Boginje i žrtve

M. PAVKOVIĆ

nedelja, 08. 01. 2006. u 18:17

Богиње и жртве
Poznate sportistkinje žive u strahu zbog manijaka i psihopata. Teniserke Serena Vilijams, Monika Seleš, Martina Hingis, golferke Anika Sorenstam i Mišel Mekgana, klizačica Katarina Vit, košarkašica Loren Džekson, samo su neke od poznatih sportistkinja, koje
KO ne bi želeo da postane slavan? Uspešna karijera, novca na pretek, kuće, avioni, automobili, skupoceni nakit i - strah. Većina modernih "gladijatorki" osetila je kako je to kada te progone manijaci i psihopate. Kako lako pronađu put do žrtve, uprkos telohraniteljima i alarmima.
Bila je to ljubav na prvi pogled, najčešće izjavljuju fanatični obožavatelji kada ih ispituju u policiji. Ne mogu da shvate da je taj "pogled" bio upućen kameri, a ne njima. Lice i naličje slave...
Serena Vilijams, Monika Seleš, Martina Hingis, golf igračice Anika Sorenstam i Mišel Mekgana, klizačica Katarina Vit, košarkašica Loren Džekson, samo su neke od poznatih sportistkinja, koje su iskusile kako je biti "na meti" izopačenog uma. Većina ovih dama imale su "sreće" i bile su "samo" uznemiravane i praćene, dok su pojedine bile i fizički napadnute, a svakako je najdrastičniji primer naše bivše teniserke Monike Seleš.
Bolesno "zaljubljen" u svoju zemljakinju Štefi Graf, sredovečni mentalno poremećeni Ginter Parhe je 1993. godine izborio mesto u prvim redovima na turniru u Nemačkoj, uleteo u teren i zario "maloj Mo" nož u leđa. Moniki je taj udarac praktično uništio karijeru, jer se nikada nije sasvim oporavila i vratila u vrh svetskog tenisa, dok je Štefi nastavila da "hara" turmirima, pošto više nije imala pravu konkurenciju.
- I danas je moj život zaokupljen tim događajem. Trudim se da ne razmišljam o napadu, ali to je veoma teško. Zaustavljena sam na vrhuncu karijere, a sve je u mom životu i karijeri moglo da bude drugačije - zasuze oči "male Mo" uvek kada se seti strašnog događaja.
Ruska lepotica Ana Kurnjikova deluje bezbrižno dok se sunča na svojoj privatnoj plaži u društvu lepog i popularnog supruga Enrikea Iglesijasa. Ipak, dugo će se lašiti i svoje senke, a razlog za to je izvesni Vilijam Lapesku. Ovaj manijak je dugo zasipao Anin mejl pismima i slikama "eksplicitnog sadržaja", a kulminacija ludosti je bila kada je iskoristio nepažnju obezbeđenja i potpuno nag utrčao u dvorište njene kuće u Majamiju, odakle ga je izbacila policija na poziv komšija. Dok se borio sa predstavnicima zakona, Vilijam je uzvikivao slavnoj teniserki: "Ana, spasi me!".
- Moja prva reakcija je bila gađenje! Bila sam potpuno šokirana, prestrašena i zabrinuta za svoju sigurnost. Ne mogu da verujem da postoji neko ko može da mi piše takve gadosti - zgrožena je Kurnjikova.
Čuvena lepotica na ledu Katarina Vit je 1992. godine bila suočena sa pretnjama smrću, a njen progonitelj Hari Veltman zbog toga je osuđen na 37 meseci zatvora. On je nemačkoj klizačici slao svoje nage fotografije i stotine vulgarnih pisama, a jednom je u tru ujutru nazvao telefonom svoju "dragu" da joj izjavi ljubav. Veltmanu, koji je verovao da jeu braku sa Katarinom, psihijatri su dijagnostikovali paranoidnu šizofrenija.
Nekada najbolja tenserka sveta Švajcarkinja Martina Hingis, bila je žrtva Australijanca hrvatskog porekla Dubravka Rajčevića. Posle nesnosnog uznemiravanja, sud mu je zabranio da joj se približi manje od 150 metara. Uporni obožavatelj je prekršio zabranu i ove godine ponovo je uhapšen.
Cenu slave, sportiskinje preskupo plaćaju, a svakim danom navijača-manijaka je sve više...


DOŽIVOTNA ROBIJA

ZVEZDA ženske NBA lige Loren Džekson (na slici) imala je problema sa nekoliko manijaka i ozbiljno je pomišljala da odustane od košarke.
- Ne mogu više ovako da živim! Ovo je noćna mora. Ljudi misle da imam sve što poželim, a ja bih se rado menjala sa prvom devojkom na ulici, koja može bezbrižno da šeta ulicom. Policija i obezbeđenje stražare ispred moje kuće i dvorane, prate me u stopu. Ništa nisam učinila, a osuđena sam na doživotnu robiju. I kada završim karijeru, okretaću se iza sebe. Ostatak života provešću u strahu - godinama je uspaničena Loren.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije