Britanac Kris Frum je oduševljen što je "ponovo biciklistički trkač", kako je rekao, pošto mu je danas uspeo dugo očekivani povratak u "peloton" na Trci oko Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Kako je preneo Eurosport, višestruki međunarodni šampion iz Velike Britanije, trku je bezbedno završio u grupi na kraju prve etape u Dubaiju, dok je Paskal Akerman (Bora-Hansgroe) dobio sprint.

Frum, vozač Tima Ineos, propustio je osam meseci pošto je u junu prošle godine pri padu pred jednu trku u Francuskoj, doživeo višestruke teške prelome koji su ga odveli na bolničku intenzivnu negu, a potom na dugotrajnu rehabilitaciju.

"Odličan je osećaj vratiti se u 'peloton' i toliko mi je vozača reklo da je dobro što me vide. Pokazao sam da je moguće vratiti se posle toliko vremena", naveo je 34-godišnji Britanac.

"Još je dug put dok ne dostignem nivo na kojem sam bio, ali... toliko je dobro makar samo dobiti trkački broj, ponovo se boriti ;u grupi. Dobro je ponovo biti biciklistički trkač", dodao je on.

Frum je pao s bicikla kada je jednu ruku digao s upravljača da bi izduvao nos tokom "izviđačke vožnje" pred prošlogodišnji Kriterijum d'Dofine. U trenutku pada išao je brzinom većom od 50 kilometara na sat.

Morao je da propusti Tur d'Frans, a potom se fokusirao na oporavak za ovogodišnju sezonu i potencijalni peti "žuti dres" na trci godine, u Francuskoj.

"Velika je pobeda biti već samo na startnoj liniji i biti u grupi. Pre dva ili tri meseca teško sam hodao, šepao sam. Znači, povratak u trke na nivou 'Vorld tura' je samo po sebi velika pobeda za mene", rekao je Frum".