POČETKOM januara, planuo je auto Marjana Markovića, a reprezentativac Crvene zvezde od tada nije progovorio ni reč za medije. Minulog utorka, sa prijateljima je posmatrao mega susret Lige šampiona Čelzi - Barselona, a sutradan otputovao u Italiju. Te večeri, u sjajnoj atmosferi utakmice nad utakmicama, Marković je dao ekskluzivni intervju za "Večernje novosti".
- Voleo bih da odmah pojasnim neke stvari: to što mi je auto zapaljen me je pogodilo, ali zaista me ne interesuje ko je to uradio i zašto. Neću time da se bavim i opterećujem, jer znam da nikoga nisam ni povredio ni uvredio. Dogodilo se to što se dogodilo, ali u okruženju u kome živimo to i nije neka neobična priča.
Nagađalo se da je sve povezano sa Crvenim zvezdom, jer niste hteli da produžite ugovor?
- I to su priče bez smisla - kategoričan je Marković. - Smeta mi i što se u svemu pominje Crvena zvezda, koja nema ama baš nikakve veze s tim vandalskim činom.
Možda je zabunu unelo to što ste otišli šest meseci pre isteka ugovora, a mogli ste do leta da igrate i pomognete Zvezdi u borbi za duplu krunu?
- I to je deo dogovora - objašnjava brzonogi bek. - U Zvezdi sam proveo pet godina i došlo je vreme da odem u inostranstvo i finansijski se obezbedim. To je bio jedini razlog zbog čega nisam hteo da produžim ugovor, a u klubu su zauzeli generalni stav, koji nema nikakve veze samnom - da mogu da igraju samo oni koji nastave saradnju. Shvatio sam to, ne kao atak na igrače, već plan i program velikog kluba. Drago mi je i što su u Zvezdi shvatili moju odluku i izašli mi u susret... Dogovorili smo se, a moje mesto nije sporno, jer ima igrača koji će ga "pokriti". Uveren sam da će Zvezda, i bez mene, osvojiti i Kup i prvenstvo!
Potpisali ste predugovor sa Đenovom, šta to zapravo znači?
- Priključujem se prvom sastavu Đenove i biću u trenažnom procesu. Dakle, kao da sam prvotimac, s tim što ću igrati samo prijateljske utakmice. Ne dolazi u obzir da igram do leta za neki drugi tim kao što se priča. To je dogovor, a u junu sledi pravi ugovor. Na tri godine. Dotle, nadam se da ću naučiti jezik i potpuno se prilagoditi načinu života i igre u italijanskoj ligi.
Hoće li pauza uticati na reprezentativni status?
- Uveren sam da neće, jer ću se tako spremiti da će sve da pršti - siguran je Marković. - Da budem iskren do kraja: potajno se nadam da ću dobiti poziv selektora Petkovića. A od leta, to će biti nova priča, imaću čitavu sezonu da se nametnem i uveren sam da ću biti među onima koji će igrati na Svetskom prvenstvu.
Iz Đenove se, po vama, već vidi Nemačka?
- Uveren sam da ćemo se plasirati na svetsko prvenstvo, kao što sam uveren da ću ja biti deo te "dobitne kombinacije" Ilije Petkovića - rekao je na kraju Marjan Marković, sada već fudbaler italijanske Đenove.

ŠEST TROFEJA
MARJAN je počeo da šutira fudbal u Mladom Radniku iz Požarevca još kao "petlić", a sa 16 godina je postao najmlađi kapiten u istoriji kluba. Ubrzo zatim je stigao u Crvenu zvezdu. Posle pet sezona, sa "Marakane" odlazi sa punim "koferom" trofeja.
- Idem zadovoljan, za manje od pet godina osvojio sam šest trofeja: tri puta smo bili prvaci, tri puta osvojili Kup.