 109 neiznuđenih grešaka, uz čak 17 duplih, pitanje je da li bi favorizovani Viktor (18. na svetu) uspeo da dođe do trijumfa. Ovako, morao je da smiri nerve, a pojača ritam na terenu do samog maksimuma, što je i donelo rezultat. Sve ostalo je za zaborav, što priznaje i sam Troicki.

TEREN

ČUDNO je odskakala loptica u servis polju jednog dela terena, koji kao da je imao neravnine ispod površine „rukortharda“. To je smetalo kako Troickom, tako i Bopani, a mnoge je podsetilo na situaciju koju je imala Šarapova na Australijan openu - tada loptica uopšte nije odskočila kada god je pogađala izvesnu „mrtvu tačku“.

- Bopana je igrao dobro, definitivno. Ja nisam bio sjajan, priznajem to, a razočaran sam igrom koju sam prikazao. Desio mi se pad tokom meča, ali uprkos tome važno je da sam pobedio. Dobio sam lako prva dva seta, a potom je sve postalo prilično gusto i neizvesno. Svašta mi je u završnici prolazilo kroz glavu, a dominantan osećaj bila je nervoza i dekoncentracija. Jedino dobro u ovom meču je taj trijumf i prvi poen za Srbiju, sve ostalo je za zaborav - rekao je Viktor neposredno posle svog meča.


Rohan nije preterano iznenadio našeg asa. Znao je Troicki odakle mu preti najveća opasnost kada je reč o kvalitetima rivala.


- Znao sam da igra tako, napadački i brzo. Opet, podloga nije postavljena tako da mi skroz odgovara, pa loptice nisu najbolje odskakale. To se videlo prilikom niskih udaraca protivnika sa kojima sam imao problema. On je stalno vršio pritisak, i bio je dobar.


Nije Bopana izmorio Troickog u meri da 18. teniser sveta neće imati dovoljno snage za novi meč singla u nedelju.

NjU DELHI PROTIV NOVOG SADA

KONTRA-težu 1.000 srpskih navijača koliko ih je bilo na početku mečeva u Spensu, pravila je grupa od 40 Indijaca. Sa dve zastave svoje zemlje bodrili su Bopanu i Devarmana, a njih desetak je proputovalo nekoliko hiljada kilometara iz Nju Delhija samo da bi bilo uz svoje ljubimce. Ostatak su činili radnici indijske ambasade u našoj zemlji. Ipak, do kraja dana fanovi naše selekcije su solidno popunili stolice, pa ni odlična atmosfera podrške „orlovima“ nije izostala.

- Ako bude bilo potrebno da igram, tu sam, spreman sam i motivisan. Ali, nadam se da ćemo da rešimo posao već posle dubla i da će rezultat biti 3:0 za nas, pa ti nedeljni mečevi neće imati veliku važnost.


Uprkos klimavom startu, selektor Obradović je zadovoljan.


- Viktor je igrao u početku onako kako je trebalo, ali je Bopana posle značajno podigao nivo igre. Ipak, Troicki je izdržao pritisak, dobro se snašao i pobedom završio meč - rekao je Bogdan, najavivši neizvestan okršaj u parovima. - Sigurno je da će biti teško. Pokazalo se da je Bopana izuzetan na servisu, pa ćemo biti pred velikim izazovom u dublu, o čemu sam pričao o sa Bozoljcem, objasnivši mu šta ga čeka. Rohan je napadač, ne prebacuje mnogo lopticu, dok je Devarman skroz drugačiji tip tenisera. Međutim, ja sam uveren u našu pobedu.

Tipsarević je razočarao publiku u "Spensu" porazom od Devermana 7:5, 7:5, 7:6 (3) u meču koji je trajao tačno tri časa. Imao je Janko dobre periode igre, međutim, kada je trebalo set da privede kraju po nepisanom pravilu je neobjašnjivo "padao", što je Indijac znalački koristio.


Duel dubla počinje u 15 časova u subotu, a prijavljeni su Zimonjić i Bozoljac za Srbiju, odnosno Bopana i Devarman za Indiju.

BIBLIJA

NIČE mu je omiljeni filozof, ali Janko Tipsarević trenutno čita nešto drugačije štivo.

- Ovih dana čitam Bibliju. Ali, ne verujem u Boga. To je, više, neka vežba. Ako sada ne verujem u to, osećam potrebu da znam tačno šta to sve tamo piše, a ne samo da slušam od drugih ljudi detalje - objasnio je Tipsarević.