Hladni rat ponovo na stadionima

Branko Vlahović

24. 07. 2016. u 12:29

Navodni doping- skandal uoči Igara naštetio sportu i uvredio ruske atletičare. Vašingtonu nisu bile dovoljne ekonomske sankcije protiv Rusije, pa je otvorio i sportsko-medijski front

Хладни рат поново на стадионима

"Mildronat" ili kako ga Rusi zovu "meldonij" zagorčao je život mnogim sportistima

MOSKVA: OD STALNOG DOPISNIKA

Tačno posle 36 godina, u predvečerje Olimpijskih igara u Brazilu, hladni rat je ponovo došao na stadione! U Riju neće moći da se takmiče najbolji ruski atletičari, kolektivno su kažnjeni zbog navodnog dopinga. Mnogi od kažnjenika bili su najozbiljniji kandidati za medalje. Od 68 ruskih atletičara koji su se spremali za Rio nastupiće samo Darja Klišina (25) u skoku u dalj, koja već tri godine živi u SAD.

Ponovila se priča kada je politika 1980. osakatila Olimpijske igre u Moskvi, a razlog je bio učešće sovjetske vojske u ratu u Avganistanu. Četiri godine kasnije Rusi, su Amerikancima vratili milo za drago objašnjavajući da nemaju dovoljno garancija za bezbednost svojih sportista.

Sve dok su Amerika i Rusija živele u političkoj ljubavi, o dopingu se govorilo kao o "individualnom grehu". Posle Olimpijskih igara u Sočiju i vrhunski sport je zagadila hladnoratovska politička atmosfera. Vašingtonu nisu bile dovoljne ekonomske sankcije, već su krenuli i u žestok sportski i medijski rat protiv Rusije, pa su se oglasile neke sportske federacije, grupe sportista, kao i Američka antidoping agencija, koji su tražili da se ne dozvoli učešće Rusije na Olimpijskim igrama u Brazilu. Glas sportista koji smatraju da Igre neće biti prave ako ne dođu Rusi prekriven je kampanjom da "kazna bude oštra i nemilosrdna".

Američka antidoping agencija je iskoristila svoj autoritet i organizovala hajku, pa je pismo protiv Rusa potpisalo 14 zemalja. Kolektivnu diskvalifikaciju tražili su SAD, Kanada, Austrija, Danska, Finska, Norveška, Švedska, Švajcarska, Novi Zeland, Egipat, Španija, Nemačka, Holandija i Japan. Najverovatnije da bi pismo potpisala i Engleska, ali nije mogla da diskredituje svoje doping - eksperte koji su poslednjih pola godine proveravali ruske atletičare i svojim potpisima garantovali da su - čisti.

Na drugoj strani, najveći broj međunarodnih federacija, kao što su vodeni sportovi, zatim gimnastika, rvanje, džudo i odbojka bili su za to da Rusi dođu i takmiče se u Brazilu.

Grigorij Rodčenkov

UZ POMOĆ ruskih prebega u SAD - bračnog para Julije i Vitalija Stepanova i lekara Georgija Rodčenkova - Amerikanci i Nemci su preko moćnih medija stvorili sliku da u Rusiji postoji državni program kako da se menjaju doping-testovi i da je to razradila Federalna služba bezbednost, bivši KGB.

A baš su doktor Rodčenkov i atletičarka Stepanova pre najnovijeg skandala bili akteri doping afera. Julija, koja se do udaje prezivala Rusanova, bila je suspendovana na dve godine 15. februara 2013. jer je Antidoping komisija lake atletike Ruske Federacije u njenoj krvi pronašli nedozvoljena sredstva. Svi njeni rezultati od 3. marta 2011. su poništeni.

Onda se Julija Rusanova udala za Vitalija Stepanova, bivšeg glavnog specijalistu Ruske antidoping agencije. Sa osmomesečnom bebom napustili su Rusiju i 2014. u julu već bili u SAD. LJuti na Rusku atletsku federaciju, odlučili su da se osvete. Postali su glavni heroji nemačkog dokumentarnog filma "Tajni doping - kako je Rusija dolazila do pobeda", koji je prikazan decembra 2014. na ARD-u. Julija je tu ispričala kako se menjaju testovi atletičara i koliko to košta. Upravo posle emitovanja dokumentarca razgoreo se skandal oko dopinga u Rusiji, a Julija, koju sada u Rusiji zovu Juda, dobila je od nemačkog Fonda pomoći žrtvama dopinga nagradu od 10.000 evra.

Interesantno je da je Svetska antidoping agencija molila da se Juliji Stepanovoj omogući takmičenje na Igrama u Brazilu, ali ne pod ruskom zastavom.


Doktor Grigorij Rodčenkov, koji je u dugačkom članku u "NJujork tajmsu" 12. maja ove godine ispričao kako se mućkalo sa doping-testovima, već je bio na ruskoj poternici, a Istražni komitet Rusije došao je do saznanja da je upravo on zarađivao na prodavanju dopinga koji je donosio iz Amerike - bio je organizator kompletne šeme prevara. Onim sportistima kojima je prodavao doping obećavao je da će sakriti njihove doping testove. A sada tvrdi da je najmanje 15 ruskih osvajača medalja u Sočiju koristilo doping, ali su im testovi falsifikovani.

