Takmičenje u Naskar šampionatu nastavlja se večeras trkom na Darlingtonu posle dva meseca pauze zbog pandemije korona virusa.

Prvi put u 72-godišnjoj istoriji NASCAR-a trka će biti održana bez publike. Trka je nazvana "Pravi heroji 400", kako bi se odalo priznanje zdravstvenim radnicima.

Gubitak sredstava od prodaje ulaznica biće teško nadoknaditi, a Naskarse suočavao sa finansijskim kolapsom u slučaju potpunog prekida takmičenja. Trke će se prenositi na nacionalnoj televiziji, što će donekle ublažiti teškoće i organizatorima i gledaocima.

Kako je planirano, biće održano sedam trka za 11 dana, a ukupno 20 do 21. jula.

Kako bi se sprečilo širenje korona virusa, svaka ekipa će imati maksimalno 16 članova i svi će morati da se pridržavaju smernica nadležnih. Na stazi Darlington biće ukupno 900 ljudi koji rade u ekipama, održavanju i organizaciji, što je mnogo manje od 2.000 ljudi, koliko ih ima u normalnoj situaciji.

Svi zaposleni u Naskar i članovi ekipa moraju da nose zaštitne maske i biće često pregledani, ali neće biti testirani na korona virus, pošto čelnici takmičenja žele da se testovi sačuvaju za one kojima je to potrebnije.

Predsednik Naskara Stiv Filips obećao je "najbolje trke i trkačko iskustvo svaki put kada se izađe na stazu".

Staza Darlington izabrana je kao najbezbednije mesto za početak sezone i tu će se održati tri trke u četiri dana.