Dragić, Slovenac s mekim “ć”

V.Preradović, R.Nikolić Foto: N.Paraušić

08. 09. 2010. u 21:08

Stric živi u Požarevcu, deda u Zvorniku, ima nas svuda, izjavio je Goran Dragić, fantastični NBA plejmejker Slovenije, sin Srbina Marinka i Slovenke Mojce

ŠETAJUĆI ulicama Požarevca možete da nabasate na NBA košarkaša. Zove se Goran Dragić, iako njegovo prezime zaluta u slovenačkom izgovoru i postane Dragič, igra kao zmaj za Finiks Sanse i trenutno je u poseti stricu.
- Moj otac Marinko rođen je u Republici Srpskoj, a majka Mojca je Slovenka. Tata je s 15 godina otišao u Sloveniju da radi, upoznao mamu, i eto mene. Pola Srbin, pola Slovenac, rođen u Sloveniji - priča Dragić.

Porodično stablo pustilo je korene i u Srbiji.
- Stric živi u Srbiji, deda u Republici Srpskoj, tako da nas ima svuda. Skoro svake godine posle NBA sezone, kada imam vremena, idem u Požarevac i u Zvornik. Ove nisam mogao, jer sam odmah otišao na pripreme reprezentacije Slovenije. Nadam se da ću sledeće moći da ih posetim.

Kada pomenete da bi Srbiji dobro došao jedan NBA plejmejker, Dragiću zatitra smešak u uglu usana.
- Vi sada imate Miloša Teodosića, veoma dobrog plejmejkera, koji se dokazao i na ovom svetskom prvenstvu. Rođen sam u Sloveniji, počeo sam da igram košarku u Sloveniji. To je tako, svako ima svoju karijeru, svoju reprezentaciju. Najviše bih voleo da medalju osvoje i Srbija i Slovenija.

Srbiju još nije stigao da upozna, ali jednog dana sigurno hoće.
- Imam premalo slobodnog vremena. Možda ću, kada završim karijeru, otići u Guču da vidim kako izgleda ono o čemu sam toliko slušao. Igrao sam sa Slovanom u Jadranskoj ligi, posećivao beogradske splavove. Beograd je fantastičan grad. Kada dođe vreme, sigurno ću ići u mali obilazak sveta.

Sa 24 godine već je ušao u NBA istoriju.
- Prvi sam Evropljanin u NBA koji je na dres stavio meko “ć”. Pitao sam pomoćnog trenera Finiksa Igora Kokoškova da li je neki Srbin to već uradio. Rekao je da nije, tako da sam ja ove godine u plej-ofu postao prvi. U Sloveniji nemamo meko “ć”, pa moje prezime izgovaraju Dragič, ali u mom pasošu napisano je pravilno.

Amerikancima su teško razumljiva balkanska pravila.
- Izgovaraju ga Dragik, lome jezik. Možda su mi zbog toga dali nadimak Dregon (zmaj).

LIČNA KARTA

IME I PREZIME: Goran Dragić
ROĐEN: 6. maja 1986. u Ljubljani
VISINA: 190 cm
POZICIJA: plejmejker
KLUBOVI: Ilirija (2003-2004), Slovan (2004-2006), Mursija (2006-2007), Olimpija (2007-2008), Finiks Sans (2008-)
TROFEJI: zlato na EP za igrače do 20 godina (2004)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije