STRELCI Srbije putuju u London 20. jula, ali u sastavu koji je od srede i zvanično izmenjen. Umesto Dimitrija Grgića (28), koji se takmiči u disciplini pištolj, u britansku prestonicu putuje Jasna Šekarić (47).


U objašnjenju Streljačkog saveza Srbije stoji da je vršilac dužnosti selektora Goran Maksimović predložio Upravnom odboru, kojem je predsedavao Obrad Stevanović, da u timu bude osam strelaca, među kojima i Jasna Šekarić.


Vest je Dimitrija Grgića zatekla mnogo pre nego što je srpska javnost za nju saznala iz medija. Talentovanog strelca smo zatekli u porodičnom domu u Beogradu, odakle je za „Novosti“ objasnio iznenadne razloge ove odluke SSS.

SRPSKI STRELCI NA OI SRBIJU će na OI u Londonu predstavljati osam strelaca: Andrea Arsović, Ivana Maksimović (MK i vazdušna puška), Nemanja Mirosavljev (vazdušna, MK puška trostav i MK puška 60 metaka ležeći stav), Zorana Arunović (MK i vazdušni pištolj), Bobana Veličković (vazdušni pištolj), Jasna Šekarić (MK pištolj), Damir Mikec i Andrija Zlatić (MK i vazdušni pištolj). Selektor je Goran Maksimović, trener za pušku je Mirjana Maksimović, a za pištolj Jelena Arunović.

- Ja sam normu ispunio prošle godine u junu, osmim mestom na Svetskom kupu u Južnoj Koreji. Moram da priznam da se od tog trenutka spremam za nastup na svojim prvim Olimpijskim igrama i svu energiju sam usmerio ka Londonu. Odluku selektora i Upravnog odbora zaista ne bih detaljnije komentarisao. Moje je da nastavim pripreme da bih što bolje dočekao sledeću sezonu - rekao je Grgić, uz neodoljiv osećaj da je, najblaže rečeno, šokiran ovom odlukom.


Zanimljivo je da je Dimitrije lošu vest čuo proteklog vikenda na takmičenju u Minhenu, gde se takmičio sa kolegama iz reprezentacije.


- Selektor Maksimović mi je odluku saopštio u petak uveče u 21.00, na uobičajenom sastanku sa reprezentativcima, na kojem se priča o čisto tehničkim detaljima pre izlaska na strelište i pripreme za pucanje. O tome kakve sam rezultate imao na strelištu u subotu ujutro u pola devet, možda je bolje i da ne pričam - otkriva Grgić kako jedna ovako krupna stvar može da poremeti strelca.


Streljački savez Srbije je u svom „diplomatskom“ saopštenju potvrdio da u ovom detalju ništa nije sporno, jer je navedeno da je „olimpijska viza vlasništvo SSS i Olimpijskog komiteta Srbije i da je odlučeno da se jedna zameni i da umesto Grgića u London putuje Jasna Šekarić“.


Streljački savez je za ovu odluku dobio podršku OKS, ali i saglasnost generalnog sekretara Svetske streljačke federacije (ISSF) Volfganga Šrajbera, pa je sreda iskorišćena kao poslednji termin da se u sedište MOK i ove federacije pošalje konačan spisak srpskih strelaca za OI u Londonu.


Jasni Šekarić, koja se u minulom ciklusu nije izborila za olimpijsku vizu, ovo će biti sedmi nastup na najvećoj svetskoj sportskoj smotri, čime je postala rekorder među našim olimpijcima. Njoj uz rame je samo atletičar Dragutin Topić, koji putuje na šeste Igre. Jasna je bila učesnik OI u Seulu 1988. (zlato i bronza), Barseloni 1992. (srebro), Atlanti 1996. (4. mesto), Sidneju 2000. (srebro), Atini 2004. (srebro) i Pekingu 2008. (6. mesto) u disciplinama vazdušni pištolj i MK šištolj.

MOTIV VIŠE

ODLUKA koja bi verovatno neprijatno iznenadila bilo kog sportistu u svetu (dobro znaju naši košarkaši kako izgleda dan pred put kada Duda Ivković skraćuje spisak), uticala je i na Dimitrija Grgića, koji je pravi naslednik oca Mitje, koji mu je i lični trener. Zanimljivo je da se i mlađa sestra Jasmina jedno vreme bavila streljaštvom.

- Pucam od svoje desete godine, a sa 13. sam počeo da se takmičim. Zaista sam ponosan na svoje rezultate, a ostaje mi samo da posle svega pronađem motiv i nastavim da se takmičim - kaže Grgić.