SRBIJA je napala krunu Melburna sa čak sedam teniserki, od kojih je samo jedna još u igri. Pored Jelene Janković, Ane Ivanović i Bojane Jovanovski, koje su ispale u prva dva kola, još četiri takmičarke sa naših prostora pojavile su se na Australijan openu, i to: Andrea Petković, Kristina Mladenović, Vesna Manasijeva i Jelena Dokić, a lako je mogla da im se pridruži i Irena Pavlović.


Njihovim venama teče srpska krv, Beograd i Srbija im nimalo nisu nepoznati, a gotovo sve su silom prilika otišle da igraju pod zastavama drugih zemalja. Ipak, neke od njih bi mogle i da se pridruže našem FED kup timu u dogledno vreme, što su i javno potvrdile, ali pod uslovom da Teniski savez Srbije za to pokaže interesovanje. Time bi reprezentacija sigurno postala jedna od najjačih na svetu i pretendent na tron.


RAONIĆ KANADSKI BISER

„DRZNUO“ se jedan golobradi momak, 152. igrač sveta, da sruši Mišu Južnjeg i plasira se u osminu finala Australijan opena. Reč je o Milošu Raoniću, 20-godišnjem Srbinu rođenom u Podgorici koji igra pod kanadskom zastavom. Sa roditeljima Dušanom i Vesnom preselio se preko Atlantika kada je imao samo tri godine, a pošto je u martu 2010. debitovao za Kanadu u Dejvis kupu, on ne bi imao pravo igranja za Srbiju

Najveće pojačanje bila bi Andrea Petković (24), najveće otkrovenje sezone. Srpkinja rođena u Tuzli, koja ima nemački pasoš i uz Gergesovu je uzdanica njihove selekcije, ređa pobedu za pobedom i posle odustajanja Venus Vilijams otvorio joj se put do završnice grend slema. Devojci koju trenira Petar Popović, cela Srbija bi trebalo da drži palčeve, jer je više puta pokazala da nije zaboravila odakle potiče: u nekoliko navrata trenirala je u našoj zemlji, a nije se nimalo premišljala ni kada je dobila poziv Partizana da učestvuje u domaćoj ligi i pomogne crno-belima da osvoje titulu.


Tu je i Kristina Mladenović (18), jedna od najboljih mladih igračica sveta, broj jedan u juniorskoj konkurenciji, inače velika nada francuskog tenisa. Otac Dragan je bivši rukometaš i njen kondicioni trener, dok je majka Dženita bila uspešna odbojkašica. Ne odriče se porekla i rado govori na srpskom jeziku kada god joj se ukaže prilika. Nažalost, ona je ovog puta stala u kvalifikacijama Melburna.


Njena „zemljakinja“ Irena Pavlović (23), zahvaljujući ocu Draganu, bivšem košarkašu, ušla je u svet tenisa sa četiri godine, a leto pre toga preselila se u Francusku. Divi se Moniki Seleš, osvojila je tri ITF pehara u singlu i 13 u dublu, a najbolji plasman bilo joj je 187. mesto na VTA listi.


I Vesna Ratkovna Manasijeva (22), takođe hit na Australijan openu, je naše gore list - otac joj je Srbin, a majka Ruskinja. Tata joj se bavio fudbalom, dok je majka bila atletičarka i skijašica. Vesna igra tenis od treće godine, a još nije odlučila za koju će FED kup selekciju nastupati. Najbolji plasman bilo joj je 111. mesto na VTA listi, a koliko zna i može videlo se u drugom kolu Melburna, kada je dobila Francuskinju Bartoli.


Ne bi trebalo zaobići ni „nomada“ Jelenu Dokić (28), koja se selila iz Hrvatske u Srbiju i Australiju u više navrata, a sada u kontinutetu pruža solidne partije u dresu „kengura“. Njena priča je odavno poznata, ali nikada se nije odrekla Srbije.UKLETA “HAJSENS ARENA“

SVI teniseri iz naše zemlje izgubili su mečeve na istom stadionu u Melburn parku. Od 20 terena koliko ih ima u kompleksu Australijan opena, „Hajsens arena“, drugi objekat po veličini i značaju, bila je kobna prvo po Anu Ivanović, a zatim su na istom mestu redom padali Jelena Janković, Bojana Jovanovski, a i Viktor Troicki je bio prinuđen da se povuče na tom stadionu.


KRAJ ZA CONGU

TREĆE kolo, žene: Klajsters (3) - Korne 2:0, Kvitova (25) - Stosur (5) 2:0, Zvonareva (2) - Safarova (31) 2:0, Peneta (22) - Per (10) 2:1, Benešova - Pavljučenkova (16) 2:1, Makarova - Petrova (13) 2:1...

Treće kolo, muškarci: Marej (5) - Garsija-Lopez (32) 3:0, Soderling (4) - Hernih 3:0, Melcer (11) - Bagdatis (21) 2:1, predaja, Čilić (15) - Izner (20) 3:2, Dolgopolov - Conga (13) 3:2, Raonić - Južnji (10) 3:1...