Reprezentativac Srbije Milan Mačvan prokomentarisao je na Tviteru ponašanje hrvatskih fudbalera i kontroverznu izjavu selektora "vatrenih" Zlatka Dalića na proslavi u Zagrebu.

"Bojim se da su mnogi koji su navijali za fudbalsku ili nogometnu reprezentaciju (kako god) u stvari navijali za branitelje i šahovnicu (protiv kojih naravno nemam ništa, jer sam tamo i rođen) ali da bar ne prelazimo neke granice u ljubavi koje su davno postavljene", poručio je Mačvan na Tviteru.

Naime, fudbaleri Hrvatske su juče stigli u domovinu, a istorijski uspeh slavili su sa čovekom koji poznat po veličanju ustaštva - osvedočenim srbomrscem Markom Perkovićem Tompsonom. Ono što je Mačvanu više zasmetalo od Tompsona je izjava selektora Hrvatske Zlatka Dalića, koji je sa bine poručio: "Ovo je za branitelje".

Pročitajte još: FUDBALERI HRVATSKE STIGLI U ZAGREB: "Vatrene" dočekalo 550.000 ljudi (FOTO/VIDEO)

Mačvan je rođen 1989. u Vukovaru, gradu u kome je tri godine kasnije njegova porodica rešila da izbegne na teritoriju Srbije zbog miniranja srpskih kuća i lokala. Grad u kome je rođen potom je pretrpeo strašna razaranja, jer su se u toku krvavog raspada Jugoslavije tamo vodile velike borbe punih 87 dana. Vukovar više nikada nije bio isti, iako je sadašnji sastav stanovništva (57,37% Hrvata, 34,87% Srba, po popisu iz 2011, sličan onom iz popisa iz 1991, 47,18% - 32,31%).

"S obzirom na to da sam rođen u Vukovaru, prva sećanja su vezana za neko odrastanje u ratu. Zbog dobro poznate situacije, morali smo da se selimo iz rodnog grada, pa sam sa majkom proveo jedan period u Novom Sadu. Kasnije smo se vratili kući, pa sam u šestoj godini krenuo da treniram košarku u KK Vukovar. Ali, ni tu nismo završili sa selidbama. Ponovo smo spakovali kofere i otišli u Bačku Palanku. A ja sam, naravno, opet bio pod obručima u lokalnom Dunavu. Tako da sam od ranog detinjstva znao da je košarka moja velika ljubav", rekao je kapiten naših "orlova" u jednom davnašnjem intervjuu za "Novosti".

A kada je upitan zašto je počeo da se potpuno posvećuje košarci - setio se čuvene trojke Saše Đorđevića. Dao ih je "Sale nacionale" više, Huventudu 1992. za evropsku titulu Partizana, Hrvatima na Eurobasketu u Španiji 1997... Mačvanov odgovor na jedno, sada već davno, pitanje Telegrafa "Da li je počeo da trenira košarku 2002. kada su naši osvojili svetsko zlato", glasio je ovako:

Pročitajte još: SKANDALOZNO SLAVLjE PIJANIH HRVATA; Kovačić: Dižite puške ako ih imate... (VIDEO)

"Ne, počeo sam ranije, kad je Sale dao trojku, u Vukovaru sam krenuo da treniram košarku", rekao je Mačvan.

Koju trojku, onu 1997. ili 1992. godine?

"Onu važniju za nas Srbe iz Vukovara", pojasnio je Mačvan.