Luka vredi 450.000 evra!

N. JANKOVIĆ

09. 07. 2004. u 18:28

Novi detalji oko "transfera" Bogdanovića iz Crvene zvezde u Partizan. Uplatom prve rate za sledeću sezonu, crveno-beli tvrde da je Bogdanović njihov igrač, a da je slobodan, kako nezvanično saznajemo, za sumu od gotovo pola miliona evra.

LUKA Bogdanović nije slobodan igrač! Što se tiče Crvene zvezde, sezona u kojoj je mladi as mogao da ode uz obeštećenje od 135.000 evra je završena. Po propisima FIBA, 1. jula počinje sledeća takmičarska godina, a na Malom Kalemegdanu su već počeli da ispunjavaju obaveze prema svom košarkašu, drugim rečima - uplatili su mu prvu platu. To znači da je Bogdanović trenutno igrač sa dva ugovora za sezonu 2004/05, starim sa Crvenom zvezdom i novim sa Partizanom, potpisanim - 7. jula!
- Obzirom da je ugovor sa Crvenom zvezdom jedini važeći dokument, mi se prema njemu i ponašamo. U skladu s tim, očekujemo da nadležni organi Saveza striktno primene propise u eventualnom sporu, kao što je to slučaj svuda u svetu, i o tome obaveste javnost. U protivnom, bićemo prinuđeni da se obratimo nadležnom sudskom organu - kaže predsednik UO Crvene zvezde Živorad Anđelković.
Gde se krije "caka"?
- Luka Bogdanović bi bio slobodan igrač, uz obeštećenje od 135.000 evra, da su se Partizan ili bilo koji drugi klub javili kada je za to bilo vreme predviđeno ugovorom (31. jun). Ali, nisu! Na insistiranje Lukinog oca, pri potpisivanju ugovora sa njegovim sinom pre tri godine, Zvezda se obavezala da godišnje obaveze isplaćuje u deset mesečnih rata počevši od jula. Kako je Zvezda svoje obaveze počela da ispunjava, to znači da je Luka igrač našeg kluba po ugovoru za sezonu 2004/05 - otkriva Anđelković.
Crvena zvezda ima pravo da u toku sezone sama proceni visinu obeštećenja, dok bi na kraju sledeće godine ono, po ugovoru, iznosilo 225.000 evra.
Koliko je sada obeštećenje?
- Ne želimo preko novina da "pregovaramo", za to služi sastanak, a ugovor je svetinja - nagovestio je Anđelković da vrata, ipak, nisu zatvorena za Divca i Danilovića.
Iako to Anđelković nije želeo da otkrije, obeštećenje je sada, kako nezvanično saznajemo - 450.000 evra!

PARTIZAN NI POD RAZNO
KAKAV će tretman u Zvezdi imati Bogdanović u slučaju da ne promeni sredinu?
- Luka je u našem planu i trebalo bi da zauzme svoju poziciju u timu. Svi naši igrači, pa i Bogdanović, igraće na onim pozicijama na kojima su najkorisniji Crvenoj zvezdi, što procenjuje isključivo trener kluba - najavio je Anđelković, ali nedugo zatim izjavio i sledeće: - Od Crvene zvezde ne može da živi niko, ko ima i jedan promil dileme: Zvezda ili Partizan! To je tako. To je stvar tradicije, istorije, rivaliteta i tako mora da ostane...

PREĆUTAO ISTINU
ŠTA je dovelo do toga da se "slučaj Bogdanović" protegne u narednu sezonu? Da li dugi pregovori Lukinog oca i Partizana? Da li neupućenost u ugovor Bogdanovića sa Zvezdom, u kojem njegove obaveze počinju od 1. jula? Ko je pogrešio, Lukin otac ili menadžer Miško Ražnjatović?
Jer, Bogdanović je ugovor sa Partizanom potpisao 7. jula, kada je na adresu Zvezde i stigao zahtev za raskid ugovora sa njegovim potpisom. Ali, do 31. juna kada se završila sezona 2003/04, baratalo se samo novinskim tekstovima...
- Moje mišljenje je da je Lukin otac prećutao ljudima iz Partizana da je uplaćena prva rata - rekao nam je jedan od članova Uprave Crvene zvezde.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije