OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA "NOVOSTI": BUDIMPEŠTA

NIJE lako, šta je tu je. Vaterpolistima Srbije na 34. EP u Budimpešti posle bolnog poraza od Španije u četvrtfinalu preostaje manje prijatan deo takmičenja, odnosno razigravanje od petog do osmog mesta. Prvo u petak (16.00) sa Grčkom, pa ako trijumfujemo sa boljim iz duela između Italije i Rusije. Posle prospavane noći, ništa lakše nije bilo našim reprezentativcima Branislavu Mitroviću i Nikoli Dedoviću, koji su saglasni da "delfinima" nije mesto u razigravanju, ali i da posao morao da uradi do kraja na pravi način.

- Uvek ostaje žal, jer znaš da si mogao više. Kvalitet ove ekipe nije takav da treba da igra u razigravanju. Svi znaju to. Međutim, što bi rekao jedan trener, semafor nikad ne laže, Španci su bili bolji - rekao je Mitrović u razgovoru sa novinarima u hotelu u kojem su smešteni "delfini".

Pričao je selektor Dejan Savić posle meča da peterci nisu lutrija, i da je sve stvar vežbe. Složio se sa njim i srpski golman, koji je uspeo da odbrani penal Munarizu, međutim promašaji Prlainovića i Mandića su bili nenadoknadiv minus.

- Pokazalo se da kad je ekipa skoncentrisana mi ne promašujemo, i da kad god golman odbrani jedan peterac obično bude dovoljno. Nažalost, juče je bilo potrebno više, ja nisam uspeo da odbranim više, ali sve je to sastavni deo sporta. Peterci su realno odlučili pitanje pobednika, ali mislim da smo i ranije imali šansu da trijumfujemo. Pri rezultatu 3:1 imali smo apsolutnu nadmoć u bazenu, kao i šansu da povećamo prednost, što bi rezultiralo laganom pobedom - istakao je Mitrović.

Odbrambena zavesa koja je podignuta u poslednjoj deonici, potpuno je izbacila Špance iz ritma, međutim igra u napadu i naši ubojiti golgeteri nisu uspeli da dođu do izražaja.

- Evidentno je bilo i u utakmicama sa Holandijom i Rumunijom da to nije bio onaj napad koji smo imali do sada. Šest golova za ekipu sa igračima kakve ima Srbija, jednostavno je malo. Naravno, ne želim da kao golman okrivim bilo koga iz naše ekipe, jednostavno nismo funkcionisali u svim segmentima na nivou kojem to možemo i nije mali broj golova glavni krivac zato što smo izgubili - rekao je srpski golman, i stao u odbranu svojih saigrača.

Motivacije, barem po njemu, neće faliti u naredna dva duela, koji retko koji igrač voli da igra.

- Ne razmišljam o tome da se borimo za peto mesto, već o tome da na EP igramo sa Grčkom. Srbija ima renome osvajanja medalja i mora da drži do sebe. Nije svejedno da li ćemo završiti na petom ili sedmom mestu, svakom od nas je to u glavi - naglašava Mitrović.

Čuvar mreže "delfina" je odbacio mogućnost da je EP olako shvaćeno, i da su u glavi bile Olimpijske igre u Tokiju.

- Došli smo sa najvišim ambicijama, niko od nas nije imao pristup "kako ćemo, tako ćemo", pa onda na leto. Veoma sam srećan što imam saigrače sa takvim pristupom, i veoma je bitna stvar da se pogledamo u oči. Moramo da shvatimo da nismo više toliko dominantni u odnosu na ostale protivnike, što ne znači da nismo kvalitetni, i dalje smatram da smo najbolja reprezentacija na svetu, ali to moramo da pokažemo u bazenu - zaključio je Mitrović.

Njegovo mišljenje deli i Nikola Dedović, kome je ovo bilo debitantsko EP, i za njega nema nebitne utakmice sa državnom kapicom na glavi.

- Najbitnije je da završimo turnir pobedom. Svi su vrlo motivisani, jako je teško da se igraju ove utakmice. Nisam priželjkivao ovakav debi, ali igranje za Srbiju je velika čast - rekao je mladi vaterpolista.

ŠPANIJA SE PRVA ADAPTIRALA
ŠPANIJA se prethodnih godina pokazala kao ekipa koja nam najmanje leži, svesta je i toga Dedović.

- Možda i jesu reprezentacija koja nam najmanje leži. Najbolje su se adaptirali na nova pravila uvedena prošle godine, još uz to deset igrača trenira zajedno u Barseloneti, ali ako želimo da budemo najbolji, moramo da pobedimo najbolje - kaže Dedović.