Zakon o sportu: Gazda - rezervni igrač

E. V. N.

13. 11. 2010. u 21:29

Закон о спорту: Газда - резервни играч
Šta donosi novi zakon o sportu, koji će se u narednih mesec dana naći pred Vladom Srbije. Prelazak u privatne ruke neće biti obavezan. Zabranjena prenamena stadiona

POSLE više od tri godine iščekivanja, u narednih mesec dana pred Vladom bi konačno trebalo da se pojavi novi zakon o sportu. On treba da stavi tačku na nagađanja hoće li biti privatizacije sportskih klubova i kako će ona izgledati.
Za mnoge će sigurno najveće iznenađenje biti član koji glasi: privatizacija neće biti obavezna! Po sportskoj čaršiji već su krenuli komentari: „Džaba ste krečili“. Jer, nikom nije jasno šta će se novim zakonom promeniti i zašto se onda uopšte ide u privatizaciju.
Nacrt zakona trenutno se nalazi u proceduri, objašnjava za „Novosti“ državni sekretar za sport Slaviša Zlatanović. On kaže da je Ministarstvo omladine i sporta dobilo više od 20 pozitivnih mišljenja ministarstava, nacrt je prošao i tri Vladina odbora, i očekuje se da će pre Nove godine doći na dnevni red vlade.

