U REDAKCIJI lista „Novo vreme“, na četvrtom spratu hotela „Moskva“, zalaganjem i uz pomoć njegovog direktora Vlajka Savića, grupa mladih oficira, novinara i preduzetnika, sa pešadijskim kapetanom Svetomirom Đukićem na čelu, 23. februara 1910. osnovala je Srpski olimpijski klub/OKS. Nisu ni znali da postoji MOK, čiji će članovi Srbija i oficir Đukić postati dve godine kasnije u Stokholmu.
Od prijema u svetsku olimpijsku organizaciju, OKS je menjao ime u skladu sa međunarodnim okolnostima i promenama granica, ali njegovo mesto nije gašeno, niti je otvarano novo. Tako je bilo i 8. juna 2006, kada je vraćeno ime upisano 1912.
- Počeli smo olimpijski vek s imenom Srbije i s tim imenom, posle svih promena koje ova zemlja i nije želela, a neke su joj nametane, dočekali stotu. Meni je čast da sam deo te zlatne olimpijske istorije - kaže Mirko Nišović, šampion u kanuu dvokleku (s Matijom Ljubekom), danas predsednik KSS.
Sportisti Srbije, odnosno Jugoslavije, učestvovali su na svim igrama, osim u Barseloni kada naših ekipa nije bilo zbog sankcija UN. Posebno mesto rezervisano je za Jasnu Šekarić koja je naša rekorderka sa šest učešća na OI, ali i najuspešnija olimpijka sa pet medalja: jednim zlatom, tri srebra i jednom bronzom.
Osećaj osvojenog zlata najslikovitije nam je opisao Branislav Pokrajac, koji je to uspeo i kao igrač i kao trener:
- Kada sam osvojio prvu zlatnu medalju, bio sam ispunjen osećajem za koji čovek pre toga nikada i ne pomisli da bi mogao da postoji. Kada sam kao selektor sa ekipom ostvario isti rezultat uradio sam nešto više: pomogao sam da onaj moj minhenski osećaj dobiju i drugi igrači.
Za Milana Galića, kapitena jedine fudbalske selekcije bivše države koja je trijumfovala na olimpijskom turniru (Rim 1960), Srbija „nije slučajno prva na ovim prostorima osnovala nacionalni olimpijski komitet“.
- Utoliko sam više ponosan što pobednički olimpijski pehar danas krasi vitrine FSS - kaže nekadašnji centarfor Partizana.
Danas pred izazovom kvalifikacija za London i snovima o olimpijskoj medalji stoje naše nove uzdanice: Nađa Higl, Čaba Silađi, Tatjana Jelača, Ivana Španović, Marko Tomićević...
Pred Srbijom je novi olimpijski vek.      

ĆURKOVIĆ: OSEĆA SE DUH PATRIOTIZMA
IVAN Ćurković je bio prvi predsednik OKS na novom-starom početku, posle izdvajanja Crne Gore iz državne zajednice.
- Uprkos sistematskom miniranju duha patriotizma, tako što se on proglašava nepotrebnim i „neevropejskim“, danas se oseća među sportistima i u javnosti ponos zbog pripadanja svome sportu i svojoj zemlji - veli Ćurković.

U ČAST GENERALA ĐUKIĆA
DRAGAN Kićanović je prvi zlatni olimpijac na čelu OKS i za njegovo vreme ispravljena je jedna velika nepravda prema generalu Đukiću koji je umro u emigraciji.
Njegovi posmrtni ostaci preneseni su iz Duizburga u crkvenu portu njegove rodne Ražane 2002. godine.

KUĆA U HOTELU “MOSKVA“
RODNA kuća OKS, hotel „Moskva“ na beogradskim Terazijama, imaće od aprila, kada bude sasvim renoviran „olimpijsku sobu“.
- Ne znamo tačno u kojoj sobi je osnovan, ali iz OKS su tražili da jednoj sobi damo naziv „olimpijska“ i mi ćemo taj zahtev ispuniti - kaže Veljko Kadijević, predsednik UO „Moskve“.