Prenosi iz Rija: Medalje stižu u cik zore

J. Sekulić

17. 07. 2016. u 11:32

Kako će i u koje vreme gledaoci u Srbiji na programima RTS pratiti Olimpijske igre u Riju: Drugi program postaće olimpijski. U Brazilu 12 komentatora

Преноси из Рија: Медаље стижу у цик зоре

VRELO TV leto na kanalima RTS-a se nastavlja. Gledali smo evropska prvenstva u fudbalu i atletici, Svetsku ligu u odbojci, Rolan Garos i Vimbldon, kvalifikacije za OI u košarci, teniski Dejvis kup... ali ono pravo, najznačajnije i najzahtevnije počeće prvih dana jula i završiti se 21. avgusta.

Zoran Marković, urednik sportske redakcije i šef pula u Rio de Žaneiru, objašnjava kako će gledaoci u Srbiji pratiti Olimpijske igre.

- Koncepcija je kristalno jasna: da budemo prisutni na svim borilištima koja nas interesuju, dakle, da naši gledaoci mogu da vide sve naše takmičare, a naravno, i sve ostalo što je atraktivno. To podrazumeva rad od jutra do povečerja, ne verujem da će biti vremena za razgledanje i život u Riju, jer nas čeka paklen posao - stavlja do znanja Marković šta njegovu ekipu čeka u Brazilu.

Zakupljen je prostor od 150 kvadratnih metara, a izveštavaće 38 ljudi.

- Samo na prvi pogled može da izgleda da je to veliki prostor i velika ekipa, ako pogledate ostale TV kuće, videćete da ćemo raditi u minijaturi i sa prilično malom ekipom - objašnjava Marković. - Uz 12 novinara-komentatora, u produkcionoj ekipi, pored izvršnog producenta Zorana Trifunovića, tu su snimatelji, montažeri, producenti i realizatori, ukupno 13 ljudi, plus još 10 u tehnici, dok će radio-program imati još četiri čoveka. Kada to sagledate, a vidite koliko će biti prenosa, živih emisija, razgovora, a obaveza će biti i prilozi za dnevne informativne emisije, shvatićite da je to u odnosu na svetske razmere ipak malobrojna ekipa. Za ovaj, mogu reći, poduhvat spremali smo se čitave dve godine.

Vremenska razlika između Rija i Srbije je pet sati, što može drastično da utiče na gledanost?

- Olimpijske igre su najznačajnije i najprestižnije takmičenje na planeti pa je samim tim i gledano, a gledanost će zavisiti i od rezultata naših asova. Verujem da ćemo osvojiti više medalja nego u Londonu pre četiri godine.

Drugi program će praktično postati olimpijski program.

- Ranoranioci će već moći da vide takmičenja i prve priloge, posle direktnih prenosa gledaoci će moći da prate reprize sve do sledećih takmičnjenja, tako da neće biti uskraćeni ni oni koji ne mogu da gledaju takmičenje u posleponoćnim i jutarnjim terminima. Ali oni najatraktivniji sportovi, pre svega ekipni, košarka, tenis, vaterpolo, odbojka, biće prenošeni i na Prvom programu, gde će moći da se gledaju i kajak, veslanje, streljaštvo... Do početka Olimpijskih igara emitovaćemo emisiju "U mojim patikama", kao i kviz "Šesti krug". A na Prvom programu ćemo emitovati tokom čitavog takmičenja "Olimpijsko popodne" (17.20 - 18.10), gde će gostovati poznati sportisti i sportski radnici, a biće uključivanje i iz studija u Riju.

Straha od zika virusa, verovatno, nema.

- Sve je pod kontrolom. Čitava ekipa je bila na institutu "Batut", upoznata je sa tim virusom i merama zaštite tokom trajanja Olimpijskih igara.

A ima li bojazni od terorizma?

- Moramo da budemo oprezni i da poštujemo "pravila igre". Bićemo smešteni u "Medija selu", znaćemo u svakom trenutku gde se i kada ide, koja je maršruta i pratićemo te linije kretanja. U svakom slučaju, naši gledaoci neće biti uskraćeni ni za jedan detalj u lancu uspeha naših sportista, koji svi očekujemo - zaključuje predolimpijsku priču Zoran Marković.

RADIO-REPORTERI

Na Olimpijskim igrama će biti i trojica novinara koji će događaje komentarisati za radio. To su Milan Bigović, Vlade Radičević i Saša Mikić, a za tehniku, montažu i emitovanje priloga i uključenja biće zadužen Dragan Arsović.

NOVINARI U RIJU

Zoran Marković će biti lider ekipe od 10 novinara-komentatora, koji će imati obavezu i da prave priloge i budu uključivani u program. Na tom spisku su Slobodan Šarenac, Goran Stepić, Predrag Milinković, Predrag Strajnić, Aleksandar Stojanović, Nedeljko Kovinjalo, Vladimir Mijaljević, Radoslav Simić, Petar Denda, Miloš Krivokapić, a uz njih će biti i Sanja LJubisavljević, novinar informativnog programa.

SRBI PRVOG DANA

Navijači u Srbije će već prvog takmičarskog dana, 6. avgusta, moći da vide brojne sportiste na svojim borilištima:

* Od 14 časova vaterpolo Srbija - Mađarska

* Od 18 časova strelac Andrea Arsović

* Od 20.30 strelac Damir Mikec

* Od 03.00 plivač Velimir Stjepanović

* Od 03.35 odbojkašice Srbije protiv Italije

SEDAM KOMENTATORSKIH MESTA

Komentatorske pozicije zakupljene su na sledećim borilištima:

* Olimpijski stadion - atletika

* Marakana - Otvaranje (izveštači Šarenac i Stojanović) i zatvaranje

* Karioka arena - muška košarka i ženska do četvrtfinala

* Bazen za vaterpolo do finala

* Akvatiks centar - plivanje i finale vaterpola

* Marakanazinjo - odbojka

* Central kort - tenis

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

hairlija

17.07.2016. 15:15

Kako drugi kanal olimpijski? Nemojte ljudi, mi smo naučili da prenos počne na jednom kanalu, pa se prebaci na drugi, pa po potrebi opet vrati na prvi!!!