STADION JE NAŠ UKOLIKO bi se Partizan odlučio na privatizaciju, verovatno bi najveća dilema bila oko vlasništva stadiona. - Stadion je vlasništvo Sportskog društva Partizan, a fudbalski klub je prethodnih godina u njega mnogo uložio. Može vrlo lako i to da se proceni, pogotovo da se pogleda, pošto postoje zvanični podaci, kada je iz javnih prihoda poslednji put uložen jedan dinar u održavanje stadiona - kaže Darko Grubor.
U tom slučaju, zakon bi mogao odmah posle Nove godine da se nađe i u skupštinskoj proceduri, i da bude usvojen već u prvoj polovini 2011.
- Klubovi neće morati da se privatizuju po svaku cenu. Tri su načina da se uđe u privatizaciju: da inicijativu pokrene nadležni organ u samom klubu, da je pokrene Ministarstvo ekonomije, ili da je pokrene zainteresovani kupac, u dogovoru sa Ministarstvom ekonomije i klubom - objašnjava Zlatanović.
Ako se ne odluči ni za jednu od ovih opcija, klub prosto ostaje - udruženje građana. Kako saznajemo, to će se verovatno desiti i u Zvezdi i u Partizanu. Ukoliko se odluče za ovu opciju, ova dva, ali i neki drugi klubovi, neće morati sa državom da raspetljavaju zamršeno vlasničko klupko - šta je čije.
Jer, kako su nam rekli u Direkciji za imovinu Republike Srbije, iako su pojedini stadioni uknjiženi na klubove (slučaj Zvezde) ili na sportska društva (slučaj Partizana), u skladu sa novim zakonom, ako idu u privatizaciju, ipak će se raditi procena šta od toga pripada državi.
Slično tvrdi i Slaviša Zlatanović, koji naglašava da će država ići na to da se stadioni ne prodaju:
- Ideja je da oni ostanu u vlasništvu države, osim ako ona ne odluči da ih proda. Kad neko preda zahtev za privatizaciju, biće angažovane nadležne institucije za evidentiranje imovine u sastavu kluba. Sledi procena vrednosti i strukture kapitala, posle čega će se utvrditi u kom su procentu klubovi zaista vlasnici nepokretnosti, a u kom procentu je to država.
Jer, smatraju u Ministarstvu, država je gradila stadion na državnom zemljištu i svojim parama, a vremenom su klubovi ulagali u adaptaciju ili dogradnju, u dodatne objekte, kupovali stanove i druge nekretnine... Ono što pripada klubu, obećavaju u Ministarstvu omladine i sporta, ostaće klupsko, jer je to na neki način već privatna imovina. Klub onda može da pretvori vlasništvo u akcije i podeli ih članovima.
- Država neće oteti ništa što pripada Partizanu, Zvezdi ili nekom drugom klubu - decidan je državni sekretar.
Ali, sudeći po svemu, neće se libiti ni da ulazi u sudske ili neke druge sporove da bi dokazala svoje vlasništvo.
GOTOV STATUT
ZORAN Ivošević kaže da je Zvezda napravila novi statut, koji je vraćen iz Ministarstva omladine i sporta sa određenim izmenama. - Novi statut je apsolutno u skladu sa sadašnjim zakonima, a na sednici UO kluba, u četvrtak, prihvatili smo sugestije, promenili ih i uskladili, pa očekujemo da će ga u Ministarstvu narednih dana i registrovati. Međutim, kad bude donet novi zakon o sportu, mi ćemo morati statut da uskladimo sa njim, ali će model funkcionisanja biti isti - uverava Ivošević.
Važno je i da stadioni, po zakonu, neće moći da menjaju namenu, a biće zabranjeno i gašenje mlađih selekcija, pionira, kadeta, juniora, ako takve selekcije već postoje u klubu.
- Cilj nam je da se deca bave sportom, a ne da klubovi isključivo trguju igračima - poručuje državni sekretar, i dodaje da je većini klubova najveći problem nedomaćinsko poslovanje i nabijanje milionskih dugova. - Čak i oni koji se ne budu privatizovali imaće po novom zakonu veću odgovornost, i neće se dešavati da ovaj ili onaj pozajmi pare, zaduži klub i ode, a da ostanu samo dugovi.
Posebna zakonska pikanterija je da će biti zabranjeno konvertovanje dugova u trajno vlasništvo, odnosno u akcije!
- Time ćemo preduprediti pokušaje da se uvlačenjem u dugovanja obezvredi vrednost klubova i da neko dođe do njih za male pare - poručuju iz Ministarstva sporta.
Šta na novi zakon o sportu kažu u dva najveća sportska kluba - Zvezdi i Partizanu?
Član upravnog odbora Crvene zvezde, dugogodišnji predsednik pravne komisije kluba, ali i član radne grupe za izradu novog zakona o sportu, Zoran Ivošević, ističe zadovoljstvo što privatizacija neće biti obavezna.
- Nisam još video zakon, ali hipotetički to znači samo da je inicijativa Crvene zvezde i Partizana bila plodonosna i da država nije ostala pri stavu da klubovi mogu da budu samo akcionarska društva, već ostaju, kako i Ustav kaže - udruženja građana. A svi klubovi, osim Čukaričkog i Radničkog, su udruženja građana - ističe Ivošević.
I Zvezda je, dodaje, udruženje građana:
- Ona je privatno pravno lice tih istih građana i prema tome nema šta da se privatizuje! Decenijama ima u zemljišnim knjigama upisan stadion na sebe i jedino što ne poseduje jeste državno zemljište na kome su objekti, a koje klub ima trajno na korišćenje. Kad se zakon donese, Agencija za privatizaciju ili Državna revizorska kuća procenjivaće da li je vrednije zemljište ili objekti, tim, igrači, imidž kluba... U toj srazmeri odrediće se i većinski vlasnik.
On veruje i da će država primeniti isti aršin za firme i sportske organizacije kad je u pitanju konverzija dugova u vlasništvo.
Dok ne bude zvanično poznat konačni izgled zakona, crno-beli ne žele da ga komentarišu. Jednostavno, generalni sekretar kluba Darko Grubor je do sada nebrojeno puta pričao na tu temu, a nacrti su se menjali i menjali.
- Bilo je „milion“ predloga kako da on izgleda, a jedan od poslednjih je bio da se oforme komisije koje će da utvrdi koliki je deo klubova a koliki državni, pa da samo taj deo ide u privatizaciju - kaže Darko Grubor, generalni sekretar Partizana.
Informacija do koje su došle „Novosti“, da će privatizacija klubova biti neobavezna, zadovoljava crno-bele.
- Mi smo se za taj model zalagali odavno. Najbolje je da svako sam vidi koji mu način funkcionisanja najviše odgovara. Ukoliko se ispostavi da je model akcionarskog društva bolji od dosadašnjeg, udruženja građana, verujem da će vrlo brzo svi to prihvatiti.
U Humskoj 1 su bliži stavu da zadrže sadašnji koncept funkcionisanja, da klub ne ide u privatizaciju.
- Partizan ima dugoročno problem sa finansiranjem. Nemamo novca u ovom trenutku, ali mogli bismo da imamo za godinu, tri, pet... Potrebna nam je bolja unutrašnja organizacija, efikasniji budžet sa manjim troškovima. Ključno je da se pronađu stabilni izvori prihoda. Ako se ispostavi da to ne možemo da rešimo, onda ćemo razmišljati o promeni - kaže Grubor.

