Kontador suspendovan

Beta

30. 09. 2010. u 11:14

Контадор суспендован
Pobednik ovogodišnje Trke kroz Francusku bio je pozitivan na doping testu. U oba uzorka mokraće španskog bicikliste pronađene manje količine klenbuterola
Međunarodna biciklistička federacija (UCI) suspendovala je do daljeg španskog biciklistu i pobednika ovogodišnje Trke kroz Francusku, Alberta Kontadora jer je bio pozitivan na doping testu.
Svetska anti-doping agencija (WADA) saopštila je da je testove obavila njena laboratorija u Kelnu i da su u oba uzorka Kontadorove mokraće pronađene manje količine klenbuterola.
- UCI će nastaviti intenzivnu saradnju sa ljudima iz Svetske anti-doping agencije kako bi utvrdili sve relevantne činjenice u ovom slučaju - navodi se u saopštenju UCI.
Kontadorov publicista Hakinto Vidarte izdao je saopštenje u kojem se navodi da je pozitivan test Kontadora posledica konzumiranja pokvarene hrane.
- Svi eksperti sa kojima smo se do sada konsultovali kažu da je u pitanju pokvarena hrana. Uostalom, Alberto Kontador je prošao seriju testova i kontrola tokom Trke kroz Francusku. Baš zbog toga biće veoma lako utvrditi kada je Kontador uneo tu supstancu u organizam - navodi se u saopštenju.
Vidarte je podsetio da je količina klenbuterola kod bicikliste bila veoma mala, što, prema njegovim rečima, ukazuje da ju je Kontador slučajno uzeo kroz hranu.
Ipak, direktor Svetske anti-doping agencije Dejvid Hauman kazao je da čak i najmanja količina klenbuterola može da bude dovoljna za izricanje kazne ili suspenzije.
- Sada je sve na laboratoriji koja je pronašla pomenutu supstancu. Kad je u pitanju klenbuterol, ne postoji dozvoljena ili nedozvoljena količina u organizmu. Ova supstanca nije ništa novo, koristi se poslednjih 30 godina. Do sada nije bilo slučajeva da ju je neko koristio nehotice. Ovo je početak, a laboratorija sada mora da nastavi sa analizama - istakao je Hauman.
Kontador je ove godine treći put u karijeri pobedio u Trci kroz Francusku.
Klenbuterol nije steroid, ali ima anaboličke osobine koje grade mišić dok organizam sagoreva masti. Obično se daje konjima koji imaju problem sa disanjem, a koriste ga i ljudi koji boluju od astme.
Ova supstanca može, poput amfetamina ili efedrina, da ubrza otkucaje srca i poveća telesnu temperaturu. Poslednjih decenija sportisti su ga koristili u kombinaciji sa drugim doping sredstvima kao što što su hormon rasta i steroidi.
U aprilu ove godine UCI je suspendovao Kineza Lija Fua zbog upotrebe klenbuterola na trci u Belgiji, a mesec dana kasnije iz istog razloga kažnjen je Italijan Alesandre Kolo koji je bio pozitivan na doping testu tokom trke u Meksiku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije