U OSNOVI rešenja Izvršnog komiteta Svetske antidoping kontrole (VADA) da odstrani ruske sportiste sa OI i SP u naredne četiri godine su politički motivi. Bilo koja kazna treba biti individualna, a ne kolektivna - izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin, na konferenciji za novinare u Parizu, i sa tom njegovom ocenom se slaže većina ruske javnosti.


Naravno da će se Rusija žaliti na tu odluku u predviđenom roku, ali malo ko veruje da će uspeti da na pravnom polju izvojuje pobedu. Putinov argument je da je odluka Izvršnog komiteta VADA u protivrečnosti sa Olimpijskom poveljom i osnovnim dokumentima. Zato Putin pita: "Ako smatrate da nema krivice na Olimpijskom komitetu Rusije, zašto onda ne date da ruski sportisti nastupaju pod njenom zastavom, a da pobednici slušaju i pevaju svoju himnu"?


PROČITAJTE JOŠ: Pomogao je Rusiji u dopingu, a onda prebegao u SAD i promenio lični opis: Ovo je Rodčenkov, čovek koji je odao sve tajne ruskih sportista (VIDEO)


MANIPULACIJE TESTOVIMA NAKNADNA kontrola VADA je utvrdila da je manipulisano sa doping testovima 66 ruskih atletičara i 41 jednog teškog atletičara, kao i po dva kanuista, tekvandoista i bijatlonista. Od 298 sumnjivih sportista, VADA je mogla da proveri samo 153, jer su podaci drugih sportista bili udaljeni iz arhive moskovske laboratorije.

Poznati ruski sportski advokat Aleksandar Čebotarjov, inače docent na Višoj školi ekonomije u Moskvi, samouvereno tvrdi da će se SP u hokeju 2023, ipak, održati u Rusiji, jer Međunarodna hokejaška federacija ima svoje odnose sa VADA.


Interesantno je da su mnogi sportisti u Rusiji ljuti na svoje činovnike, koji u toku minule četiri godine nisu uspeli da reše postojeće probleme i spreče da se skandal sa dopingom ponovi.

Trostruka šampionka u skoku uvis Marija Lasickene javno je kritikovala činovnike, smatrajući da mnogobrojne komisije nisu rešile problem dopinga, pa će ceh platiti čestiti sportisti. Još oštriji je bio četvoruostruki olimpijski šampion u bijatlonu i bivši predsednik Bijatlonista Rusije Aleksandar Tihonov izjavljujući da je kazna pravedna.


Legendarni sovjetski i ruski hokejaš i poslanik u Dumi, Vjačeslav Fetisov kaže da odluka o odstranjenju Rusije sa takmičenja može loše da se odrazi na ruski sport, a reputaciju je teško ponovo stvarati. Fetisov ne vidi politiku u toj odluci koja je bila jednoglasna, što za njega znači da je bilo dosta argumenata da je zaista bilo mahinacija sa bankom podataka u moskovskoj laboratoriji.


PROČITAJTE JOŠ: Medvedev se oglasio posle odluke o suspenziji: Hronična antiruska histerija


Dvostruka olimpijska pobednica u skoku sa motkom Jelena Isinbajeva smatra da je kazna prestroga i da je nepravedna prema onim sportistima koji se nikada nisu ogrešili i časno su se takmičili.


Veliki doping skandal je izbio u novembru 2015. kada je Međunarodna atletska organizacija odstranila ruske atletičare. Tada je bila suspendovana i ruska Antidoping agencija, kojoj je bio vraćen status u septembru 2018. Tada je bio postavljen uslov da VADA dobije pristup celokupnoj bazi podataka moskovske doping laboratorije. VADA je imala kopije podataka tako da joj nije bilo teško da utvrdi da su neki podaci prepravljani.


U raspirivanju skandala je učestvovao bivši šef laboratorije Grigorij Rodčenkov, koji je prebegao u SAD...


PRAVILA ZA "NEVINE"

RUSKI sportisti koji budu hteli da se takmiče, a nisu na crnim listama, dakle smatraju se "čistim", moraće da se sami prijave na takmičenja. Osim toga, organizatori će proveriti kakvi su bili njihovi doping testovi na poslednjim takmičenjima i ako nije bilo nikakvih problema nastupiće ali bez prava nošenja obeležja svoje zemlje, a ako pobede neće slušati svoju himnu.


KAZNA 100.000 DOLARA

OSIM što neće moći da nastupa na veliki takmičenjima pod svojim obeležjima, Rusija će morati da plati kaznu od 100.000 dolara i pokrije troškove istrage.