Udovičić o vaterpolistima: Oni su srpski brend

Tanjug

petak, 10. 01. 2020. u 12:22

Удовичић о ватерполистима: Они су српски бренд

Vanja Udovičić foto: Tanjug

Imamo ili imaju kontunitet medalja i to takav kontinuitet koji nikada nije imala nijedna selekcija, ni nekada SAD, ni SSSR, rekao je ministar sporta

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, nekada kapiten vaterpolo selekcije Srbije, izjavio je danas da od vaterpolistaočekuje da na Evropskom prvenstvu u Budimpešti nastave sjajan niz, ali da je to takmičenje u službi priprema za ono najvažnije - Olimpijske igre u Tokiju.


Vaterpolisti Srbije u Budimpešti žele da osvoje petu uzastopnu šampionsku titulu i potvrde dominaciju na Starom kontinentu.


"Vaterpolo reprezentacija je srpski brend, bio sam kapiten ove generacije i započeo sa svima njima sjajan niz. To je veliki tim, koji ima kapitena Filipa Filipovića četiri-pet puta najboljeg na svetu, što se meri sa najvećim sportistima planete. Imaju i najboljeg trenera na svetu (Dejan Savić), uvek MVP igrače ili najbolje na svojoj poziciji. Imamo ili imaju kontunitet medalja i to takav kontinuitet koji nikada nije imala nijedna selekcija, ni nekada SAD, ni SSSR, niko nije imao takvu dominaciju, pa čak ni Mađarska pre 50 ili 60 godina", rekao je Udovičić Tanjugu.


Prema njegovim rečima, u Budimpešti će mnogo veći pritisak biti na drugima jer još nisu izborili olimpijsku vizu.


"Očekujem da naša selekcija na najbolji način iskoristi turnir i da nastavi sjajan niz. Nadamo se zlatu, ali i ako ne bude najsajnija medalja. Mislim da ovo Evropsko prvenstvo, kao i Svetsko prošle godine mora prvenstveno da služi u pripremi za Olimpijske igre".


Udovičić ističe da o snazi vaterpolista Srbije najbolje govori podatak da su prošle godine na Svetsko prvenstvo u Koreji, prvi put u istoriji išli sa kalkulacijama, bez najboljih igrača.


"To dovoljno govori o zrelosti, stabilnosti, snazi Saveza, vere u samog sebe, ali i kontinuiranoj podršci Vlade i države u savez. Ranije je bilo nezapamćeno da kalkulišete, svaki Savez se borio za medalju, jer ako je ne osvoji plašili su se da ne budu uskraćena određena finansijska sredstva, a samim tim da neće biti u vrhu", istakao je Udovičić.


Šampionat Evrope održaće se od 12. do 26. januara, a Srbija je u grupi B sa Rusijom, Rumunijom i Holandijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Nosferatu

10.01.2020. 13:02

Upravo je u tome poenta, sto sam pricao i za odbojkase, da ovo evropsko bude priprema za mnogo vaznije takmicenje, a to su OI. Mnoge nase selekcije grese, jer se istrose na evropskom ili svetskom, a posle na OI igrama nista, ako se uopste i kvalifikuju...a OI su ipak mnogo stepenika po vaznosi ispred bilo kog prvenstva!