Rodčenkova sestra Marina je 2012. bila osuđena za trgovinu doping sredstvima u Rusiji. Kada je međunarodna komisija optužila Rodčenkova da je uništavao testove na doping, on je u septembru 2015. emigrirao u SAD.

VETERANI Rusija je planirala da pošalje u Rio 387 sportista, u 30 disciplina. Najiskusniji je odbojkaš Sergej Tetjuhin (40), već je bio na četiri olimpijska namdetanja. Najstarija tamičarka je u jahanju - ima čak 51 godinu.

Ruski istražni organi sada tvrde da je Rodčenkov izmislio "koktel" od tri zabranjena preparata, a kasnije je zamenjivao doping-probe sportista. Interesantno je da je 3. februara 2016. umro predsednik Izvršnog saveta ruske Nezavisne nacionalne asocijacije antidopinga Vjačeslav Sinjajev, a 14. februara od infarkta je umro, u 52. godini, bivši izvršni direktor Nezavisne nacionalne asocijacije antidopinga Nikita Kamajev.

Oni koji vode kampanju na Zapadu ne žele da čuju da Putin i najviše rusko rukovodstvo insistiraju da se utvrdi konkretna individualna odgovornost. I Putin tvrdi da ih treba kazniti, ali i ističe da je nedopustivo da se kolektivno zabrani nastup ruskim sportistima koji nisu imali probleme na doping-testu. Očigledno da je nekome stalo da isprovocira rukovodstvo u Kremlju i da ono samo odluči da neće slati svoje sportiste u Rio. Na ovo Rusi nisu naseli.

SPORTISTI su ogorčeni. Svetska rekorderka u skoku motkom Jelena Isinbajeve je rekla da odluka Sportskog arbitražnog suda liči na sahranu lake atletike, a džudista Dmitrij Nosov, dobitnik bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Atini a sada poslanik u Ruskom parlamentu, kaže da je to što se sada događa prljava politička igra, urota protiv Rusije...

Vladimir Nazlimov

Zanimljivo je pismo koje je Tomasu Bahu, predsedniku MOK-a, poslao njegov stari poznanik i prijatelj, trostruki šampion u mačevanju Vladimir Nazlimov.

- Na Igrama 1976. obojica smo učestvovali i vratili se kući sa medaljama. Znamo i to da su Igre mnogo više nego medalje... Ne mogu se kažnjavati sportisti koji nisu krivi ni za šta. Ovih dana prisećam se događaja kad je politika ocrnila olipijski pokret. Bilo je to u Berlinu `36, zatim u Minhenu `72, Moskvi `80. i Los Anđelesu 1984. Kad je u sovjetsko vreme donesena odluka da ne idemo na Olimpijske igre u Los Anđeles, bio je to jedan od najgorih dana u mom životu.SEKSI DARJA SKAČE U DALJ

Ko je Darja Klišina (25), koja će biti jedina ruska atletičarka u Riju? Takmiči se u skoku udalj. Najbolji rezultat joj je 7,05 metara, koji je postigla 2011a. godine. Bila je šampionka Evrope u dvorani i šampionka na Univerzijadi u Kazanju 2013. Najbolji rezultat Klišine u ovoj sezoni je 6,84 cm.

Proglašena je za najseksepilniju sportistkinju Rusije 2010 godine.

CIA VRBOVALA SVETSKOG REKORDERA

Legendarni sovjetski atletičar Igor Ter Ovanesjan, koji je 1962. postao svetski rekorder sa skokom od 8,31 metar, ispričao je ovih dana kako je CIA preko američkih sportista pokušavala da od njega napravi disidenta i prebega.

- Kad smo zajedno izlazili u restorane američki atletičari su mi govorili - ti si normalan čovek, zašto živiš u totalitarnom sistemu. Zar ne želiš da odeš iz SSSR-a i živiš u slobodnom svetu? Sve je izgledalo iskreno, a "režiser" je bila CIA. Kasnije sam pročitao knjigu u kojoj se opisuje kako je CIA pokušala da me vrbuje na Olimpijskim igrama u Rimu - kazao je Igor Ter Ovanesjan, koji je dugo bio trener atletske reprezentacije SSSR-a. - Kao što su meni obećavali lep život, tako su sigurno pričali i bračnom paru Stepanovih i doktoru Rodčenkovu, koji su postali glavni svedoci u doping - aferi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Србин

24.07.2016. 14:54

Од ових земаља ништа пметније и нормалније се и не очекује. Ја протествујем ове ОИ у Рију,нећу тв упалити

Ћаћа

24.07.2016. 18:18

А да ли је стварно истина да су НБА играчи "ослобођени" анти допинг контроле на ОИ и СП ?