RAZLIČITI VLASNICINEKI klubovi već su angažovali revizorske kuće da se uradi procena njihove imovine. Tako je pre pola godine Zvezda angažovala čuvenu svetsku revizorsku kuću „Kingturdž“, koja je procenila vrednost Zvezde na 98 miliona evra, od čega je samo 35 miliona vrednost imovine, dok je ostalo vrednost samog brenda. FK Crvena zvezda na sebe ima uknjiženih 17 hektara zemlje i stadion, a sportsko društvo je na sebe knjižilo zgrade.
U Beogradu postoji pedesetak stadiona, neki od njih (OFK Beograd) uknjiženi su na grad, dok su drugi uknjiženi na opštine (Rad na opštinu Voždovac).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Branislav

13.11.2010. 22:48

Novi zakon o sportu kao da je pravljen da bi se resilo pitanje Partizanovog i Zvezdinog stadiona. Ako su ti kubovi ulagali u izgradnju istih neka im i pripadne.A sta ce biti konkretno da pitam sa GRADSKIM STADIONOM u Zemunu? Samo ime mu i govori kome je pripadao i kome trenutno pripada. Davne 1962 godine Drzava je oduzimala baste od starosedelaca, koji okruzuju stadion i napravila pomocni teren koji je spojen sa glavnim terenom. Treba da i ostane vlasnistvo GRADA Zemuna

pera detlic

13.11.2010. 23:41

Imovina udruzenja gradjana je privatna imovina pa ne moze nikako da se ''privatizuje''. Osim naravno u drzavi Srbiji. Ovde i ono sto nigde ne u svetu moze.

Dane

14.11.2010. 01:34

Ministar vojni je još pre par meseci rekao da pitanje stadiona partizana veoma kompleksno. Zemljište na kome se nalazi stadion je vlasništvo vojske i države, a partizan, ako misli da otme stadion, mora državi da isplati cifru ili da državu obešteti na neki drugi način, koji država i ministarstvo odrede. Ipak, ovo je sramota od države i za određenu svotu koja bi bila isplaćena ispod žita, sve je moguće uraditi mimo zakona.

goran

14.11.2010. 12:31

@Dane - Nije zemljiste vojno,nego drzavno, upisani korisnik je ministarstvo odbranea koristi ga fudbalska MAFIJA

Aca

14.11.2010. 12:14

Ukoliko dođe do privatizacije klubova svi klubovi će biti privatizovani kao i sve firme,fabrike i sve ostalo što je privatizovano u Srbiji.Uopšte nisam za privatizaciju niti sam srećan što će "neki Keka" i slični njemu biti vlasnici klubova.Pogledajte samo kako su privatizovani klubovi u C.Gori...isti model se sprema i za Srbiju.Siguran sam da nam preti apsolutni propast Srpskog sporta i takav sunovrat da ćemo za narednih par godina posle privatizacije debelo osetiti.

Goran

14.11.2010. 12:25

Ma nemoj,Privatiyacija nije neophodna u sportu,a u drzavnim preduzecima ( npr. Telekom ) jeste.Dokle vise da drzava i drzavne firme sponzorisusportsku mafiju , a oni prodaju njih (fudbalere ii td).Cak i golubari imaju svoju mafiju, a kamo li gazde klubova

Goran

14.11.2010. 12:29

Stadion Partizana je drzavno vlasnistvo.Ministar vojni se sad pojavljuje kao neki menadzer..Ministar vojni protiv fudbalske mafije....Pitam ko je jaci ?I ko moze mafiji da otme "njihov" stadion ?Drzavne firme mogu pod stecaj, a partizan i CZ nikako ?Treba mafija da prodaje fudbalere i dalje

MORAVAC

14.11.2010. 13:19

A da li je tkz. Brozova vojska uz pomoc KPJ (Komunisticke Partije Jugoslavije) imala pravo da oduzme stadion slavnom klubu BSK-u posle rata? Taj BSK (danasnji OFK Beograd) morao da se iseli na karaburmi.BSK bio je primoran da promeni ime kluba.Da li je OZNA imala pravo da izbrise klub koji se zvao JUGOSLAVIJA i koja je igrala pre Crvene Zvezde na tom stadionu?Moze Zvezda i Partizan dokazivati da su gradili nesto na stadionu,ali kako je bilo moguce graditi na tudjem imanju?Oteto prokleto.