JOVICA Cvetković, nekada velika rukometna zvezda i šuter kakvog svet nije imao, prvi je selektor rukometne Srbije. Beskompromisan kao igrač, takav je i kao trener, pa valja očekivati da će početi da duvaju neki novi, pozitivni vetrovi u nacionalnoj selekciji.
- Nisam znao, dok mi nisu javili, da sam postao selektor - otkriva Cvetković. - Za mene niko nije lobirao! Niko nije nameštao moj izbor i ponosan sam na tu činjenicu. I to je dobar znak da dolaze bolji dani u ovom sportu. Naravno, počastvovan sam što sam ujedno i prvi selektor nove države.
* Pre vas selektor je bio vaš imenjak, Elezović?
- Jeste, ali on je bio samo prelazno rešenje. Što bi rekli: vršilac dužnosti.
* Od čega ćete krenuti?
- Od nule. Kada to kažem, mislim na detaljnu rekonstrukciju nacionalnog tima. Prvo i osnovno je da vratimo ugled koji smo nekada imali. To je moj primarni cilj. Naravno, ništa ne može da se sprovede u delo, ako ne budem imao podršku Saveza.
* Već krajem narednog meseca očekuje vas Super kup u Nemačkoj, na kojem će učestvovati osam najboljih reprezentacija sveta?
- Da, i to je veoma ozbiljno nadmetanje. Već koliko danas razgovaraću sa čelnicma Saveza, da vidimo kolike su nam mogućnosti. Sve zavisi od finansija.
* Na koga računate i koji igrači će se naći na širem spisku?
- Uvek sam bio za varijantu dobrih igrača. Ko su oni? To već zavisi od njih samih. Od njihovog zalaganja i minutaže koje imaju u svojim klubovima. Jedino što mogu da konstatujem: imamo dobre starije, ali i mlade igrače. Hoću da se oslobodimo toga da postoje igrači - specijalisti. Ne, ne postoje. Meni su potrebni oni koji znaju da igraju sve...
* Da li ste odredili novi stručni štab?
- Meni demagozi i manekeni nisu potrebni, ni oni koji će da pametuju i da "šetaju garderobu" - kategoričan je Cvetković. - Hoću radnike, jer su ovo prelomni trenuci za naš rukomet. Ovo su vremena kada se donose revolucionarne odluke. Moramo da pratimo Evropu, a ne da i dalje mislimo kako je jedini način igre - napad i odbrana.
* Vaše mišljenje o domaćoj Ligi?
- Izuzetno loša i nekvalitetna. I tu se opet sve svodi na to ima li novca ili ne. Ne postoje više "veliki" i "mali", već oni koji imaju i oni koji nemaju. Ako budemo želeli da se vratimo na dobar put, onda je neophodno uspostaviti nove sisteme vrednosti - zaključuje Jovica Cvetković.

NISAM RADIKAL!
CVETKOVIĆ je pre dve dve godine sa Crvenom zvezdom osvojio duplu krunu. Njegov iznenadni odlazak iz Ljutice Bogdana mnogi su komentarisali kao političko neslaganje sa upravom crveno-belih. Navodno, Cvetković je bio član Srpske Radikalne Stranke?
- Pa, to su obične gluposti. Tu ordinarnu budalaštinu i laž su lansirali upravo ti likovi. Kako su radili, tako su i prošli. Ali, ne želim o tim ljudima ni da razgovaram. Nikada nisam bio ni u jednoj stranci, niti imam nameru. Naravno, iznad svega volim svoju Srbiju!

LIČNA KARTA
TITULE DO TITULE

JOVICA Cvetković je rođen 1959. godine u Beogradu, gde i danas živi sa suprugom i dvoje dece. Najblistavije trenutke u igračkoj karijeri postigao je u dresu Crvene zvezde, šabačke Metaloplastike i reprezentaciji Jugoslavije (više od 100 nastupa). Dugi niz godina nosio je epitet najboljeg desnog beka Evrope. Krasili su ga razorni šut i fanatična borbenost. Posle angažmana u Nemačkoj, Španiji i Italiji, okrenuo se trenerskom pozivu.
Sa crveno-belima je u dva navrata osvajao šampionske titule. U sezoni 1996/1997. i 2003/2004. duplu krunu. Poslednja destinacija bila mu je skopski Metalurg, sa kojim je, takođe, uzeo nacionalno prvenstvo i Kup.
Pored trenerskog posla obavljao je i odgovorne funkcije u trenerskoj organizaciji Beograda i Srbije, čiji je bio predsednik, član UO RSS. Bio je i sportski direktor Crvene zvezde.