SRBIJA, Evropa ili SAD... Nenad Miljenović, jedan od najtalentovanijih igrača u Evropi, od pomenute tri solucije najbliži je izboru prve, odnosno prelasku u redove srpskog šampiona i šampiona Jadranske lige, Partizana MTS.

- Prethodnih dana smo bili zauzeti fajnal-forom Jadranske lige, tako da u ovom momentu ne mogu ništa konkretnije da vam odgovorim - ne želi sportski direktor Partizana Dragan Todorić da otkriva baš sve karte.

Ugovor bi trebalo da bude formalizovan potpisom narednih dana.

- Razgovaraćemo posle praznika. Nije nikakva tajna pod kojim uslovima Nenad može da potpiše ugovor - dodaje Todorić, „oslanjajući“ se na pravilo KSS, po kome bi crno-beli, pre potpisa, s Miljenovićem trebalo da uplate 150.000 evra FMP na ime obeštećenja. Naime, juniorski reprezentativac, koji još nema profesionalni ugovor, može da pređe iz jednog u drugi domaći klub uz iznos od 150.000 evra.

Podsećanja radi, Miljenović, koji je 18. aprila napunio 18 godina, odlučio je da ne potpiše profi ugovor sa FMP, već da nastavi košarkaško usavršavanje van Železnika. Jedno vreme kao njegova sledeća destinacija pominjana je i Amerika.

Ali, pošto tek završava treći razred gimnazije, i pored velikog interesovanja nekoliko top-koledža, vrlo teško bi mogao da već od sledeće jeseni obuče dres nekog od američkih univerziteta. Naime, morao bi za nekoliko meseci vanredno da završi četvrti razred.

U suprotnom, da bi počeo da studira u SAD, morao bi da jednu godinu provede u srednjoj školi, ili „prep skulu“ (pripremna škola), gde bi verovatno košarkaški stagnirao.

Slično je i sa odlaskom u zapadnu Evropu, jer je poznato da veliki timovi sa Starog kontinenta nemaju vremena da sačekaju sazrevanje talenta u svom domu, već ih često šalju na pozajmice u kojima većina njih košarkaški „uvene“.

JASNA PRAVILA OKO OBEŠTEĆENjA
MAKSIMALNO obeštećenje za prelazak juniorskog reprezentativca iz jednog u drugi domaći klub je 150.000 evra. Ukoliko igrač želi da ode u inostranstvo, postoji mogućnost da se dva tima dogovore. U suprotnom odlučuje FIBA, na osnovu ulaganja matičnog kluba. Ako se košarkaš odluči za koledž, obeštećenje je „zamrznuto“. Po okončanju studija, obeštećenje se „odmrzava“, a u zavisnosti da li se košarkaš vraća u Srbiju ili neki inostrani klub, visinu opet propisuju KSS ili FIBA.