ОД СТАЛНОПГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ": МОСКВА

НЕ памти се у фудбалској историји Русије да је нека утакмица распламсала емоције грађана највеће словенске земље као победа над Египтом (3:1) у Санкт Петербургу. Славило се од Петербурга и Москве, све до Владивостока. Тријумф су већ назвали историјским, јер ће "зборнаја команда" после 32 године играти у осмини финала СП.

Али ова победа ће ући ће и у анале спортског новинарства по томе што се догодило нешто што би требало да зампамте колеге новинари широм света. За више од тридесет година дописничког рада у Москви, писац ових редова се не сећа да су се новинари, али и не само они, јавно на друштвеним мрежама извињавали селектору Станиславу Черчесову. Биле су довољне само две утакмице на СП да се Станиславу и његовим изабраницима поклоне они који су их до пре недељу дана жестоко критиковали.

МАЦУЈЕВ ОСТАО БЕЗ ГЛАСА ЈЕДАН од најпознатијих пијаниста на свету Денис Мацујев изгубио је глас због навијања на стадиону у Санкт Петербургу. - Важно је да смо победили, а пре почетка сам казао Михаилу Бојарском (популарном руском глумцу) да идемо сигурно даље - рекао је презадовољани Мацујев.

Ово првенство је шанса да се докажу вечни таленти попут Черишева, који игра у Шпанији, и Џубе. Пошто је Черишев је не само постигао голове на обе утакмице него је проглашен најбољим играчем, њему ће сигурно скочити и углед, па и цена.

Новинари из московског "Спорт-експреса" су имали храбрости и поштења да после утакмице против Египта напишу: "Ми нисмо веровали у нашу 'команду', називали смо је најслабијом у историји и прогнозирали смо јој велику бруку. Нисмо веровали да су утакмице пре СП само припрема и да се на основи њих не могу доносити дефинитивни закључци. Нисмо веровали у нашу одбрану, а сумњали смо и у средњу линији, као и у нападаче". Признају и то да су писали како је дошло време да Сергеј Игнашевић, попут браће Березицки, препусти дрес млађима. А Сергеј је својим искуством помогао да се створи сигурност у одбрани, иако су млађе колеге апстинирале због повреда.

Нисмо веровали ни у то да се Јуриј Жирков може носити са Салахом, а он је свој задатак блиставо обавио. Поверовали смо да је Артјом Џуба на заласку каријере, јер су га отпустили у Зениту. А ето он је у репрезентацији показао да је добар бомбардер. Признали су новинари "Спорт-експреса" своју неверицу око наступа скоро целе репрезентације. Сумњали су у квалитет и најталентованијег руског играча Александра Головина, који је доказао да може да буде лидер, иако има само 22 године.

Станислав Черчесов, као и његови репрезентативци, поручују да тек предстоје најтеже утакмице. А што се тиче извињавања, новинара селектор "осветнички" каже:

- Знам ја да се ја најмање разумем у фудбал, много је оних новинара који мисле да би они боље радили.

На питање домаћих новинара: "Може ли Русија бити светски првак, јер је на две утакмице постигла осам голова?", Черчесов одговара у свом стилу:

- Кад би ФИФА направила правила ко постигне први осам голова он је шампион, ми бисмо могли већ да славимо. Овако, требаће још много да се игра и то против врло јаких репрезентација.

"ГАРДИЈАН": ЛЕПШЕ ЛИЦЕ РУСИЈЕ

После оркестрираног напада и кампање која се водила против Русије уочи СП, сада су и неки западни медији схватили да су били у функцији политичког ратовања против Москве.

Тако лондонски "Гардијан" пише да ће навијачи после завршетка понети кући одлична сећања и промениће поглед о Русији и да је Русија одлично место за одржавање шампионата. Зато ће многи заборавити политичке приче о односима Запада и руског руководства. Русија је већ сада показала свету своје лепше лице, закључује "Гардијан".


ОБРАДОВАО СЕ И ПУТИН

ЗБОГ састанка који је имао са Лукашенком у Минску, председник Русије Владимир Путин није могао да гледа утакмицу против Египта.

- Наравно, обрадовао се као и цела Русија - казао је Путинов портпарол Дмитриј Песков.