Evropska asocijacija univerzitetskog sporta i Organizacioni odbor 5. Evropskih univerzitetetskih igara Beograd 2020. su doneli odluku o odlaganju Igara do leta sledeće godine. Predrag Jušković, direktor preduzeća EUB2020 zaduženim za organizaciju ovih igara, nema ni jednu dilemu da je doneta najbolja odluka u ovom trenutku.

- Ovo je jedina prava i racionalna odluka u ovom trenutku kaže nam Predrag Jušković, direktor EUB2020. Čak mogu da kažem da su sport i zdravlje pobedili ovom odlukom da se Igre održe tek kada se stvore uslovi za to. Sport i zdravlje idu ruku pod ruku i ukoliko nemamo potpuno zdravu, pozitivnu atmosferu i naravno uslove za zdrav život nikakve igre, takmičenja, bez obzira na bilo šta, ne treba organizovati. Zdravlje ljudi, studenata sportista, volontera, svih učesnika, gostiju, publike je najvažnije - kaže Jušković za "Novosti".

Prvi čovek organizacije velikog događaja koji je već ovog leta trebalo da okupi 6.000 sportista sa preko 400 evropskih univerziteta, kojima bi pomagalo 2.300 volontera, naglašava šta su bili prioriteti delovanja posle proglašenja svetske pandemije virusa korona.

- Od početka pandemije korona virusa, kao odgovorni ljudi zabrinuti za zdravlje zaposlenih, učesnika i volontera, svakog dana smo pratili razvoj situacije, izjave Svetske zdravstvene organizacije, kriznog štaba Vlade Srbije, naših epidemiologa. Na početku delovalo je da, ukoliko ovo vanredno stanje prođe do prve polovine aprila, da se Igre mogu možda i održati ili pomeriti za avgust. Bili smo u stalnoj komunikaciji sa predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić, članovima Organizacionog odbora, Izvršnog komiteta i predstavnicima EUSA u donošenju konačne odluke. Međutim, kako je bilo evidentno da će pandemija potrajati i u aprilu, sve je govorilo da se mora doneti ovakva, najispravnija odluka - nastavlja Jušković.

Nema sumnje da će se igre održati u glavnom gradu Srbije i da će one biti vrhunski organizovane.

- Moram prvo da se zahvalim premijerki i članovima Vlade Srbije na razumevanju i podršci Igrama, na ovoj vrlo značajnoj odluci da se Igre održe sledeće godine i da se završe svi započeti radovi, pripremne i organizacione aktivnosti, kako bi mogli da ostvarimo naš cilj da ovo budu najbolje i najveće do sada organizovane Igre.

Iako danas imamo druge prioritete, zdravlje i kvalitet života studenata su naši jednako bitni prioriteti u narednom periodu. Zahvaljujem se isto tako i vodećim ljudima Evropske univerzitetske sportske asocijacije na razumevanju, jer pomeranje Igara na sledeću godinu, kada imaju i druga takmičenja u svom programu, nije bila laka odluka. I na kraju zahvaljujem se zaposlenima u preduzeću i predstavnicima granskih saveza koji su prethodnom periodu marljivo radili na organizaciji igara, a posebna zahvalnost i našim volonterima. Skoro oko dvehiljade volontera do sada se prijavilo da se uključe u organizaciju Igara. Znam sa kolikom energijom i radošću su se veselili Igrama u julu 2020. Mnogi od njih su se danas uključili da pomognu starim licima i drugim ugroženim licima u uslovima gde je pomoć najpotrebnija. Svi ti volonteri će biti deo naše organizacije sledećih Igara - zaključio je Predrag Jušković.