Hamilton zamera vozačima Formule 1: Vidim sve vas koji ćutite o nepravdi

Beta

ponedeljak, 01. 06. 2020. u 11:46

Хамилтон замера возачима Формуле 1: Видим све вас који ћутите о неправди

Luis Hamilton foto: EPA

Mi nismo rođeni sa rasizmom i mržnjom u svojim srcima, to nas uče oni na koje se ugledamo, rekao je vozač Formula 1

Svetski prvak Luis Hamilton osudio je ćutanje najvećih zvezda Formule 1, sporta gde "dominiraju belci", nakon smrti Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijskog hapšenja u Mineapolisu.


"Vidim sve vas koji ćutite, neki od vas su među najvećim zvezdama, a ipak ostajete nemi naspram nepravde. Ni glasa od nekog iz moje industrije koja je naravno sport gde dominiraju belci. Ja sam jedini “obojeni” čovek tamo, a ipak sam usamljen. Mislio sam da ćete do sada shvatiti zašto se to događa i da ćete nešto reći o tome, ali ne možete da stojite uz nas. Samo da znate da znam ko ste i da vas vidim", dodao je Hamilton.


Šestostruki svetski prvak je istakao da podržava samo mirne proteste.


"Neće biti mira dok se naši takozvani lideri ne promene. Nije reč samo o SAD, već i o Velikoj Britaniji, Španiji, Italiji... Mi nismo rođeni sa rasizmom i mržnjom u svojim srcima, to nas uče oni na koje se ugledamo", istakao je on.


Protesti širom SAD zbog policijske brutalnosti i ekstremnog ophođenja prema Afroamerikancima posle smrti Flojda u mnogim mestima prerasli su u velike nerede, pljačke, paljenja policijskih vozila i zgrada i okršaja sa policijom.