KADA je iznedrila plivačke bisere, Srbija je počela da zatvara bazene. Zub vremena, ali i nebrigu, poslednji je osetio hram vodenih sportova “Tašmajdan”, koji je zbog rušenja krova zatvoren.
Pre “Taša” isušena su plivališta u SC “Milan Muškatirović Gale” (nekadašnji “25. maj”), “11. aprilu” u Novom Beogradu. Odavno ne radi bazen u Šapcu, rekonstruiše se u Zrenjaninu, gradu koji se diči Ivanom Lenđerom, Miroslavom Najdanovskom i odskora Čabom Silađijem...
- Naša želja je odavno poznata. Sanjamo da dobijemo jedan centar. I to bi uz pomoć resornog ministarstva i države moglo da postane realnost. To imaju mnoge zemlje, a idealno rešenje bio bi Košutnjak - ističe predsednik Plivačkog saveza Srbije Dušan Dimitrijević.
Svestan je prvi čovek našeg plivanja da je “Tašmajdan” morao da bude zatvoren i da predstoji rekonstrukcija. Ali, ne može da se ne seti 1973, kada je srpska prestonica organizovala Prvo SP u vodenim sportovima.
- Imali smo tada četiri olimpijska bazena na 850.000 stanovnika. Danas, kada Beograd ima oko dva miliona ljudi, knjiga je spala na Banjicu. To je sportska tragedija ne samo za sportiste, nego i za društvo, zdravstvo... Da ne govorim da nijedan naš bazen ne ispunjava uslove FINA - uznemiren je Dimitrijević.
Plivački savez opet planira da organizuje kampove, da najbolje plivače okupi na jednom mestu. Tako juniorski prvaci Evrope, Lenđer i Silađi, putuju u Bečej, Najdanovski u Novi Sad, Siljevski se otisnuo u Švedsku, dok prva zvezda Milorad Čavić sada trenira na Banjici.
- Ljudima sa Banjice svaka čast. Primili su sve. Samo, sada je tamo velika gužva. Potrebe svih ne bi se zadovoljile ni da dan traje 48 sati. Bukvalno se snalazimo i nadamo boljim danima - priznaje Dimitrijević.

RAZVOJ U INOSTRANSTVU
DUŠAN Dimitrijević teška srca priznaje da naša zemlje nema uslove za stvaranje olimpijskog šampiona:
- Nemamo ni trenere, ni uslove da samostalno napravimo osvajača olimpijske medalje. Zato je i poželjno da Lenđer i Silađi pođu Čavićevim stopama i u inostranstvu iskuju trofej, koji od njih očekujemo na Olimpijskim igrama 2012. u Londonu.