OLIMPIJSKE igre u Londonu su završene, zavesa se spustila, plamen se ugasio, ali to ne znači da je vreme da se stane sa analizama. Upravo je ovo trenutak kada ozbiljni stručnjaci procenjuju šta je bilo, šta je moglo biti i koliko je vredelo ono što je učinjeno.

Profesor na Fakultetu sporta i fizičke kulture u Beogradu i poznati kondicioni trener, dr Vladimir Koprivica, po svom dobrom starom običaju, upravo radi analizu proteklih Igara i u razgovoru za „Novosti“ odmah iznosi podatak koji frapira uži krug sportskih eksperata pune četiri godine.

- Verovali ili ne, ali Kineze je jedna zlatna medalja na Olimpijskim igrama 2008. godine koštala ravno 100 miliona dolara - kaže profesor Koprivica.

Naravno, na „prvo slušanje“ nam se podatak učinio kao potpuna fantazija, ali je Koprivica odmah izneo podatke koji dodatno govore šta ozbiljne sportske nacije čine da bi napravile pobednike.

- Dakle, u Pekingu 2008. je Kineze samo jedna medalja koštala 100 miliona američkih dolara. Ali, Kinezi su od 2000. godine uložili 95 milijardi dolara za pravljenje sportske infrastrukture, a samo u olimpijskoj godini su potrošili dodatnih pet milijardi dolara da bi na pravi način uložili u trenere, naučne radnike, trenažne sentre, sportski inventar, aparate za razne vrste istraživanja i angažman skoro sto elitnih naučnika u blizu isto toliko vrhunskih institucija - dodaje Koprivica.

Svako, pa i sportsko zadovoljstvo, mora da se plati. I da se na kraju isplati. Jer, verujući svakom sportisti na pobedničkom postolju, nema veće sreće i dokaza isplativosti truda i novca od momenta kada se zapeva himna sa zlatnom medaljom oko vrata.

Sasvim logično pitanje je, gde smo mi, gde je srpski sport u celoj ovoj priči?

- Mi smo tu gde jesmo. Tvrdim da je osvajanje četiri olimpijske medalje u Londonu, prethodno one tri u Pekingu, ravno podvigu i senzaciji. Mi, realno, nemamo nikakve šanse u mnogim olimpijskim sportskim disciplinama, ali zato treba da ulažemo u streljaštvo, kao izborni proizvod, vaterpolo i tenis. Tu kao da su nam medalje na skoro svakom velikom takmičenju osigurane. Dakle, tamo gde imamo tradiciju i vrhunske trenere i takmičare, trebalo bi da potražimo i šansu da unapređujemo te discipline i uzimamo medalje na svakoj letnjoj Olimpijadi - zaključuje dr Vladimir Koprivica.

POMOZITE ŠAMPIONIMA
POGLED na mizerne uslove u kojima se spremaju naši vrhunski veslači ili strelci skoro da se uopšte ne slaže sa rezultatima koje postižu.

- Ponavljam da je vredno ulagati u strelce, vaterpoliste i tenisere, ali za razliku od vaterpolista i tenisera, strelci praktično nemaju gde da treniraju u Srbiji. Na primer, streljačka liga u Nemačkoj je organizovana kao NBA u Americi, a Nemci u Londonu nisu osvojili nijednu medalju - kaže Koprivica.