Hrvatska, Danska i Norveška biće domaćini Svetskog prvenstva za rukometaše 2025. godine, odlučila je u danas u Kairu Svetska rukometna federacija (IHF).


Hrvatski gradovi domaćini su Zagreb, Split, Varaždin, Poreč i Dubrovnik. U Danskoj će se igrati u Kopenhagenu i Herningu, dok su norveški gradovi domaćini Trondhejm, Stavanger, Dramen i Oslo, gde će biti odigrane utakmice za medalje.


Kako se navodi u saopštenju Rukometnog saveza Hrvatske, svih 19 članova Izvršnog odbora IHF jednoglasno je podržalo kandidaturu ove tri zemlje za domaćine šampionata sveta 2025.


Na prvenstvu će učestvovati 32 reprezentacije, a prema planu organizacije, četiri grupe prvog kruga igrale bi se u Hrvatskoj, a po dve u Danskoj i Norveškoj.


U drugom krugu takmičenja postoje četiri glavne grupe i President Kup. Hrvatska je i tu prošla najbolje jer je dobila dve glavne grupe i President Kup, a Danska i Norveška po jednu.


Nakon toga, dva četvrtfinala i jedno polufinale igraće se u Hrvatskoj, dok preostala dva četvrtfinala i jedno polufinale pripadaju Danskoj (jedno četvrtfinale) odnosno ostatak Norveškoj. Grad Oslo biće domaćin finalnog vikenda.