SRBIJA dočekuje Vankuver samo sa jednom željom - da obrazi što manje zabride! Sve dok naši reprezentativci u karlingu treniraju na betonu umesto na ledu, klizači dobijaju ponižavajuće termine u šest ujutro u jedinoj ledenoj dvorani u zemlji, a atletičari „preko noći“ zamenjuju tartan i postaju učesnici olimpijskog boba, jasno je da će Srbija biti samo statistička greška na najvećoj planetarnoj smotri zimskih sportova.
Takav je slučaj i pred Vankuver, gde će naši olimpijci više obilaziti turističke znamenitosti najvećeg grada zapadne Kanade i šoping centre nego što će napasti neki od zapaženijih rezultata. Ali, oni su najmanje krivi za to! S obzirom da su „pušteni niz vodu“ i zbog činjenice da nemaju ni najosnovnije uslove za napredak na ovim prostorima, uspeh je što su neki od njih uspeli da obezbede neophodne norme i uopšte zasluže plasman.
- Jedva čekam da počnu Olimpijske igre u Vankuveru! Biće to naš veliki zadatak - reče Vlade Divac, predsednik OKS pre mesec dana.
Malo kome je jasno koji su to razlozi radosnog iščekivanja ove manifestacije, kada svi znaju da mi godinama tamo nemamo šta da tražimo. Dodatno začuđuje odluka da komitet tek sada, samo dve nedelje pred start Igara, objavljuje spisak učesnika koji će se boriti pod srpskom zastavom, a to su: Jelena Lolović i Nevena Ignjatović (alpsko skijanje), Belma Šmrkovič i Amar Garibović (nordijsko trčanje), Milanko Petrović (biatlon) i bob četvorosed (Vuk Rađenović, Igor Šarčević, Miloš Savić i Slobodan Ignjatović). Doduše, postoji mogućnost da im se pridruže i dvoje snoubordera Nina Micić i Boris Judin (ako u poslednji čas dobiju „specijalnu pozivnicu“), kao i da dođe do određenih izmena kod bobista.
Za razliku od letnjih OI gde ciklus priprema traje četiri godine, tokom čega komitet i država ulažu znatna sredstva u pojedine sportiste od kojih se najviše očekuje, sistem rada sa zimskim disciplinama je blago rečeno marginalizovan, o čemu svedoče i nezadovoljni čelnici nacionalnih saveza.
- Zimski sportovi su potpuno zanemareni u Srbiji i mislim da gore od ovog i ne može! Nalazimo se u jednom zatvorenom krugu, gde nema interesovanja, ne postoje ulaganja, i sve stoji u mestu, pa samim tim i naši rezultati trpe - kaže Vesna Raković, generalni sekretar Klizačkog saveza Srbije, koja dodaje: - Iako imamo puno rekreativaca i zainteresovanih mladih ljudi za naš sport, svi klizački klubovi u zemlji prinuđeni su da vežbaju samo na jednom mestu u celoj državi, a to je ledena dvorana „Pionir“. Tamo dobijamo neodgovarajuće termine u šest ujutro, ili u četiri popodne, a i cene treninga su jako visoke. Kada to čuju, jedno po jedno dete odustaje od klizanja.
Pre četiri godine Srbija je imala predstavnika u klizanju. U Vankuveru to neće biti slučaj.
- Klizača ove godine neće biti na OI, a razloge treba pronaći u jako lošim uslovima za treninge, koje sam već pomenula. Samim tim, nije nam lako da napravimo takmičare dovoljno kvalitetne da prođu kvalifikacije i nađu se među najboljima na svetu. Na prošlim OI u Torinu predstavljao nas je Trifun Živanović, ali on je rođen u SAD, gde je i naučio sve što zna. Ne vidim rešenje kako za blisku, tako i dalju budućnost, i plašim se da će proći još dugo vremena dok se ne pojavi neki kvalitetan klizač ili klizačica iz Srbije.
Listi „kurioziteta“ pridružuje se i bob! Iako nemamo nijednu stazu za ovaj atraktivni sport u celoj zemlji, niti ijedan jedini bob (iznajmljemo gde stignemo i od koga stignemo), zahvaljujući vajld karti i intervenciji OKS, imaćemo predstavnike u Vankuveru, i to njih četvoricu. A za rubriku verovali ili ne je to da je jedan od njih bivši atletski reprezentativac Srbije, Igor Šarčević, koji se takmičio u skoku motkom i desetoboju. Tu su i Savić, Ignjatović i Rađenović, mada postoji mogućnost da nas predstavljaju i dvojica Slovenaca sa srpskim pasošem Damjan Zlatnar i Uroš Stegel. Tek, bilo kakav zapaženiji rezultat u Vankuveru za njih je još uvek nemoguća misija, baš kao i za gotovo sve učesnike iz naše zemlje.
Nek im je svima sa srećom. Biće im potrebna!      

JELENA LOLOVIĆ PRVA ZVEZDA
PRVA zvezda Olimpijskog tima Srbije za Vankuver je skijašica Jelena Lolović, koja će i nositi našu zastavu na ceremoniji svečanog otvaranja, baš kao i u Naganu, Solt Lejk Sitiju i Torinu! To će joj biti četvrto učešće na OI, a za razliku od ranijih slučajeva kada je overavala vizu zahvaljujući činjenici da smo bili u grupi skijaški nerazvijenih nacija, ovog puta je izborila „A“ normu.
Njoj će se pridružiti talentovana Nevena Ignjatović, kojoj će ovo biti debi na velikoj sceni.

KARLING TRENIRAJU - NA SUVOM
DOK na stotine klizača vežba na jednoj „ledenoj ploči“, reprezentativci Srbije u karlingu treniraju na - suvom!
- Tek od pre nekoliko dana smo dobili podlogu na Adi Ciganliji, pa možemo ozbiljnije da se posvetimo radu. U takvim uslovima nismo bili u stanju da stvorimo tim za OI. Sistem je takav da ne postoje vajld karte, pa je jedini način da odemo na OI odličan rezultat na Svetskom prvenstvu. A da bismo se tamo uopšte i našli, moramo da budemo među sedam ekipa iz Evrope, od čega smo prilično daleko - objašnjava Marko Stojanović, predsednik Nacionalnog saveza za karling.

VANKUVER 2010.
ZIMSKE olimpijske igre, 21. po redu, održaće se u Vankuveru (Kanada) od 12. do 28. februara. Ovo je inače treći put da su Kanađani domaćini najboljim svetskim olimpijcima posle LOI 1976. u Montrealu i ZOI 1988. u Kalgariju.
A, bitka za organizaciju je bila poprilično neizvesna pošto je Vankuver dobio prednost nad Salcburgom (Austrija) i Pjongjangom (J. Koreja). U poslednjem krugu glasanja Korejci su poraženi sa 56:53.
Domaćini i Međunarodni olimpijski komitet očekuju da će se u 86 disciplina u okviru 15 sportova takmičiti oko 5.500 sportista iz 80 zemalja.